Dostupni linkovi

Protest i peticija za izmještanje migranata iz Bihaća


Protest Bišćana na gradskom trgu

U Bihaću su na gradskom trgu po drugi put održani protesti građana zbog migrantske krize. Bišćani su ponovo zatražili od nadležnih vlasti, prije svega državnih institucija i drugih aktera, da poduzmu konkretne aktivnosti u rješavanju migrantske krize, prvenstveno izmještanje migranata iz centra grada, odnosno iz Đačkog doma i novootvorenog prihvatnog centra u bivšoj tvornici rashladnih aparata BIRA.

Nezadovoljni rezultatima i poduzetnim aktivnostima od prošlih protesta Inicijativni odbor Udruženja "Građani za sigurniji Bihać" organizirao je i potpisivanje peticije za izmještanje migranata iz grada jer, kako su naveli, Bihać je ostavljen da se sam bori sa migrantskom krizom.

"Vrlo malo se toga od prošlih protesta promijenilo. Naši građani se ne osjećaju sigurno u svom gradu. Ali ovaj protest nije protiv migranata već zbog nerada državnih vlasti. Zadovoljni su (građani) aktivnostima nove Vlade koja je donijela oštrije mjere uključujući i aktivnosti policije Unsko-sanskog kantona (USK) na zaustavljanju priliva novih migranata u USK", kazao je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Sej Ramić iz Inicijativnog odbora Udruženja.

Od 23. oktobra traju aktivnosti Ministarstva unutrađnjih poslova USK na zaustavljanju priliva novih migranata u Kanton, a njihovom primjenom zaustavljen je ulazak više od 2.000 novih migranata.

Sa skupa je zatraženo i da se u roku od pet dana zakažu vanredne sjednice Skupštine USK i Gradskog vijeća Bihać na kojima će se razmatrati ova problematika se i, nada se Ramić, usvojiti i konkretni zaključci.

Od nadležnih je zatraženo i da do kraja 2018. godine nadležni pronađu i odrede lokaciju na kojoj bi bio uspostavljen privremeni prihvatni migracioni centar u USK, odnosno 20 km od granice sa Hrvatskom kako je to i zakonom predviđeno.

"Tražimo da se do marta izbjeglice i migranti iz bivšeg Đačkog doma i bivše tvornice rashladnih aparata BIRA izmjeste na tu novu lokaciju", dodaje Ramić.

Danas je završeno i potpisivanje peticije da izmještanje migranata van grada, a ista će već u nedjelju biti upućena na više adresa od državnih institucija do lokalnih zajednica.

Potpis na istu stavilo je više hiljada Bišćana.

"Ovo je miran i dostojanstven skup građana. Samo želimo da se čuje naš glas. Ponavljamo, ovaj skup nije protiv migranata, mi samo želimo da država počne rješavati ovaj problem i da ti ljudi budu na jednom mjestu, ali i da se naši građani osjećaju sigurno. Tim ljudima treba obezbijediti adekvatne uvjete za boravak", dodao je Ramić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG