Dostupni linkovi

Tri kandidata za čelnika Vijeća ministara BiH


Konsultacije u Predsjedništvu BiH o kandidatima za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, 2. juni 2011
Konsultacije u Predsjedništvu BiH o kandidatima za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, 2. juni 2011
Nakon dvodnevnih konsulatcija sa 12 političkih partija, Predsjedništvo BiH dobilo je tri kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

To su Slavo Kukić, kao nestranačka osoba koju su predložile stranke platforme na čelu sa SDP-om, Borjana Krišto ispred dva HDZ-a i Mladen Ivanković Lijanović koji je pismeno istakao kandidaturu u ime Narodne stranke Radom za boljitak, što je Predsjedništvo, također, uvažilo.

„Predsjedništvo računa da ima tri kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, sva tri iz reda hrvatskog naroda, dva iz političkih partija, jednog nestranačkog kandidata koga podržavaju političke partije koje su potpisale platformu“, kaže predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

Sve političke partije, kazao je Radmanović, bile su složne u
Sve političke partije, kazao je Radmanović, bile su složne u ocjeni, kako princip rotacije mora biti ispoštovan, te da na čelu Vijeća ministara treba biti Hrvat.

ocjeni, kako princip rotacije mora biti ispoštovan, te da na čelu Vijeća ministara treba biti Hrvat.

„Zalagali se za dogovor jasan koji bi trebalo i potpisati eventualno, ako će se ići u rotaciju“, kaže Radmanović.

Osam mjeseci nakon izbora, BiH još uvijek nema uspostavljeno državano Vijeće ministra. Tko treba predstavljati Hrvate u vlasti pitanje je oko kojeg nema dogovora.

Dva HDZ-a, koji tvrde da je za njih na posljednjim izborima glasalo 90 posto Hrvata, traže da sve pozicije u Vijeću ministara, zajedno sa mandatarom, pripadnu njima, dok SDP BiH, koji je u koaliciji s HSP-om BiH, Strankom demokratske akcije i Narodnom strankom Radom za boljitak, traži određene hrvatske pozicije za tu političku grupaciju.

„Predsjedništvo je tražilo da iznesem jednu koncepciju kako mislim da se može napraviti brza i učinkovita vlast na razini BiH, da BiH normalno funkcionira, pa sam ja dao jedan opširniji uvod. Znači, Borjana Krišto je prijedlog Hrvatske demokratske zajednice, odnosno hrvatskog bloka za predsjednika Vijaće ministara BiH“, navodi predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.

Čović i Lagumdžija i dalje kontra

O broju pozicija u Vijeću ministara neće biti pregovora, kazao je Čović, upozorivši da će budućnost BiH biti dovedena u pitanje ukoliko bi se dva HDZ pokušala zaobići u državnoj vlasti. Naglasio je i kako će, nakon uspostave Vijeća ministara, ući u rekonstrukciju Vlade Federacije BiH iz koje su izbačena dva HDZ-a.

Zlatko Lagumdžija
Predsjednik SDP-a, Zlatko Lagumdžija ove navode najoštrije je odbacio:

„Svaki pregovor i razgovor koji uslovljava federalnu Vladu sa ovim je za nas apsolutno neprihvatljiv. Ponavljam, nema nikakvih ni rekonstrukcija, ni novih federalnih vlada, dok ova federalna Vlada radi dobro svoj posao i dok uživa povjerenje i parlamentarne većine i naroda.“

Pet mandata u Vijeću ministara za stranke platforme i pet za stranke iz RS uključujući i dva HDZ-a, prijedlog su stranaka okupljenih oko plataforme i rješenje koje odgovora izbornim rezulatima, kazao je nakon razgovora sa članovima Predsjedništva BiH, Sulejman Tihić, predsjedik SDA.

Tihić nema ništa protiv kandidata HDZ na poziciji predsjedavajućeg Vijeća mnistara, ali i dodaje, kako bi to za HDZ značilo ministarsko mjesto manje.

„To odgovara izbornom rezultatu, jer stranke platforme imaju 18 poslanika, a ova grupacija ima 17 poslanika. Na taj način bi jedni druge, da tako kažem, natjerali da se dogovaramo, a ne da se preglasamo kao što je bilo četiri godine u prethodnom sastavu Vijeća ministara“, kaže Tihić.

Predsjedništvo BiH obavilo je konsultacije sa vladajućim strankama i
O pozicijama unutar Vijeća prerano je govoriti, ali će uz ostalo insistirati na mjestu ministra vanjskih poslova.

iz reda srpskog naroda, te strankama opozicije. Stav SNSD nije se bitnije promjenio, pozicija mandatara treba pripasti kandidatu HDZ-a. O pozicijama unutar Vijeća prerano je govoriti, ali će uz ostalo insistirati na mjestu ministra vanjskih poslova.

U PDP-u naglašavaju kako je važno da na čelu Vijeća bude Hrvat i da je potpuno svejedno iz koje stranke on dolazi.

„Mjesto predsjedavajućeg Savjeta ministara bi trebalo pripasti nekome od predstavnika hrvatskog naroda. Ko će to da bude, mi iz PDP-a, hrvatske predstavnike ne dijelimo po političkim partijama“, tvrdi Zoran Đerić iz PDP-a.

Fahrudin Radončić
Svog kandidata u Savezu za bolju budućnost nisu predložili. Za predsjednika, Fahrudina Radončića cijela stvar je od početka krivo postavljena.

„Sa osam mjeseci zakašnjenja pokušavaju da prave kuću naopako. Prvo je trebalo dogovoriti vladajuću koaliciju, pa tek onda govoriti o imenima. Ovo je nažalost novo zavaravanje građana da se nešto na uspostavi vlasti radi i to vjerovatno neće biti uspješno“, smatra Radončić.

U narednih sedam dana, tri kandidata za mandatara Vijeća ministara biće provjerena od strane SIPE i Centralne izborne komisije. Na sjednici Predsjedništva, koja je zakazana za 14.juni, tajnim glasanjem odlučiće se o predsjedavajućem Vijeća ministra BiH koji će nakon toga biti predložen Parlamentu BiH na potvrdu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović pozvao je sve političke partije da naredne sedmice pokušaju postići dogovor oko parlamentarne većine, u protivnom, kako je kazao, BiH bi mogla ući u procese kojima se ne nadzire kraj.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG