Dostupni linkovi

BiH i hapšenje Vučurevića: Zadovoljstvo i protesti


Božidar Vučurević
Božidar Vučurević
Dok jedni na protestima izražavaju nezadovoljstvo zbog hapšenja na granici BiH i Srbije bivšeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, drugi ga pamte kao autokratu koji je imao svu vlast tokom rata u ovom gradu, pa tako i odgovornost za sve što se dešavalo.

Predstavnici Ambasade BiH i vrh SDS-a, čiji je osnivač, posjetili su ga u pritvoru u Šapcu, a Islamska zajednica podnijela je tužbu za rušenje i uništavanje vjerskih objekata na području na kojem je Vučurević godinama suvereno vladao.

Prema optužnici Županijskog tužilaštva u Dubrovniku, Božidar Vučurević je odgovoran za ratne zločine protiv civilnog stanovništva i granatiranje istorijskog jezgra Dubrovnika u vrijeme dok je bio gradonačelnik Trebinja.

Upravo u to ratno vrijeme Vučurević je bio neprikosnoveni autokrata koji je imao apsolutnu vlast u Trebinju, civilnu i vojnu, te bio desna ruka Radovana Karadžića, tvrdi za RSE predsjednik NVO Alternativni klub i nekadašnji trebinjski liberal Blažo Stevović.

„I najuticajniji čovjek u toj nekoj hijerarhiji. Znači Radovan Karadžić, pa on. Ne trebate zaboraviti činjenicu da je Radovan Karadžić upravo prvi put kad je došao, i bilo gdje se pojavio, pojavio se na stadionu Leotara u prisustvu Božidara Vučurevića. Božidar Vučurević je takođe čovjek koji je opravdavao non-stop agresiju na Dubrovnik i nikada nije majkama čiji su sinovi poginuli u napadu na Dubrovnik objasnio zbog čega su poginuli. Naprotiv, uvijek ih je lagao govoreći da je Dubrovnik srpski, da on nikada nije bio hrvatski, da je on bio repubilka“, kazao je Stevović.

Iako je Vučurević sa funkcije gradonačelnika Trebinja otišao 1997. godine, Stevović tvrdi da je i svih poslijeratnih godina bio je jako uticajan i umiješan, između ostalog, u privredni kriminal, te da u Beogradu, Novom Sadu i Sremskoj Kamenici danas posjeduje nekoliko firmi.

Srpska vojska iznad Dubrovnika - iz arhive
Ipak, i tako moćan i bogat, Vučurević je uhapšen, što je početak jednog procesa koji bi i desetine drugih mogao dovesti iza rešetaka, smatra Stevović.

„To je početak procesuiranja 54 čovjeka, koji su što osumnjičeni, što optuženi u Dubrovniku za kršenje međunarodnog humanitarnog prava. Jako je bitno da tih 54 čovjeka budu procesuirani što prije. Evo signal da se krenulo, ali poprilično kasno po meni, je i hapšenje gospodina Vučurevića. Jako bitno u ovom trenutku je da bezbjedonosne strukture BiH i RS shvate da Božidar Vučurević ima iza sebe masu, da je on harizmata. Ja ovih dana očekujem velike proteste. Ovo je dužan bio da uradi MUP RS-a, ali eto, po nekim informacijama kojim raspolaže Alternativni klub, predsjednik Dodik i MUP RS-a su aktivno učestvovali u ovoj akciji, s tim što su imali tešku omču oko vrata da se baš na njihovoj teritoriji desi to hapšenje, pa su prebacili lopticu na Srbiju“,
navodi Stevović.

Vučurević je ranije odbacio sve optužbe tvrdeći da kao civilno lice nije imao nikakvu komandnu ulogu u formacijama JNA i da nije počinio nikakav zločin. Kada je saznao za optužnicu u Dubrovniku, poručio je da je se ne boji.

„Pa prema tome, ja hoću da znam na čemu sam. A tužbe se te ne plašim“,
kazao je on.

Moguće optužnica za rušenje vjerskih objekata

Vučurevića su u utorak u pritvoru Višeg suda u Šapcu posjetili predstavnici Ambasade BiH i predsjednik SDS-a Mladen Bosić.

U Trebinju je održan protest zbog Vučurevićevog hapšenja jer, kako ističu u SDS-u čiji je Vučurević jedan od osnivača, postupak vlasti Srbije je neočekivan i neopravdan, kaže generalni sekretar stranke Dragan Ćuzulan.

„Vučurević je bio i ranije pozivan od strane haških istražitelja i davao je izjave - i nikada nije smatrano shodnim ni osnovanim da se protiv njega pokreće bilo kakva optužnica. Opšte je poznato ovdje u Trebinju da on nije imao nikakve ni komandne ni bilo kakve funkcije po kojima bi mogao da odgovara za one stvari koje se njemu stavljaju na teret iz Duborvnika. On sam niti je izbjegavao, niti se sklanjao od bilo kakve odgovornosti“, tvrdi Ćuzlan.

Hodžić: Imamo problema da dokažemo na sudu da smo imali objekte i da su oni porušeni. I da su porušeni za vrijeme kad se jedan čovjek pitao, kao što je Božidar Vučurević.
Osim optužnice iz Dubrovnika, Vučurević bi se uskoro mogao suočiti sa još jednom, i to pred domaćim sudovima zbog tužbe koju je protiv njega podnio Medžlis Islamske zajednice u Trebinju zbog rušenja više desetina vjerskih objekata, kaže trebinjski imam Husein Hodžić.

„Za porušenih 23 vjerska objekta na području tri opštine: Trebinje, Bileća i Gacko. Bio sam prisutan u raščišćavanju ruševina na svakom od ova 23 objekta i više od pola njih je obnovljeno, obnavlja se. Dakle, Božidar Vučurević je kriv što nije spriječio, nije procesuirao i nije zapisao. Oni su vladali tada Trebinjem, uvodili policijske sate, a nikada nigdje nije zabilježeno da je srušen ijedan vjerski objekat. Mi danas imamo grdnijeh problema da dokažemo na sudu da smo imali objekte i da su oni porušeni. I da su porušeni za vrijeme kad se jedan čovjek pitao, kao što je Božidar Vučurević“, kaže Hodžić.

Imam Hodžić dodaje da bi Vučurević takođe trebao odgovarati i za progon nesrpskog stanovništva iz Trebinje tokom rata, ali da se svih poslijeratnih godina ponašao upravo suprotno.

Božidar Vučurević jedan je od osnivača SDS-a, sa kojim se ideološki razišao, ali ne i istupio i iz njenog članstva kada je predsjedavanje preuzeo Mladen Bosić, a Dragan Kalinić isključen. Funkciju gradonačelnika Trebinja obavljao je do 1997. godine.

Županijski sud u Dubrovniku podigao je prije dvije godine optužnicu protiv Božidara Vučurevića, a uhapšen je po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisala Hrvartska.

U Tužilaštvu BiH tvrde da se protiv Vučurevića ne vodi nikakav postupak, niti da je ovo tužilaštvo bilo u posjedu bilo kakve potjernice za njim.
XS
SM
MD
LG