Dostupni linkovi

Gul u Sarajevu: Imamo zajedničke istorijske veze


Turski predsjednik Abdulah Gul i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u Sarajevu, 2. septembar 2010
Turski predsjednik Abdulah Gul i predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić u Sarajevu, 2. septembar 2010
Turska podržava BiH na njenom evrotlantskom putu, sa posebnim naglaskom na pristup NATO-u, izjavio je tokom susreta sa članovima Predsjedništva BiH predsjednik Turske Abdulah Gul, koji je u četvrtak doputovao u dvodnevnu posjetu BiH. Turski predsjednik je najavio i nastavak dosadašnje uspješne saradnje sa zemljama regije.

Turska, kao prijateljska zemlja, želi pomoći BiH na njenon evroatlantskom putu, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Haris Silajdžić nakon razgovora s predsjednikom Turske Abdulahom Gulom. Posebno je akcentirana sigurnost i stabilnost u jugoistočnoj Evropi i naravno u BiH, dodao je Silajdžić.

Predsjednik Turske Abdulah Gul u Sarajevu, 2. septembar 2010
„On je posebno govorio o jednom kišobranu sigurnosnom koji pruža NATO, i naravno da smo mi odgovorili na način da se zahvalimo gospodinu Gulu zbog toga što su on i Republika Turska pomogli i pomagali da napredujemo prema NATO-u", rekao je Silajdžić.

Predsjednik Turske Abdulah Gul potvrdio je da je članovima Predsjedništva BiH preporučio ubrzanje procesa evroatlantskih integracija jer će se na taj način riješiti problemi sa kojima se suočava BiH.

Na pitanje kako komentariše izjavu premijera RS Milorada Dodika da se Turska previše miješa u unutrašnje stvari BiH, Abdulah Gul je odgovorio da je i Turska balkanska zemlja i da postoje zajedničke istorijske veze.

„Ja ne mogu zaobići činjenicu i moram to naglasiti - da su Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska i Turska nezavisne države. Niko nema pravo da se miješa u bilo čije unutrašnje poslove, niti to čini. Ali niko nas ne moće spriječiti da uzajamno sarađujemo u cilju prosperiteta i uspostavljanja stabilnosti i sigurnosti na ovim prostorima“
, kazao je turski predsjednik.

*****
O turskom diplomatskom angažmanu u regiji, ukoliko vas zanima, možete pročitati u tekstu Gul, Tadić i Silajdžić dogovorili korake za jačanje saradnje na Zapadnom Balkanu
XS
SM
MD
LG