Dostupni linkovi

Vlahović negirao krivicu za ratne zločine


Veselin Vlahović Batko u sudnici 24. marta 2011
Veselin Vlahović Batko u sudnici 24. marta 2011
"Časni sude, nisam kriv“, izjasnio se Veselin Vlahović zvani Batko u četvrtak pred sudijom za prethodno saslušanje Suda BiH po svih 56 tačaka optužnice koja ga, između ostalog, tereti za ubistva, silovanja, mučenja, pljačku i protjerivanja nesrpskog stanovništva u sarajevskom naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići tokom 1992. godine.

S obzirom da se izjasnio kako nije kriv, u roku od 60 dana počeće glavni pretres u kojem će o njegovoj krivnji odlučivati sudsko vijeće. Tužilaštvo BiH je spremno, kaže glasnogovornik Boris Grubešić.

„Tijekom našeg dokaznog postupka namjeravmo izvesti 105 svjedoka i dva stručna vještaka, čijim iskazima ćemo dokazivati krivnju ovog optuženog. Također, priložićemo više stotina materijalnih dokaza i dokumenata, među su i izvještaji sa ekshumacija i identifikacija žrtava“
, navodi Grubešić.

Svjedoci zločina za koje će se suditi Batku, bivšem bokseru iz Nikšića, o njemu govore kao o osobi koja je uživala u mučenju. Jedna od njegovih žrtava, zatočenik logora na Grbavici u nekadašnjoj prodavnici „Digitron Buje“ za medije ga je svojevremeno opisao:

„Batko je gdje god je znao da im musliman, Hrvat, nije bitno, dođe im na vrata i kaže: ’Halo, imaš li 2.000 maraka da otkupiš glavu?’ Ako čovjek nema, ubije ga. I ako ima... Bilo je slučajeva čak ako čovjek kaže da ima 2.000 maraka, da onda kaže: ’Gdje su ti ostale?’ Voli je da je uvijek prvi u svemu. Ako je neka pljačka u pitanju da je on tu glavni, da ide. Volio je da on ima uvijek dobro oružje, da ga uvijek isproba, znači da ubije nekoga iz njega. Čak je i jednu sablju nosao uza se, sablju je uvijek nosio.“


U sudnici Batko nije bio glasan. Nakon izjašnjenja i upita sudije razumije li optužnicu, samo je dodao:

„Naveden je veliki broj krivičnih djela koje nisam počinio i u kojim nisam učestvovao, a stavili su mi ih na teret.“


Svjedočenja


Vlahovićev advokat po službenoj dužnosti Radivoje Lazarević na pitanje da pojasni šta znači to što se Vlahović nije ogradio od svih zločina kaže:

„On je rekao da ima nekih djela o kojima on nema veze. Mislim da je na to mislio.“


Veselin Vlahović Batko prilikom hapšenja u Španiji, mart 2010
RSE: Što će reći da ima nekih s kojima ima?

Lazarević
: Pa ako logički razmišljamo, možda. Ja ne znam šta se tu dešavalo. On zna vjerovatno i ljudi koji su svjedoci svih tih događaja. E sad sa kojima ima veze to ćemo čuti na suđenju.“

No mnogi koji su upoznali i Batka i strah na Grbavici kažu:

„Čim čujemo da ide Batko, svi bježimo, svi treptimo. I bježimo, a ne znamo gdje da bježimo.“


Bakira Hasečić
, predsjednica udruženja Žene žrtve rata, prisustvovala je izjašnjenju u ime onih žena koje su tokom rata navodno silovane od strane Batka, o čemu postoje i njihove izjave.

„Prema bazi podataka udruženja Žene žrtve rata, preko stotinu je izjava direktnog silovanja, seksualnog zlostavljanja, a da ne govorimo ubistva, premlaćivanje užih članova porodica žena žrtava rata“
, kaže Bakira Hasečić.

Psihičke smetnje


Advokat Lazarević kazao je kako su njegovom klijentu konstatovane blaže psihičke smetnje, ali da su sudski vještaci utvrdili da može pratiti suđenje. Također, još nije odlučeno hoće li odbrana izvoditi svjedoke i koji su, niti je isključena mogućnost nagodbe sa tužilaštvom:

„Bilo je nekih riječi, vidjeću sa optuženim. On tu opredjeljuje sve dalje“
, rekao je Vlahovićev branilac.

O priznanju djela koja mu se stavljaju na teret ali ni kajanju, Vlahović Lazareviću nije rekao ništa:
"Bilo bi zaista nelogično očekivati od takve jedne osobe da kaže da je kriv. Jer da je on mislio da to šta je uradio nešto što pripada krivnji, onda on, pretpostavljam, ne bi to ni radio", kaže Edina Kamenica.


„O kajanju nije bilo govora, zaista nije bilo govora, vjerujte mi, jer mi imamo optužnicu staru 20 dana. Sad pred sobom imamo nešto što je odbrani problem. Kad bude došlo vrijeme suđenju, posao moj je takav i njega kao optuženog da idemo tačku po tačku, da vidimo šta je tu istina, šta nije istina, šta će se dokazati, šta se neće dokazati. E onda možemo pričati o onome šta je uradio“
, kaže Lazarević.

Priznanje krivice i kajanje bilo je suviše očekivati, kaže Edina Kamenica, novinarka sarajevskog lista Oslobođenje koja je i sama bila svjedokom ratnih dešavanja na Grbavici.

„Bilo bi zaista nelogično očekivati od takve jedne osobe da kaže da je kriv. Jer da je on mislio da to šta je uradio nešto što pripada krivnji, onda on, pretpostavljam, ne bi to ni radio. Ja samo želim i nadam se da je Tužilaštvo ozbiljno ovo sve shvatilo, zapravo uopšte ne sumnjam u to da je ozbiljno shvatilo, ali da će imati dokaze. Jer ozbiljno shvatiti i nemati dokaze, nažalost, i to može da se desi - pogotovo u našoj zemlji i pogotovo u ovom vremenu“
, smatra Edina Kamenica.

Vlahović, inače državljanin Crne Gore, prošle godine izručen je Bosni i Hercegovini iz Španije gdje uhapšen po osnovu potjernice. Španskoj policiji priznao je ubistva najmanje 100 osoba.
XS
SM
MD
LG