Dostupni linkovi

Puna isplata penzije za mešoviti staž


Ministri Rasim Ljajić i Sredoje Nović prilikom potpisivanja sporazuma u Beogradu, 10. jun 2010, fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Ministri Rasim Ljajić i Sredoje Nović prilikom potpisivanja sporazuma u Beogradu, 10. jun 2010, fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Ministar rada i socijalne politike Srbije Rasim Ljajić i ministar za civilne poslove Bosne i Hercegovine Sredoje Nović potpisali su u četvrtak u Beogradu dokument o izmenama Sporazuma o socijalnom osiguranju, koje podrazumevaju da penzije koje su ostvarene na osnovu mešovitog staža u BiH i Srbiji neće više biti umanjene.

Sličan sporazum Bosna i Herecegovina bi trebalo da uskoro potpiše i sa Crnom Gorom.

Kako je objasnio ministar Rasim Ljajić, potpisivanjem ovog dokumenta ispravljena je tehnička greška koja je bila ugrađena u dogovor između dve zemlje koji je stupio na snagu 1. januara 2004. godine, po kojem su penzije, koje proističu iz mešovitog staža, u obe države bile umanjene za, čak, 30 procenata.
Ministri potpisuju sporazum

“Otklanjajući ovu odredbu, mi sada ispravljamo tu nepravdu. Od 1. jula, kada ovaj (izmenjeni) sporazum stupa na snagu, penzioneri koji su deo staža ostvarili u BiH, a deo u Srbiji primaće pun iznos penzije, bez umanjivanja za jednu trećinu. Ova odredba se ukupno odnosi na oko 15.000 penzionera“, kaže ministar Ljajić.

Ministar za civilne poslove Bosne i Hercegovine Sredoje Nović, najavljujući potpisivanje sličnog sporazuma i sa Crnom Gorom, ocenio je da ovaj slučaj potvrđuje koliko je administracija spora, jer se šest godina čekalo na otklanjanje primećene nepravde.

“Prva sledeća penzija će biti neumanjena i to je ono što je ključno. To je ono što smo kolega Rasim Ljajić i ja vrlo brzo dogovorili”, rekao je Nović.
XS
SM
MD
LG