Dostupni linkovi

Sud BiH: Purdu izručiti Srbiji


Tihomir Purda na ulazu u sudnicu
Tihomir Purda na ulazu u sudnicu
U Sudu Bosne i Hercegovine kažu kako je ta institucija ocijenila da su ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde pravosudnim tijelima Srbije, koja ga terete za navodne ratne zločine nad nemoćnim osobama i zarobljenicima.

Portparolka Suda Selma Hadžić za naš radio navodi da je Sud BiH, razmatrajući dokaze i dokumentaciju dostavljenu uz zahtjev za izručenje, utvrdio da Purda može biti izručen jer nije državljanin BiH, niti je u njoj zatražio azil.

„Sud BiH povodom molbe za izručenje pravosudnih organa Republike Srbije zbog krivičnog postupka u vezi sa krivičnim djelom ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, donio je rješenje kojim se utvrđuje da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje potraživanog Purde Tihomira pravosudnim organima R Srbije. Protiv ovog rješenja dozvoljena je žalba Apelacionom vijeću ovog suda u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka ovog rješenja“
, pojasnila je Selma Hadžić.

Purdin advokat Josip Muselimović najavljuje žalbu, ocjenjujući kako vjeruje da će Žalbeno vijeće Suda na potpuno drugačiji način pristupiti tom predmetu i utvrditi da ne postoje zakonski uslovi da njegov klijent bude izručen.

„Po mom mišljenju, ovakvo rješenje je najgrublja povreda odredaba Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći“
, navodi Muselimović.

Žrtva montiranog procesa


Povodom odluke Suda BiH reagovala je i predsjednica Vlade Hrvatske Jadranka Kosor. Ona je najavila kako je zbog slučaja Purda zatražila sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost, čije održavanje očekuje uskoro.

„Ono što prvo želim reći jeste da je gospodin Purda žrtva

Ministar pravde u Vladi Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je da ne očekuje izručenje Tihomira Purde Srbiji.
montiranoga procesa koji je pokrenuo Miloševićev režim. Današnja odluka Suda BiH nije konačna i ja sam uvjerena da će srbijansko tužiteljstvo, nakon što sasluša Tihomira Purdu, imati prilike doći do relevantnih činjenica“
, kazala je Kosor.

Ministar pravde u Vladi Hrvatske Dražen Bošnjaković izjavio je da ne očekuje izručenje Tihomira Purde Srbiji jer se, kako je rekao, nikakav postupak ne može temeljiti na dokazima i izjavama datim u logorima pod prisilom i torturom.

„To je suprotno međunarodnim pravilima - i sada je stvar, zapravo, pravnog postupka da se takva odluka u skladu s ovim što sam rekao i donese“
, ocjenjuje Bošnjaković.

Odluka o Purdinom izručenju Srbiji izazvala je i reakcije u Saboru Hrvatske. Saborski zastupnik Andrija Hebrang kaže kako ne komentariše odluku ni hrvatskog ni bosanskohercegovačkog suda, ali:

„Komentiram da smo kao država mogli spriječiti ovo što se dogodilo s gospodinom Purdom. Mislim da je na razini predsjednika R Hrvatske i predsjednika R Srbije taj problem trebao biti riješen davno ranije.“


Konačna odluka je ministrova


Udruženja hrvatskih branitelja, uprkos odluci Suda BiH o Purdinom izručenju, vjeruju da će on biti pušten na slobodu, jer se ne može dokazati nešto što nije bilo, ističe predsjednik HVIDR-e Josip Đakić.

Bariša Čolak
„Imamo mi instrumenata i elemenata u kojima ćemo sigurno dići glas ukoliko će to biti potrebno, ali vjerujemo u pravedno postupanje i BiH, ali isto tako da će i Srbija odsutati od daljeg progona“, kaže Đakić.

Sekretar u Ministarstvu pravde Srbije Slobodan Homen, u prvoj reakciji zvaničnog Beograda na odluku Suda u Sarajevu, kaže za naš program da je vrlo nezahvalno komentarisati prvostepene presude suda.

„Ja, naravno, moram da kažem da mi je drago što je Sud u Sarajevu doneo tu odluku, ali dug je još put do konačne odluke“
, kaže Slobodan Homen.

Iako je Sud BiH donio odluku o Purdinom izručenju Srbiji, u ponedjeljak 21. februara on će biti saslušan u Tužilaštvu BiH. Kako je prije dva dana za naš program izjavio portparol Boris Grubešić, ispitivanje će biti organizovano na način da će doći predstavnici srbijanskog pravosuđa, i oni će precizirati pitanja na koje žele dobiti dogovore. Purdu će ispitivati glavni tužilac Milorad Barašin.

Inače, nakon što bude podnesena žalba na odluku Suda BiH, u roku od nekoliko dana Sud će donijeti konačnu odluku protiv koje nije dozvoljena žalba. Ipak, zadnju riječ daje ministar pravde BiH Bariša Čolak. Na naše pitanje šta se dešava ukoliko ministar ne potpiše rješenje, Čolak za naš radio kaže:

„Ako bi ministar odlučio da se ta osoba neće izručiti, onda je to rješenje konačno.“

Podsjećamo, Purda je uhapšen 5. januara na graničnom prelazu Orašje, na temelju potjernice srbijanskih pravosudnih institucija koje ga terete za navodni ratni zločin u Vukovaru 1991. godine.

Hrvatsko pravosuđe provelo je istragu i zaključilo da nije kriv, uz obrazloženje da je Purdino priznanje iznuđeno torturom dok je bio u srbijanskim zatvorima nakon pada Vukovara. Tihomir Purda trenutno se nalazi u zeničkom zatvoru.
XS
SM
MD
LG