Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Philippe le Houerou danas u posjeti BiH


Sjedište Svjetske banke u Vašingtonu
Novoimenovani potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju Philippe Le Houérou boravit će od 5. do 8. decembra u svojoj prvoj posjeti Bosni i Hercegovini.

Svrha posjete je razgovor s lokalnim dužnosnicima o trenutnim razvojnim izazovima i podršci koju Svjetska banka pruža vlastima na ublažavanju utjecaja ekonomske krize.

Iz Svjetske banke je saopćeno da će se Le Houérou sastati u BiH s vladinim dužnosnicima na državnom i entitetskim nivoima, predstavnicima međunarodne zajednice i civilnog društva te posjetiti nekoliko projekata koji se implementiraju uz podršku Svjetske banke.

Početkom oktobra rukovodstvo Svjetske banke iz Odjela za Evropu i centralnu Aziju (ECA) sastalo se sa delegacijom Bosne i Hercegovine koju je predvodio predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić.

Rukovodstvo Svjetske banke početkom oktobra ove godine pohvalilo je vlasti BiH na poduzimanju mjera za stabilizaciju budžeta i ublažavanju posljedica globalne ekonomske krize.

Ove mjere, opisane u pismu namjere koje je upućeno MMF-u, omogućile su BiH da dobije finansijsku podršku od MMF-a i drugih međunarodnih finansijskih organizacija, uključujući i Svjetsku banku.

"Od iznimne je važnosti da BiH u potpunosti provede mjere na koje se obavezala pod stand-by aranžmanom sa MMF-om. Ako to ne učini, time će zadati ozbiljan udarac vjerodostojnosti zemlje, šansi za brz oporavak, i ozbiljno će ugroziti javne finansije, uključujući transfere za najugroženije kategorije", rekla je direktorica za grupu zemalja jugoistočne Evrope Jane Armitage, saopšteno je početkom oktobra iz Svjetske banke.

"U zemlji koja ima najveći nivo potrošnje na ove beneficije kao procenat BDP-a u regiji Evrope i centralne Azije, ove reforme su neophodne, sada više nego ikada. Reforme su neophodne, sa ili bez MMF-a i Svjetske banke"
, kazala je Armitage.
XS
SM
MD
LG