Dostupni linkovi

Formirani odjeli za podršku svjedocima


Sudnica Suda BiH
Sudnica Suda BiH
Odjeli za podršku svjedocima pri sudu i tužilaštvu u Banjaluci i Sarajevu su uspostavljeni i opremljeni sa ciljem da svjedocima pruže psihološku podršku pri svjedočenju tokom istrage, te neposredno prije, za vrijeme i nakon sudskog postupka.

„Uvođenjem ovog projekta u ova četiri organa, a nadam se i na nivou cijele BiH - ti projekti, naravno, da su već implementirani u Sudu BiH, kao i Tužilaštvu BiH - će se humanizirati pravosudni sistem u BiH i time ćemo se zaista približiti evropskim i svjetskim standardima“, kaže vršilac dužnosti predsjednika Okružnog suda u Banjaluci Marija Aničić - Zgonjanin.

Radi se o veoma važnom projektu jer je do sada veliki broj svjedoka, posebno kada se radilo o suđenjima za ratne zločine, odustajao od svjedočenja zbog nepostojanja kako uslova na sudovima gdje su sjedili jedni pored drugih i žrtve i osumnjičeni, tako i zbog psihološke pripremljenosti:

„Imali smo prilike da vidimo da su ti svjedoci doživljavali veli
"Visoko sudsko i tužilačko vijeće sa vladama entiteta, Vijećem ministara i vladom Brčko Distrikta će stvoriti uslove da se na entitetskom nivou procesuiraju predmeti ratnih zločina“, kaže Milorad Novković.
ke neugodnosti na sudu i da su odsutajali od suđenja, da nisu bili u stanju da izdrže do kraja suđenja. Psiholog neće svjedoku davati instrukcije kako da svjedoči, ni da li da svjedoči, ni da li da odustane od svjedočenja, nego će mu davati psihološku i emocionalnu podršku.“


Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milorad Novković kazao je da se na ovaj način stvaraju uslovi za prebacivanje jednog broja predmeta za ratne zločine sa Suda BiH i na druge sudove u državi.

„Kako je to i propisano startegijom za procesuiranje predmeta ratnih zločina, jer su otpali svi prigovori da entitetsko pravosuđe u materijalno-tehničkom smislu nije osposobljeno, da nije osposobljeno u kadrovskom smislu i jedini način da se postignu rokovi iz strategije je da se predmeti koji treba da se procesuiraju na entitetskom nivou da se to učini. I Visoko sudsko i tužilačko vijeće naročito u budućem vremenu, svakako sa vladama entiteta, Vijećem ministara i vladom Brčko Distrikta će stvoriti uslove da se na entitetskom nivou procesuiraju predmeti ratnih zločina“, kaže Milorad Novković.

Usaglašavanje pravosudnog sistema


Podršku za pokretanje ovih odjeljenja dao je i Sud BiH, kazala je predsjednica Suda Meddžida Kreso.

Meddžida Kreso,
„Ne samo što je ovo bitno za svjedoke koji svjedoče u ratnim zločinima, mislim da je zanemarena i druga vrsta krivičnih djela, a to je organizovani kriminal. Svjedoci smo da sve češće ima pokajnika među kriminalnim grupama, koji da bi svjedočili, dakle otkrili tužilaštvu izvršioce krivičnih djela, traže posebnu zaštitu. Mislim da je i takvoj kategoriji svjedoka je jako bitno pružiti ove uslove koje ove jedinice koje su uspostavljene pri sudovima daju“, navodi Meddžida Kreso.

Vlada RS dala je punu podršku ovom projektu, koji bi se u narednom periodu trebao proširiti i na ostale sudove i tužilaštva u BiH.

„Pogotovo iz razloga primjene strategije rješavanja pitanja ratnih zločina jer u BiH u dogledno vrijeme jedan veći broj predmeta će se sigurno ustupiti okružnim i kantonalnim sudovima, tako da će Ministarstvo pravde RS u narednom preidou podržati u Doboju, Istočnom Sarajevu, Trebinju i Bijeljini, s tim što smo rekli da su nam trenutno prioritet Istočno Sarajevo i Doboj“, kaže ministar pavde RS Džerard Selman.

Ovaj projekat inicirao je Razvojni program Ujedinjenih nacija, a finansirala Kraljevina Španija sa milion evra.

„Naš cilj u narednim mjesecima i narednim godinama koje predstoje pred nama jeste da u ovo uključimo i svih 15 sudova i svih 15 tužilaštava u BiH kako bismo pokrili 60 do 70 posto svih ukupnih svjedočenja, ne samo u oblasti ratnih zločina nego i u oblasti organizovanog kriminala, nasilja u porodici, korupcije itd“
, navodi rezidentni predstavnik UNDP-a Yuri Afanasiev.

Otvaranjem odjeljenja za podršku svjedocima na kantonalnim i okružnim sudovima i tužilaštvima u Sarajevu i Banjaluci započinje proces usaglašavanja pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine sa sistemima koji postoje u regionu.

Ovakvi sistemi već su uspostavljeni u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori, a uspostavljaju se i u drugim istočnoevropskim zemljama, kazao je Afanasiev.
XS
SM
MD
LG