Dostupni linkovi

Neizvjestan nastavak političkih dogovora


Nedjeljni sastanak Valentina Inzka sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, Foto: Erduan Katana
Nedjeljni sastanak Valentina Inzka sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, Foto: Erduan Katana

'Prudska trojka' od nedjelje je postala 'prudska dvojka' pošto na sastanak u Banju Luku nije otišao lider SDA. O daljim političkim potezima u tom pogledu odlučiće vrh SDA, a otvoreno je pitanje i da li će se u dogovore uključiti ostale stranke.

Nakon što na jučerašnjem sastanku tzv. prudske trojke u Banjoj Luci nije učestvovao predsjednik SDA Sulejman Tihić, nameće se pitanje da li njegovo odsustvo može značiti i kraj razgovorima trojice bosanskohercegovačkih lidera.
Halid Genjac, Foto: Midhat Poturović


Predsjednik Glavnog odbora Stranke demokratske akcije Halid Genjac za naš program kaže da će stranka dati doprinos u rješavanju pitanja koje Bosna i Hercegovina treba ispuniti na putu prema Evropskoj uniji, ali i onih koji su unutrašnji. O problemima koji su se pojavili u posljednjih nekoliko sedmica, a koji se tiču daljeg nastavka razgovora tzv. prudske trojke, raspravljaće se na vanrednoj sjednici Predsjedništva stranke u srijedu. Genjac ističe kako se SDA zalaže da se u razgovore uključe i druge političke partije:

„Ja u ovom trenutku ne mogu decidno reći da li je to sastanak šestorice lidera, sedmorice lidera, da li je to vraćanje razgovora u institucije BiH, ili je to, možda, kombinacija i jednog i drugog, ali mora se razgovarati i moraju se pitanja rješavati. A mislim da se pitanja moraju rješavati uz prisustvo onih koji garantuju Dejtonski mirovni sporazum.“
Adem Huskić, Foto: Midhat Poturović


Iako je prudska trojka do sada dobijala pozitivne ocjene međunarodnih predstavnika, domaći političari smatraju kako, osim usaglašavanja amnadmana za Brčko Distrikt, nisu uradili više ništa. U Stranci za BiH kažu da cijeli proces treba vratiti u institucije BiH. Poslanik te stranke u državnom Parlamentu Adem Huskić:

„Ne mislim da treba prekinuti razgovore. Ja mislim da razgovore treba nastaviti vrlo ozbiljno, ali po mogućnosti i najprije u institucijama BiH. Tu prije svega mislim na Parlamentarnu skupštinu. Naravno, trebaju i lideri da razgovaraju. I ne samo tri lidera, trebaju da razgovaraju predsjednici svih stranaka koje su zastupljene u Parlamentarnoj skupštini BiH, dakle i pozicija i opozicija.“
Mladen Ivanić


Predsjednik PDP-a Mladen Ivanić ne vjeruje da će biti održan novi sastanak prudske trojke s obzirom na činjenicu da imaju različite poglede na rješavanje pitanja imovine, ustava, popisa stanovništva i dr. Na naše pitanje da li bi se partija na čijem je čelu uključila u dalje razgovore ukoliko dobije poziv, Ivanić odgovara:

„Što se tiče poziva da se partije uključe, trebalo bi znati oko čega treba da se uključimo, šta je to što oni predlažu, šta je to što su usaglasili. S obzirom da toga nema, ne postoji, nemamo se mi oko čega uključivati. Ja mislim da su šanse da se neki širi dogovor napravi vrlo male.“


Jozo Križanović, Foto: Midhat Poturović
Pod kojim bi se uslovima u eventualne razgovore o gorućim pitanjima u zemlji uključila SDP odgovara poslanik te partije u Parlamentu BiH Jozo Križanović:

„Uključili bismo se kada vidimo ozbiljnost i kada vidimo da imamo neku čvrstu polaznu platformu.“


U Srpskoj demokratskoj stranci navode da je više nego evidentno da je prudski proces završen i da se ne može oživjeti. Očigledno je da tu «smrt» neko treba proglasiti, ali kako su velike nade polagane u Milorada Dodika, Dragana Čovića i Sulejmana Tihića, to izbjegava i OHR, kaže predsjednik SDS-a Mladen Bosić:

„Mi ne mislimo da učestvujemo u bilo kakvim razgovorima, govorim ispred SDS-a, ukoliko su oni na bilo koji način vezani za ovo što se zove prudski proces. Mi se nismo slagali sa tim pričama otpočetka, prije svega oko priče o ustavnim promjenama i onog potpisanog dokumenta da su spremni da vrše teritorijalnu reorganizaciju na pet teritorijalnih jedinica BiH, odnosno da se implicitno napušta Dejtonski sporazum preko takvog dogovora. Znači ni u kakvom daljem procesu mi nećemo učestvovati. Jedina mogućnost našeg učešća u tim razgovorima je preko institucija sistema.“

Sa jučerašnjeg sastanka visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko je poručio da je prihvatio sugestiju da sazove sljedeći sastanak prudske trojke i on će biti održan prije sjednice Vijeća za provođenje mira u BiH. Inzko je ponovio i stav Evropske unije i međunarodne zajednice u kojoj se daje snažna podrška prudskom procesu koji treba da se proširi i na ostale stranke.

Više o nedjeljnom sastanku u Banjoj Luci možete pročitati OVDJE, a o razlozima Tihićevog nedolaska OVDJE.
XS
SM
MD
LG