Dostupni linkovi

Propala sjednica Parlamenta, mandatar na čekanju


Jedna od sala Parlamenta BiH
Jedna od sala Parlamenta BiH
Da se odnosi vladajućih političkih partija nisu bitnije primijenili ni osam mjeseci nakon izbora najbolje pokazuje sjednica Kolegija Zastupničkog doma u petak, na kojoj se više od četiri sata raspravljalo o dnevnom redu naredne sjednice.

I onako loši odnosi dodatno su zakomplicirani nakon sjednice Komisije za pripremu Vijeća ministara u četvrtak, na kojoj je većinom glasova stranaka Platforme prolongirano izjašnjavanje o Slavi Kukiću na poziciji mandatara Vijeća ministara.

Time je uvažen Kukićev zahtjev za dodatnih sedam dana za konsultacije sa ostalim političkim partijama, iako su protiv odluke glasali dva HDZ-a i SNSD.

„Naredne sedmice imaćemo sigurno jako puno aktivnosti da dovedemo stvari u neku normalu i da pokušamo sjesti i razgovarati, jer jučer se
očito nije odigralo onako kako su gospoda Ljubić i Kalabić zacrtali sebi na komisiji da odmah danas vjerovatno pokose gospodina Kukića u Parlamentu. To im se prolongiralo za sedam dana i vidite kakav je danas ambijent“, kaže Asim Sarajlić, potpredsjednik SDA.

Mišljenje komisije nije obavezujuće za Zastupnički dom, ali se bez njega sjednica Doma na kojoj se treba odlučiti o novom mandataru ne može sazvati.

Za Dušanku Majkić, iz Dodikovog SNSD-a, radi se o čistom gubitku vremena, jer konsultacije, ako do njih i dođe, malo toga mogu promijeniti.

„Naš stav je vrlo jasan od samog početka – da ćemo naš glas dati legitimnom predstavniku hrvatskog naroda i da igranje sa gospodinom Kukićem predstavlja dalje poigravanje sa samom zemljom“, navodi Majkić.

Ni većine ni programa

Martin Raguž iz HDZ 1990, s druge strane, naglašava najmanje četiri elemnata koja su bitna kako bi se završila zadaća formiranja državne vlasti na čelu sa mandatarom:

„Niti je jasna parlamentarna većina, niti je definiran program, niti je bio konsenzus Predsjedništva o kandidatu. Ne vidim da se nešto u tom smislu promijenilo i dok se ne ispune ti uvjeti, ja mislim da neće biti moguće uspostaviti jedno odgovorno Vijeće ministara.“

Konstituisanjem Doma naroda 9. juna 2011 okončano je formiranje Parlamenta BiH, osam mjeseci nakon općih izbora u BiH
U Zastupničkom domu Parlamenta BiH još uvijek nema formirane parlamentarne većine.

Da bi Kukić postao novi mandatar potrebna mu je natpolovična većina glasova, odnosno podrška najmanje jedne trećine zastupnika iz svakog od entiteta, koju stranke Platforme, baram zvanično, do sada nisu osigurale.

S druge strane, svaki novi kandidat za predsjedavajućeg Vijeća ministara treba glasove sva tri člana Predsjedništva, odnosno dva koja dolaze iz reda stranaka Platforme, da bi uopšte bio predložen za mandatara, što u konačnici pretpostavlja dogovor stranaka Platforme i dva HDZ-a.

Aleksandra Pandurević, iz SDS-a, dodaje:

„Ja želim da apelujem prvenstveno na gospodina Lagumdžiju i na gospodina Dragana Čovića da sjednu i da se dogovore, da ne budu svi građani BiH taoci.“

Predsjedništvo BiH predložilo je u utorak Parlamentu BiH Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Što se može promijeniti za sedam dana, Kukić kaže:

“Razgovarat ću sa svim političkim partijama izvan stranaka Platforme iz prostog razloga jer je to jedini način da i ja osobno pokušam dati moj doprinos stvaranju parlamentarne većine u onim gabaritima, okvirima u kojima sam se ja spreman kretati. Ako su izvan toga, onda se radi o različitim konceptulanim pristupima i nećemo moći zajedno.”

Naredna sjednica Komisije za pripremu Vijeća ministara biće održana za sedam dana. Nakon izjašnjavanja o podobnosti Kukića, biće stvorene proceduralne pretpostavke za sazivanje Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine.

Ako Dom ne potvrdi Kukića, Predsjedništvo BiH ima rok od osam dana da dostavi novo ime. Kako je ranije potvređeno iz Predsjedništva BiH, zakon nije jasno precizirao na koji način se to treba uraditi, osim da ime novog kandidata mora biti doneseno tajnim glasanjem.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG