Dostupni linkovi

Purda ostaje u pritvoru, odbrana ulaže žalbu


BiH, zatvor, ilustracija
BiH, zatvor, ilustracija
Sud BiH produžio je ekstradicioni pritvor Tihomiru Purdi na zahtjev Srbije koja ga tereti za ratni zločin u Vukovaru 1991. godine.

Srbija je zatražila izručenje Purde koji je hrvatski državljanin, ali i produženje pritvora do maksimalnog roka od 40 dana. Taj zahtjev je prihvaćen, potvrdila je za naš program portparol Suda BiH Manuela Hodžić.

„Jučer je Srbija Sudu BiH putem Ministarstva pravde dostavila molbu za produženjem zakonom predviđenog roka do 40 dana za dostavljanje ekstradicione dokumentacije, kao i molbu za izručenjem. Sud BiH je danas donio rješenje kojim je taj rok produžen, a samim tim je automatski produžen i pritvor. Treba imati u vidu da je Sud BiH ranije odredio ekstradicijski pritvor Tihomiru Purdi u trajanju od 18 dana, i tih 18 dana je uključeno u tih 40, dakle, ukupno dana“
, navela je Manuela Hodžić.

Prema novoj odluci Suda BiH Purda će u zeničkom zatvoru ostati još 22 dana što je i maksimalni rok do kojeg ekstradicioni pritvor može trajati.

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske objavilo je da Hrvatska neće tražiti Purdino izručenje jer na osnovu dokumentacije koja je dostavljena iz Srbije, nema osnova za krivično gonjenje.

Purda je u četvrtak ipak saslušan u svojstvu osumnjičenog, kaže portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić.

„Temeljem zahtjeva koji nam je došao iz Državnog odvjetništva RH, prije dva dana u Tužiteljstvo BiH je priveden Tihomir Purda i organizirano je njegovo ispitivanje od strane tužitelja Tužiteljstva BiH. Tihomir Purda je iskoristio svoje pravo i on je odbio dati iskaz, dakle on je odlučio braniti se ćutnjom. Sve ostalo što se tiče zahtjeva za njegovo izručenje, dalji pritvor i ostala pitanja, radi Sud BiH“
, rekao je Grubešić.

Odbrana ulaže žalbu


Odbrana Tihomira Purde, međutim, tvrdi kako se usprotivila saslušanju u petak, pa se ne može reći da se osumnjičeni branio ćutnjom, kaže advokat Ana Primorac.

„To se ne može okarakterizirati kao obrana šutnjom. Dakle, mi smo se protivili današnjem saslušanju. On nije davao uopće svoj iskaz, ni na način da će se braniti šutnjom. Naime, o čemu se radi – danas je bilo zakazano saslušanje Tihomira Purde po zahtjevu Republike Hrvatske u postupku pružanja međunarodne pravne pomoći. Obzirom da smo jučer primili informaciju kako Županijsko državno odvjetništvo neće pokrenuti postupak obzirom da nema elemenata za pokretanje kaznenog postupka, iz tog razloga smo se mi i protivili današnjem saslušanju. Na nama je u roku od 24 sata uložiti žalbu na rješenje o produljenju pritvora. I to ćemo učiniti tijekom današnjeg dana“, navodi Ana Primorac.

U Tužilaštvu ističu da je Purda saslušan u skladu sa Memorandumom o saradnji dvije zemlje i da će sva dokumentacija o ovom slučaju biti dostavljena Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

Cijeli dalji postupak vezan za zahtjeve za ekstradiciju Tihomira Purde u nadležnosti je Suda BiH, navode u Tužilaštvu.

Purdin drugi branilac, Josip Muselimović ističe da se nakon odluke hrvatskog Tužilaštva da Purdu neće krivično goniti, ali i srbijanskog zahtjeva za ekstradicijom stvari komplikuju, te da situacija podsjeća na slučaj Ganić.

„Najvjerojatnije, Srbija je bila ustupila taj predmet Hrvatskoj, oni su to završili, kazali: 'nema ništa'. Sad kažu ovi u Srbiji: 'ipak ima; mi ćemo staviti zahtjev za produženje pritvora“ - dakle na daljnjih 18 dana, a možda i duže i izručenje Srbiji. Dakle, stvari se maksimalno kompliciraju“
, kaže Muselimović.

Tihomir Purda u ekstradicijskom zatvoru u Zenici nalazi se od 5. januara, kada je po srbijanskoj optužnici uhapšen na teritoriji BiH na graničnom prelazu Orašje. Tužilaštvo Srbije za ratne zločine sumnjiči Tihomira Purdu za učestvovanje u ubistvu srpskih ranjenika u Vukovaru.

Ukoliko do isteka tog roka, tj. u naredna 22 dana, Republika Srbija Sudu BiH ne dostavi dokumentaciju koja je potrebna za odlučivanje o ekstradiciji, Purda bi automatski mogao biti pušten na slobodu.
XS
SM
MD
LG