Dostupni linkovi

Vojno prvenstvo u skijanju: Oživjele olimpijske planine




Nakon 28 godina od Zimskih olimpijskih igara, na sarajevske planine ponovo je pohodila vojska skijaša. Više od 200 učesnika iz 23 države svijeta na olimpijskim planinama okupilo je 51. Vojno prvenstvo u skijanju, koje se ove godine održava na Jahorini, Bjelašnici i Igmanu.

Takmičenje je podijeljeno u četiri alpske i nordijske discipline u ženskoj i muškoj kategoriji. Skijaši se takmiče u nordijskom skijanju na 10 i 15 km, biatlonu za muškarce i žene i patrolnom/štafetnom trčanju, te veleslalomu na Bjelašnici.

Većina zemalja ima po nekoliko vrhunskih sportista profesionalaca, koji su članovi oružanih snaga svoje zemlje. Jedan od njih je Andrej Jerman, Slovenac, koji je među prvih 20 skijaša na svijetu.

Njemica Christina Geiger skijašica je svjetskog ranga, kao i njena zemljakinja Susanne Riesch, koje se u veleslalomu na Bjelašnici osvojile zlatnu i srebrenu medalju.

Manifestacija će trajati do 26. februara, a nakon prvenstva urađene staze na planinama ostaće građanima BiH, što bi trebalo dodatno motivisati mlade da se bave skijanjem.

Ovogodišnje Vojno prvenstvo u skijanju održava se pod motom „Prijateljstvo kroz sport“, pod okriljem Internacionalnog Vojnog vijeća za sport, svjetske organizacije koja broji 133 članice iz oružanih snaga iz cijelog svijeta.

Oružane snage Bosne i Hercegovine i Ministarstvo odbrane BiH organizaciju 51. svjetskog vojnog prvenstva u skijanju dobili su na kongresu Svjetske organizacije oružanih snaga, u maju 2009. godine u Surinamu.
XS
SM
MD
LG