Dostupni linkovi

Da li je priznanje bh. tužioca dovoljno za aboliciju


Milorad Barašin
Milorad Barašin
Suspendovani glavni tužilac Tužilaštva BiH Milorad Barašin postigao je nagodbu sa glavnim disciplinskim tužiocem BiH Arbenom Murtezićem nakon što je priznao da je imao kontakte sa Slobodanom Tešićem, osumnjičenim za međunarodno krijumčarenje oružja.

Ovo su objavili bh. mediji ne navodeći izvor, a zvanične potvrde o nagodbi još nema. Kako je objavljeno, prema istoj nagodni Barašin bi trebao preuzeti dužnost tužioca u Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci, prenijela je Federalna TV.

Nijedan od ovih navoda nije bilo moguće protvrditi jer u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću nisu željeli komentarisati slučaj navodeći da je to stvar disciplinske komisije i tužioca.

„Prvostepena disciplinska komisija na pripremnom ročištu, koje se održalo 29. jula 2011. godine, donijela je rješenje kojim se isključuje javnost u toku trajanja disciplinskog postupka. U skladu sa pomenutim rješenjem, nismo u stanju dostaviti dalje informacije“, kaže portparol Vijeća Marijana Popović.

Arben Murtezić
Arben Murtezić
Glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić takođe nije bio dostupan za pojašnjenja da li je nagodba sa Barašinom postignuta, te šta bi ona mogla značiti. U jednom od ranijih intervjuua za RSE, Murtezić je pojasnio kakve eventualne sankcije mogle biti za Barašina:

„U Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću nisu određeni tačno disciplinski prekršaji i sankcije nisu tačno povezane. Za svaki disciplinski prekršaj, zavisno od težine i drugih okolnosti, se može izreći određena sankcija. sankcije idu od opomene do razrješenja.“

Fotografija nije dokaz krivičnog djela

Ostalo je javnosti, međutim, nejasno da li je Barašinovo priznanje kontakta sa osumnjičenim za međunarodno krijumčarenje oružja dovoljno za aboliciju i premještaj na drugo radno mjesto.

Novinarka magazina Dani Dženana Karup - Druško podsjeća da je istražni postupak protiv Barašina istovremeno pokrenut i u Upravi policije FBiH:

„Otvoren je postupak u Uredu disciplinskog tužioca, gdje je dokazano da je on imao kontakte. Ono što ja znam nakon toga jeste da je prijava otišla i Federalnoj upravi policije, koja je na moj upit potvrdila da je predmet dat u proceduru, što ne znači ni da ima, ni da nema dokaza protiv njega. Ja, iskreno rečeno, mislim da je sve ovo obavijeno nekim sivilom i da se zaista ne zna šta se ustvari dešava sa slučajem Barašin. Pogotovo sad zbunjuje informacija da je postignuta nagodba prema kojoj oni ide u Tužiteljstvo u Banjoj Luci, a ne vraća se u tužiteljstvo u kome je radio - jer nije jasno da li je mandat za to imao Ured disciplinskog tužitelja ili ne“, kaže Dženana Karup - Druško.

Čitav postupak protiv suspendovanog glavnog tužioca BiH Milorada Barašina pokrenut je na osnovu medijskih napisa da je imao kontakte sa osobama sa crne liste UN-a koji se sumnjiče za šverc oružjem.

„Prema informacijama koje smo mi imali u magazinu Dani, a to su otprilike informacije koje su objavljene u emisiji 60 minuta, postojao je kontakt između gospodina Barašina i osoba koje su osumnjičene za trgovinu oružjem. Taj kontak je potvrđen fotografijama. Naravno, fotografija sama po sebi nije dokaz da je počinjeno i neko krivično djelo, na čemu su insistirali pravnici koji poznaju način na koji se može voditi postupak i da su tvrdili da to nije dovoljno za njegovu krivičnu odgovornost. Međutim, s obzirom da je Barašin javno tvrdio da nije imao nikakavih kontakata, a da je dokumentirano da jeste, otvoren je postupak u Uredu disciplinskog tužioca“, navodi Dženana Karup - Druško.

U kancelariji disciplinskog tužioca tvrde da je istraga protiv Barašina pokrenuta po službenoj dužnosti na osnovu napisa u medijima, ali da je odluka o suspenziji donesena nakon što su prikupljeni i drugi dokazi iz različitih institucija u BiH na svim nivoima.

Tako ostaje bez odgovora i pitanje koje su još institucije u BiH znale da glavni državni tužilac kontaktira sa međunarodnim švercerima oružja, a to nisu proslijedile nadležnima, nego se čekalo da slučaj pokrenu mediji.
XS
SM
MD
LG