Dostupni linkovi

Zašto je Barašin iznenada "sumnjiv"


Arben Murtezić
Arben Murtezić
Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH trebala bi do kraja sedmice donijeti odluku o disciplinskoj tužbi protiv glavnog tužioca Milorada Barašina. Disciplinsku tužbu protiv Barašina podnijela je Kancelarija disciplinskog tužioca VSTV.

Kako u intervjuu za Radio Slobodne Evropa kaže glavni disciplinski tužilac Arben Murtezić, to su uradili nakon niza prikupljenih dokaza. Polazna osnova ipak bili su medijski napisi o glavnom tužiocu BiH Miloradu Barašinu o tome kako je imao kontakte sa osobama sa crne liste UN-a koji se sumnjiče za šverc oružjem.

RSE: Gospodine Murteziću, Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH podnijela je zahtjev za disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca BiH Milorada Barašina. Šta to konkretno znači?

Murtezić: Disciplinski postupak je pokrenut disciplinskom tužbom koja je podnesena prošle sedmice. U ovom trenutku to nema nikakvu posljedicu posebnu za njegov trenutni rad, osim toga što je podnesen i zahtjev za suspenziju o kojem treba odlučiti u roku od osam dana. Znači krajem ove sedmice bi ta odluka već mogla uslijediti. Tako da što se tiče te neke neposredne posljedice, ta suspenzija bi mogla nastupiti eventualno krajem ove sedmice.
Dokaze smo prikupljali tražeći od različitih institucija u BiH na svim nivoima različite podatke.

RSE: Na osnovu čega ste podnijeli disciplinsku tužbu?

Murtezić: Disciplinska tužba je podnesena nakon istrage i prikupljanja dokaza, a sva je istraga počela s obzirom da je predmet registrovan po službenoj dužnosti na osnovu priloga u različitim medijima, koji su, manje-više, poznati javnosti.

RSE: Dakle, na osnovu napisa medija ste podnijeli disciplinsku tužbu? Može li se to tako reći?

Murtezić: Ne može se to tako tvrditi - od toga jeste počelo, tako je
predmet registrovan, međutim, mi smo dokaze, naravno, prikupljali tražeći od različitih institucija u BiH na svim nivoima različite podatke. Tako da ne možemo sad tvrditi da je ta tužba na osnovu napisa u medijima.

RSE: Koliko je dugo trajalo to prikupljanje dokaza?

Murtezić: Otprilike neposredno nakon prvih tih napisa je počelo, tako da je sve relativno brzo, ne mogu vam reći tačan datum.

RSE: Možete li nam objasniti kako ide taj disciplinski postupak?

Milorad Barašin
Murtezić: Što se tiče disciplinskog postupka, tu treba napraviti razliku između postupka suspenzije i suspenzije do kraja disciplinskog postupka, to je neka vrsta privremene mjere. A sam postupak u kojem se odlučuje o našem zahtjevu je, naravno, dvostepen. Nakon podnošenja tužbe gospodin Barašin će imati pravo da odgovori na tužbu, zatim ide pripremno ročište, glavna rasprava, nakon prvostepene odluke postoji mogućnost ulaganja žalbe drugostopenoj komisiji. Ono što ćete me možda pitati kao i većina novinara - postoje, naravno, dosta precizno određeni rokovi za donošenje odluke, međutim, kao i svaki postupak, postoje i određeni razlozi zbog koji se neke radnje mogu odlagati, tako da je zaista u ovom trenutku jako teško predvidjeti neki vremenski okvir.

Od opomene do razrješenja

RSE: Šta su sankcije?

Murtezić: U Zakonu o visokom sudskom i tužilačkom vijeću nisu određeni tačno disciplinski prekršaji i sankcije, nisu tačno povezani. Za svaki disciplinski prekršaj, zavisno od težine i drugih okolnosti, se može izreći određena sankcija. Sankcije idu od opomene do razrješenja.

RSE: Koliko često inače imate dispcplinske tužbe protiv uposlenika u pravosuđu?

Murtezić: Prošle godine smo imali 17, pretprošle 15. Mogu vam reći i podatak - od 2005. godine naovamo smo imali oko 130 postupaka.

RSE: U petak je iz Tužilaštva saopšteno da nisu dobili obavještenje o pokretanju postupka za suspenziju glavnog tužioca BiH Milorada Barašina. Da li ste im dostavili to obaještenje?

Murtezić: Tužba se dostavlja putem komisije koja ispituje urednost
Imali smo disciplinskih tužbi protiv zaista visoko rangiranih nosilaca pravosudnih funkcija.

naše tužbe. I koliko sam je upoznat, gospodin Barašin nije zaprimio tužbu. I zbog toga kažem da ja ne ulazim u detalje te tužbe osim ovih stvari mogu potvrditi i koje su već poznate javnosti. Ovo jeste jedna nesretna okolnost da se ovoliko o ovome priča prije nego što je gospodin Barašin zaprimio tužbu.

RSE: Da li je ovo prvi slučaj da imate disciplinsku tužbu protiv glavnog tužioca?

Murtezić: Imali smo protiv zaista visoko rangiranih nosilaca pravosudnih funkcija. Što se tiče glavnog tužioca ovo vjerovatno je prva, jer ipak je to i najviša pravosudna funkcija u BiH.

RSE: Za osam dana, rekli ste, biste trebali donijeti odluku...

Murtezić: Da budem jasan, ne donosimo mi odluku. Mi smo podnijeli zahtjev, a odluku donosi prvostepena disciplinska komisija. Mi smo dvije strane u postupku u ovom trenutku - Ured disciplinskog tužioca i gospodin Barašin. A komisija je ta koja donosi odluke.
XS
SM
MD
LG