Dostupni linkovi

Kukić nije dobio podršku parlamentarne komisije


Slavo Kukić
Slavo Kukić
Sa sedam glasova protiv i pet za, parlamentarna Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara BiH u četvrtak nije podržala Slavu Kukića, kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

"Prva i osnovna stvar je principijelne naravi što iza kandidature gospodina Slave Kukića ne stoji izborni legitimitet hrvatskog naroda čiju poziciju bi ovdje trebalo zastupati u Vijeću ministara“, rekao je predsjedavajući Komisije Božo Ljubić.

Podršku Kukiću nije dala niti jedna politička stranka iz RS-a. Član Komisije, poslanik SNSD-a u Parlamentu BiH Drago Kalabić ističe kako Kukić neće dobiti ni podršku na Predstavničkom domu.

„Gospodin Kukić je danas dodatno zacementirao svoj pad jednim neozbiljnim pristupom u jednom momentu izjavom da bi ukidanje entitetskog glasanja bilo jedno od dobrih rješenja. Zamislite tu neozbiljnost da se sa takvim stavom traži predstavnika iz RS“, rekao je Kalabić.

Predstavnik stranaka potpisnica Platforme Mladen Ivanković Lijanović ipak očekuje da će poslanici Predstavničkog doma dati podršku Kukiću:

„Slavo Kukić će imati većinu, prostu većinu. Međutim, očito je da neće imati entitetsku većinu iz RS.“

Optimističan je i sam Slavo Kukić:

„Uspio sam, prije svega, osigurati prostu većinu parlamentarnu od 22 glasa u Parlamentu. Sugurno će doći do drugog kruga, što ne znači da je neću imati i u drugom krugu.“

Sastanak stranačkih lidera

Sjednica Predstavničkog doma državnog parlamenta na kojoj će biti odlučivano o izboru Slave Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH najavljena je za slijedeću sedmicu.

Prije sjednice Komisije, Stranke potpisnice Platforme najavile su da neće odustati od Slave Kukića kao kandidata za mandatara za sastav Savjeta ministara BiH iako još uvijek nema podršku političkih partija iz RS i dva HDZ-a.

Ranije je najavljeno da se nakon sjednice Komisije očekuje i sastanak lidera parlamentarnih stranaka.

„Činjenica jeste da mandatar ima podršku stranaka Platforme, izvjesno je da sad zasad nema podršku nijedne stranke iz RS, a evo ostavićemo to za sjednicu Parlamenta. Stranke Platforme su pokušale obezbijediti većinu za mandatara kojeg bismo predložili i Predsjedništvu. Nadam se da će doći do susreta lidera političkih stranaka da se pokuša naći dogovor, a sve je otvoreno do sjednice Parlamenta“, kazao je u srijedu potpredsjednik Komisije Asim Sarajlić, iz SDA.

Prema trenutnom odnosu snaga i broja glasova predstavnika stranaka potpisnica Platforme i još nekoliko opozicionih u Parlamentu BiH, Kukić bi mogao proći prvi krug glasanja sa natpolovičnom većinom.

U drugom krugu glasanja, gdje je potrebno obezbijediti i dovoljan broj glasova stranaka iz RS kako bi bila zadovoljena entitetska većina, Kukić i stranke koje su ga predložile kalkulišu sa suzdržanim glasovima SDS-a i PDP-a.

Kukić je izjavio kako, ukoliko ne dobije podršku Parlamenta, neće prihvatiti ponovno imenovanje.
XS
SM
MD
LG