Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U susret vakcinaciji - skeptičnost i u BiH


Ukupan broj oboljelih na nivou BiH je oko 1.200, dok je od posljednica novog gripa umrlo 13 ljudi
U Bosnu i Hercegovinu ovih dana treba da stigne 60.000 vakcina protiv svinjskog gripa. Iako je epidemiološka situacija za sada stabilna, stručnjaci ne isključuju mogućnost drugog vala gripa.

Ipak, veliki broj građana skeptičan je u vezi s pitanjem vakcinacije. U prilog im ide i činjenica da je zdravstvena komisija Parlamenta EU jednoglasno donijela rezoluciju kojom zahtijeva istragu o uticaju farmaceutskih kompanija na globalnu kampanju svinjskog gripa.

Priča o pandemijskom gripu, koja je u svjetskim okvirima dobila dimenzije neke vrste “specijalnog rata” farmaceutskih kompanija i kritičara upotrebe novih vakcina, dijelom se prenijela i u BiH. Podozrenje prema vakcini podgrijao je stav predsjedavajućeg ogranka Parlamenta EU za zdravstvo dr. Volfganga Vodarga koji je pandemiju svinjskog gripa nazvao “jednim od najgorih medicinskih skandala vijeka”.

U Bosnu i Hercegovinu vakcine stižu sa zakašnjenjem i u vrijeme potpunog zatišja novog gripa. Zdravstveni zavodi oba bosanskohercegovačkog entiteta epidemiološku situaciju ocjenjuju trenutno stabilnom. Tokom prošle sedmice u BiH nije zabilježen ni jedan novi slučaj gripe A H1N1.

PREPORUKE EPIDEMIOLOGA-"VAKCINISATI SE!"

Ipak, epidemiolozi ne isključuju novi val svinjskog gripa. Uprkos nekim mišljenjima da je pandemija stvar kampanje velikih farmaceutskih kompanija, ljekari poručuju - panika ne, ali oprez da.

Šef Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo FBiH Jelena Ravlija kaže da istraga u Evropskom parlamentu ne treba da utiče na oprez domaćih instuticija.
Ministarstvo zdravlja ne može se upuštati u procjene o globalnim zavjerama

„Mi znamo da farmaceutska industrija i tržište i sve ostalu imaju taj balast, ali kada gledam na novi virus, na pandemiju, gledam je upravo s ovim parametrima: novi virus, nema imuniteta na njega, to je virus koji definitivno ne poznaje granice i širi se brzinom zračnog prometa“, kaže Ravlija.

Ukupan broj oboljelih na nivou BiH je oko 1.200, dok je od posljednica novog gripa umrlo 13 ljudi. Iako se bolest trenutno ne širi, epidemiolozi podsjećaju da se radi o novom virusu na koji stanovništvo nema otpornost. Uprkos nekim disonantnim tonovima iz Evrope, kada je riječ o vakcini, epidemiolozi ostaju pri stavu da je vakcinacija potrebna.

Pomoćnica ministra za zdravstvenu zaštitu RS Amela Lolić kaže da se Ministarstvo ne može upuštati u procjene o globalnim zavjerama, niti ima naučni kapacitet da opovrgne ili potvrdi mišljenje Svjetske zdravstvene organizacije.

„Mi pratimo situaciju, slušamo šta govori Svjetska zdravstvena organizacija - i na osnovu nje sve su zemlje članice i dužne bile da reaguju kako su reagovale i apsolutno smatram da to tako treba kao red držati i dalje jer inače ćemo imati drugu vrstu problema. A ove optužbe od EU su već zaista ozbiljna stvar i ja sam sigurna da će se to raščistiti, pa ćemo imati rezultate svega toga“, smatra Lolić.

SVE STIŽE SA ZAKAŠNJENJEM

I dok su čelnici WHO procjenjivali mogući broj žrtava na stotine hiljada, od posljedica svinjskog gripa do danas je umrlo oko 13.000 ljudi. Da pandemija nije ozbiljno shvaćena svjedoči i porazan odaziv na vakcinaciju u zemljama okruženja.

Srbijanska vlada obustavila je uvoz vakcina protiv svinjskog gripa nakon vrlo lošeg odaziva građana na vakcinaciju. Hrvatska je naručila milion i po, a otkazala milion i 160. 000 doza vakcina. Ni u evropskim zemljama nema povjerenja u vakcinaciju. Poljska nije pristala na uvoz vakcina, Češka je zabranila vakcinaciju djece, a druge evropske zemlje prodaju višak vakcina po sniženim cijenama.

I dok Bosna i Hercegovina čeka svojih 60.000 doza, možda kupljenih upravo na evropskoj rasprodaji, njeni građani, utisak je, ne strahuju od novog gripa.

„Ja se ničega ne bojim. S obzirom šta sam preživio u životu, grip ne predstavlja nikakav problem. Ni ovaj naš redovni, ni ovaj izmišljeni američki“, kaže nam jedan od sugrađana sa kojima smo razgovarali.

Stručnjaci ipak savjetuju oprez. Napominju da u svijetu postoji i snažna kampanja protiv vakcinacije, ali podsjećaju da su vakcine iskorijenile brojne smrtonosne bolesti. Dio stručne javnosti smatra da je vakcina neophodna, ali da u Bosnu i Hercegovinu stiže sa zakašnjenjem.

Osoba koja se vakciniše u sezoni gripa može da bude u inkubaciji, odnosno zaražena virusom, pa je rizik od komplikacija nakon vakcine veći - upozoravaju ljekari.

„Trebalo je narodu jasno reći da se ovdje zakasnilo - ako je epidemija tu, onda se zakasnilo sa kampanjom vakcinacije. Vakcinacija kad epidemija traje nema više svoju svrhu. Uz to se desilo da je nekavim svojim prirodnim tokovima epidemija sama po sebi trenutno jenjala - i vidjećemo šta će dalje biti“, kaže specijalista interne medicine pri banjalučkom Domu zdravlja Rade Dujaković.
  • 16x9 Image

    Maja Bjelajac

    U skoro dvije decenije novinarske karijere, izvještavala i istraživala o temama iz kulture, politike i društva za najveće medije u Republici Srpskoj o od 2006. radi kao dopisnik RSE iz Banjaluke.

XS
SM
MD
LG