Dostupni linkovi

Dogovorena kontrakoalicija za vlast na nivou BiH


Milorad Dodik, Dragan Čović i Božo Ljubić na jednom od postizbornih dogovora, decembar 2010
Milorad Dodik, Dragan Čović i Božo Ljubić na jednom od postizbornih dogovora, decembar 2010
Predsjednici dva HDZ-a, SNSD i SDS-a Dragan Čović, Božo Ljubić, Milorad Dodik i Mladen Bosić potpisali su u petak zajedničku izjavu i dogovor o principima sudjelovanja u vlasti na nivou BiH.

U zajedničkoj izjavi, koju su u Mostaru potpisali lideri četiri stranke, navodi se kako je osigurati da većinska izborna volja konstitutivnih naroda bude poštovana prilikom izbora organa BiH.

U izjavi je podvučena nužnost nacionalnog balansa i rotacije u Vijeću ministara, te niz drugih prinicipa po kojoj će četiri stranke zajedno djelovati od donošenje zakona o popisu stanovništva do implementacije odluke Suda u Strazburu u predmetu Sejdić - Finci.

Na sastanku koji je održan u Mostaru također je poručeno kako bi predsjedavajućeg Vijeća ministara nova državna vlada trebala dobiti iz reda HDZ-a, dok bi mjesto ministra vanjskih poslova trebalo pripasti predstavniku srpskog naroda.

"Ako političko Sarajevo bude reagovalo na način da je to maltene neka vrsta organizovanja dva naprema jedan ili nešto drugo, ja ih moram demantovati jer smo mi ovdje zajednički se dogovorili o tome da se krećemo u skladu sa legitimnim pravnim aktima ove zemlje, i spremni smo da to činimo", izjavio je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

Na potpisivanje sporazuma lideri četiri stranke pozvali su i predstavnike bošnjačkog naroda.

"Razgovaraće se već idući tjedan sa gospodinom Radončićem, taj je razgovor već dogovoren, sa predstavnicima Stranke za BiH, ali i sa svim drugima koji su spremni"
, pojasnio je šredsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Nema vezanja zastava


Na razgovore su pozvani i ostali, kako je rečeno, legitimni predstavnici bošnjačkog naroda pod uslovom da se formira legalna vlast na federalnoj razini.

Konstitutivna sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, 17. mart 2011
"Mi jesmo spremni razgovarati sa svima, ali pod uvjetom da se prestane sa kršenjem Ustava i Izbornog zakona i sa političkim nasiljem ovdje u Federaciji", naveo je Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a 1990.

Dodik kazao je kako su prijevremeni izbori jedna od opcija, ali samo za područje Federacije.

"Mi smo izabrali našu delegaciju i pospremili sve stvari u RS. Mi čekamo signal za tehničko zakazivanje Parlamenta kako bismo mogli da to uradimo", rekao je Dodik.

Mladen Bosić, lider SDS-a također je poručio:

"Mi nemamo namjeru da se miješamo ovdje, niti da vežemo zastave sa bilo kim. Mi imamo namjeru da pomognemo da se jedan od osnovnih dejtonskih postulata - znače, prihvatanje volje naroda, odnosno zastupanje naroda u zajedničkim institucijama na neki način reafirmiše i ponovo usvoji."


Na konferenciji za novinare također je potvrđeno i zakazivanje Hrvatskog narodnog sabora polovinim aprila u Mostaru.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG