Dostupni linkovi

Formirana vlast u Federaciji BiH


Mirsad Kebo (L), Živko Budimir (C) and Svetozar Pudaric (D) polažu zakletvi 17. marta 2011. godine
Mirsad Kebo (L), Živko Budimir (C) and Svetozar Pudaric (D) polažu zakletvi 17. marta 2011. godine
Zastupnički dom Federalnog parlamenta potvrdio je u četvrtak uveče na vanrednoj sjednici u Sarajevu novi saziv Vlade Federacije BiH za predstojeći četverogodišnji mandat, koju čine Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Stranka demokratske akcije (SDA), Naroda stranka Radom za boljitak (NSRzB) i Hrvatska stranka prava (HSP) BiH.

U četvrtak je na sjednicama oba doma Federalnog parlamenta, za predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine u novom četvorogodišnjem postizbornom mandatu izabran Živko Budimir iz Hrvatske stranke prava (HSP).
Mirsad Kebo, Živko Budimir i Svetozar Pudarić, polaganje zakletve, 17.03.2011.


Dopredsjedavajući su Mirsad Kebo iz Stranke demokratske akcije, koji je i dosad obavljao tu dužnost, te Svetozar Pudarić iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

Izboru čelnika Federacije prethodilo je konstituiranje Doma naroda u četvrtak, dok je Zastupnički dom konstituiran nedavno.

Ovim su SDP BiH, SDA BiH, HSP i NSRzB formirale vlast u Federaciji BiH bez Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ-a 1990.

Atmosfera u kojoj su u četvrtak radili delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH bila je više nego napeta. Počelo se sa 32 delegata, a tokom dana taj broj je varirao od 30 do 33. Delegati su više bili u skupštinskom restoranu i hodnicima, jer su u nekoliko navrata davane pauze od sat do tri sata.

Način na koji je sjednica zakazana i njen dosadašnji tok upozoravaju kako bi zbog ovakvog rada Doma naroda moglo doći do ozbiljnih poteškoća. Tim prije što su delegati Saveza za bolju budućnost najavili kako neće glasati na toj, ali i narednim sjednicama, sve dok Centralna izborna komisija ne potvrdi kandidatske liste iz svih kantonalnih skupština za Dom naroda.

„Iz kolegijalnih razloga prisustvujemo ovoj današnjoj sjednici. Međutim, nećemo se izjašnjavati, nećemo glasati“
, rekao je Adnan Jupić iz Saveza za bolju budućnost.

Irena Hadžiabdić
Centralna izborna komisija BiH već danima upozorava kako zakazivanje sjednice Doma naroda federalnog parlamenta ne može biti sve dok se ne konstituišu kantonalne skupštine Hercegovačko-neretvanskog, Zapadno-hercegovačkog i Posavskog kantona. U izjavi za naš radio predsjednica komisije Irena Hadžiabdić prije nekoliko dana je rekla:

„Želim naglasiti da se zaista nisu stekli uslovi da CIK izvrši potvrđivanje rezultata posrednih izbora jer izbori nisu okončani u svih 10 kantona. Naravno, govorim o izboru delegata za Dom naroda Parlamenta Federacije.“

Propali dogovori


Inače, u posljednjih nekoliko dana održano je niz sastanaka o formiranju vlasti u Federaciji. Posljednji, koje je organizovao OHR, su propali jer nije postignut dogovor o raspodjeli ministarskih pozicija.

„Od šest izvršnih funkcija u Federaciji dva HDZ-a su dobivala pet, a jednu izvršnu funkciju je dobivala Platforma, odnosno HSP. I ne znam što je bio razlog zašto se nije prihvatila takva ponuda“
, rekao je privremeni predsjedavajući Doma naroda federalnog parlamenta Stjepan Krešić.

Već je bilo pokušaja da se sazove sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije, ali su u dva navrata na insistiranje međunarodne zajednice sjednice prolongirane.

A da je i ova u četvrtak bila nepripremljena, pokazuje činjenica da potpisnice Platforme koju čine SDP, SDA, Stranka Radom za boljitak i HSP, nisu računale na to da će delegatkinja iz hrvatskog naroda, inače članica Abdićeve Demokratske narodne zajednice, Elvira Abdić - Jelenović se izjasniti kako ne želi glasati.

Elvira Abdić - Jelenović, 17.03.2011.
„Ja ovdje moram reći da i dalje stojim pri stavu da se nisu stekli uvjeti da se formira klub Hrvata u Domu naroda - i ukoliko Dom naroda može raditi bez formiranja kluba Hrvata, onda on neka izvoli, ja ću sjediti na ovoj sjednici i nemam, znači, prava nikakvog odlučivanja“, kazala je Elvira Abdić - Jelenović.

„Ja posebice želim dobro svom hrvatskom narodu. Moj hrvatski narod, a i svi građani u Federaciji nisu taoci ničiji“
, ustvrdio je Stjepan Krešić.

Dijeljenje hrvatskih kvota


I dok Krešić tvrdi kako hrvatski narod nije ničiji talac, u Mostaru su u četvrtak održani mirni protesti protiv majorizacije Hrvata u BiH. Iako najavljeni kao studentski, prisustvovao im je i Dragan Čović, lider HDZ BiH.

„Da nema pravo nikakav SDP i predsjednik Bošnjačkog instituta Zlatko Lagumdžija, i predsjednik SDA gospodin Tihić dijeliti hrvatske kv
"Današnji skup u Sarajevu sazvan je nelegitimno, protuustavno i zbog toga će morati, sukladno ustavu i zakonu, odgovarati oni koji su pokušali na taj način obmanuti javnost BiH“, izjavio je Dragan Čović.

ote na trećine i petine. Današnji skup u Sarajevu sazvan je nelegitimno, protuustavno i zbog toga će morati, sukladno ustavu i zakonu, odgovarati oni koji su pokušali na taj način obmanuti javnost BiH“
, izjavio je Čović.

„Od 200.- 2002. članica ovog Doma naroda. Bilo nas je samo četvoro Srba, pa je ovaj isti Dom naroda radio punopravno sa nas četvoro, s tim što smo mi bili priključeni klubu Hrvata i funkcionisali smo bez problema“
, rekla je na sjednici Doma naroda delegatkinja iz reda srpskog naroda Mira Ljubijankić.

Inače, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH čini po 17 delegata iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i sedam iz reda ostalih. Zbog toga pravni ekspert Mirko Bošković smatra da će odluke bez delegata iz sva tri konstitutivna naroda i svih kantona biti neustavne.

„Ako bi se Dom naroda konstituirao kako je zamišljeno, nije popunjen prema ustavu, niti je popunjen po konstitutivnim narodima onako kako je propisano ustavom. S ovim brojem delagata koji je do sada izabran smatram da je nemoguće konstituirati Dom naroda i da odluke, dakle zakone i druge propise koje bi donosio tako krnji Dom naroda mogle bi se kasnije dovesti ozbiljno u pitanje da li su sukladne Ustavu Federacije“
, kaže Bošković.

Kancelarija visokog predstavnika još se nije očitovala o sjednici Doma naroda federalnog parlamenta, izuzev što je u srijedu saopštila kako su posredovali u razgovorima između dva HDZ-a i stranaka potpisnica Platforme, u nadi da će postići “pravedno i razumno rješenje”.
Polaganje zakletve, 17.03.2011.
U sjedištu OHR-a u srijedu uveče su propali dvodnevni razgovori o formiranju vlasti u Federaciji BiH, jer dva HDZ-a nisu prihvatila ponuđeni prijedlog SDA, SDP-a, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak o podjeli mjesta namijenjenih Hrvatima u državnoj i federalnoj vlasti.

Dva HDZ-a su, kako se saznaje od učesnika sastanka u OHR-u, tokom dvodnevnih pregovora odbila prijedlog prema kojem bi tim strankama pripalo mjesto predsjedatelja i jedno ministarsko mjesto u Vijeću ministara BiH, te funkcija predsjednika Federacije BiH i četiri ministarska mjesta u federalnoj Vladi.

Osim toga, HDZ-ovima su ponuđene i obje pozicije za Hrvate u rukovodstvima Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kao i mjesto predsjedatelja Doma naroda tog parlamenta.

Iz Središnjeg izbornog povjerenstva i dalje tvrde kako je ovakvo konstituiranje Doma naroda neustavno, jer nisu izabrani izaslanici iz svih kantona. Na taj izbor čeka već pet mjeseci u kantonima sa hrvatskom većinom.

HDZ BiH je u pregovorima u OHR-u tražio za SNSD dva mjesta koja Srbima pripadaju u izvršnoj vlasti Federacije BiH.

Sastav Vlade Federacije BiH

Sastav Vlade Federacije BiH

Novimenovani premijer Federacije BiH je Nermin Nikšić iz SDP-a BiH, dok je dopremijer i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović iz Narodne stranke Radom za boljitak

Dopremijerom i ministrom prostornog uređenja imenovan je Desnica Radivojević iz SDA, ministrom financija Ante Krajina iz HSP-a BiH, dok je ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber iz HSP-a BiH.

Novi federalni ministar trgovine je Milorad Bahilj iz Narodne stranke Radom za boljitak, unutrašnjih poslova Predrag Kurteš iz SDP-a BiH, a ministar zdravstva je Rusmir Mesihović, član SDP-a BiH.

Na čelu Ministarstva za boračka pitanja u naredne četiri godine bit će Zukan Helez iz SDP-a, ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić iz SDP-a, dok će Zoran Mikulić iz SDP-a biti ministar pravde.

Ministricom turizma i okoliša Federacije BiH imenovana je Branka Đurić Žilić iz SDP-a BiH, dok će ministar prometa i komunikacija biti Enver Bijedić, član SDP-a BiH, a ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj iz SDA.

Ministar razvoja, poduzetništva i obrta je Sanjin Halimović iz SDA, raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović iz SDA, dok je Salmir Kaplan iz SDA izabran za ministra kulture i sporta Federacije BiH.
XS
SM
MD
LG