Dostupni linkovi

Parlament Vijeća Evrope zatvara vrata za BiH?


Sala u Evropskom parlamentu, ilustacija
Sala u Evropskom parlamentu, ilustacija
Ukoliko do 15. marta 2011. Vijeću Evrope ne bude dostavljen sastav nove delegacije u Parlamentarnoj skupštini, moglo bi se desiti da BiH cijele godine bude isključena iz rada ove najstarije evropske institucije. Postoje jasna pravila o tome, kaže član dosadašnje delegacije Mladen Ivanić.

„Oko toga postoji odredba poslovnika o radu koja kaže da delegacija nakon izbora u starom sazivu, i to samo oni koji su ponovo izabrani, može najviše šest mjeseci da predstavlja zemlju. Nama šest mjeseci ističe i to znači da nećemo biti u poziciji da mi predstavljamo BiH“
, navodi Ivanić.

Tokom zasjedanja Parlamenta Vijeća Evrope krajem januara stigla su precizna upozorenja, ističe Azra Hadžiahmetović, također član delegacije BiH u prethodnom mandatu.

„Ono na šta smo posebno upozoreni je da se može desiti da BiH čitavu 2011. godinu ostane izvan rada Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope. Dakle, na institucijama BiH je da do 15. marta reaguju“, kaže Azra Hadžiahmetović.

Na pitanje kakve su šanse da BiH dobije trku s vremenom, Hadžiahmetović kaže:

Azra Hadžiahmetović, foto:Midhat Poturović
„Ja sam skeptična imajući u vidu ne samo još uvijek neformiranu parlamentarnu većinu nego i procedure koje to podrazumijevaju. Vi znate da je izbor Doma naroda u Parlamentarnoj skupštini BiH vezan za izbore domova naroda, odnosno vijeća u entiteta, a mi još uvijek nemamo ni Dom naroda federalnog parlamenta, još, dakle, nije konstituisan ni Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH, još uvijek nemamo ni Predstavnički dom konstituisan. Može se desiti, naravno, u roku od 24 sata da se to riješi i da se izvrši izbor delegacija, ali moram imati ipak još malo rezerve.“

Prijetnja o zatvaranju vrata Skupštine Vijeća Evrope za BiH stigla je mnogo ranije, i to zbog neprovođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić - Finci, naglašava Mladen Ivanić.

„Taj slučaj određuje objektivno dugoročnu poziciju BiH. Činjenica da nije provedena odluka Suda, ona više ugrožava poziciju BiH nego bilo šta drugo“
, kaže Ivanić.

Pomaci unazad


Poznato je da BiH zaostaje za zemljama regiona u ispunjavanju obaveza na putu pridruživanja Evropskoj uniji, i pored činjenice da su Vijeće ministara a zatim i Parlamentarna skupština još 2006. godine usvojili program prioriteta iz Evropskog partnerstva.

Tadašnji predsjedavajući Vijeća ministara, danas potpredsjednik Saveza za bolju budućnost BiH, Adnan Terzić kaže:
'Godine su jednostavno propale raspravljajući se oko nacionalnih interesa', kaže nekadašnji predsjedavajući Vijeća ministara Adnan Terzić.


„Mi smo krajem 2006. godine bili daleko ispred Srbije i Crne Gore, uz bok Makedoniji, i mislim da zaustavljanje reformi je osnovni razlog za sve probleme koje Bosna ima. Godine su jednostavno propale raspravljajući se oko nacionalnih interesa, a niko nije razmišljao o tome da smo, recimo, potpisali Ugovor o stabilizaciji i pridruživanju koji je međunarodna obaveza BiH prema zemljama EU, i niko nikad nije stavio ozbiljno na dnevni red pitanja koja treba da se riješe u tom ugovoru kako bismo dobili status zemlje kandidata za članstvo u EU, što znači novi nivo odnosa prema Evropskoj komisiji, ali i novi nivo sredstava koje bismo dobili ispunjavajući te uslove.“

Do tada mnogo je obaveza koje BiH mora ispuniti. Između ostalog, očekuje se da Vijeće Evropske unije objavi odluku o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, čija je ratifikacija obavljena u svim u zemljama Evropske unije krajem prošle godine.

Ipak, najvažnije je da „obezglavljena“ zemlja dobije rukovodstvo. Danas, tačno četiri mjeseca od održavanja opštih bh. izbora, jedan od naših sagovornika, Adnan Terzić, na pitanje ima li pomaka u konstituisanju parlamentarne većine, kaže:

„Ono što ja imam informacija, pomaci su unazad.“
XS
SM
MD
LG