Dostupni linkovi

Slavo Kukić želi konsultacije sa liderima stranaka


Parlament BiH
Parlament BiH
Parlamentarna Komisija za pripremu izbora Vijeća ministara odgodila je za sedam dana izjašnjavanje o podobnosti Slave Kukića kojeg je Predsjedništvo BiH predložilo za novog mandatara državne vlade.

Odgodu izjašnjavanja na sjednici Komisije zatražio je Slavo Kukić, kako bi obavio konsulatacije i razgovarao sa rukovodstvom političkih partija koje imaju svoje zastupnike u Parlamentu BiH.

Kukić je naveo i činjenicu da je tek u srijedu dobio službenu informaciju od Predsjedništva BiH o njegovoj kandidaturi za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Većinom glasova, predstavnika stranaka platforme u komisiji, njegov zahtjev je uvažen.

Slavo Kukić, foto: Midhat Poturović
“Ja imam svoj program, ali ga, budući da sam nestranačka ličnost, moram testirati sa strankama koje bi trebale praviti parlamentarnu većinu“, kazao je Kukić novinarima nakon sjednice.

Predstavnici dva HDZ-a, SNSD-a odgodu izjašanjavanja o podobnosti novog mandatara nazvali su šarlatanstvom i gubljenjem vremena.

“Gubitak 10 dana sada oko kandidata koji nema program i koji ga tek treba raditi, pa eventualno nepotvrđivanje u Parlamentu i onda nakon toga ponovo eventualna procedura Predsjedništva, Bosnu i Hercegovinu uvodi u jedno vrlo neizvjesno razdoblje“, kazao je Božo Ljubić, predsjedavajući Komisije,inače predsjednik HDZ1990.

Istaknuo je da za ovo odgađanje „ili bolje reći blokiranje odlučivanja“ u Parlamentu snose odgovornost oni koji traže odgađanje izjašnjavanja o kandidatu i na Komisiji i na Parlamentu.

Žrtve zakovanih pozicija

Asim Sarajlić iz SDA, inače dopredsjednik Komisije, s druge strane naglašava da je odluka o odgodi mišljenja bila motivisana iz čisto ljudskih razloga, odnosno "da pojedincima treba dati šansu", te da će to biti prilika da Kukić pokuša da ubijedi političke partije u parlamentu BiH u svoj program.

Aleksandra Pandurević, članica Komisije iz SDS-a, sjednicu Komisije ocijenila je ponižavajućom za sve učesnike, posebno, kako je kazala “za univerzitetskog profesora” Slavu Kukića.

Ona je pozvala lidere SDP-a i HDZ-a Zlatka Lagumdžiju i Dragana Čovića da se što prije sastanu, kako bi se napokon postigao dogovor o parlamentarnoj većini.

“Problem je što smo ovde svi postali žrtve zakovanih pozicija
dva bloka u Federaciji. I ono što je najtužnije, ja nisam vidjela spremnost da se sjedne i razgovara. Osam mjeseci nakon izbora čini mi se da smo sve dalje i dalje od dogovora”, kazala je Pandurević.

Mišljenje Komisije nije obavezujuće za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, ali se bez njega, sjednica Doma o potvrđivanju Kukića na mjesto mandatara Vijeća ministara ne može održati.

I da je preporuka stigla bilo bi upitno održavanje sjednice Doma jer Kolegij Zastupničkog doma nije postigao konsensuz o zakazivanju sutrašnje sjednice na kojoj je trebao biti razmatran izbor Slave Kukića na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Protiv zakazivanja sjednice bio je predsjedavajući Denis Bećirović iz SDP-a, koji je tražio da ona bude održana krajem mjeseca. Za održavanje sjednice su bili njegovi zamjenici Milorad Živković iz SNSD-a i Božo Ljubićiz HDZ1990.

Predsjedništvo BiH predložilo je prije dva dana Parlamentu BiH Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Kukić, koji je kandidat stranaka okupljenih oko platforme, dobio sedam bodova, kandidat Narodne stranke Radom za boljitak Mladen Ivanković Lijanović šest, dok je kandidat dva HDZ-a Borjana Krišto dobila pet bodova.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG