Dostupni linkovi

Zakon o državnoj pomoći neispunjena obaveza BiH


Sjedište EK u Sarajevu, arhiva
Sjedište EK u Sarajevu, arhiva
Uporedo s dešavanjima u Briselu, BiH je posjetila šefica Odjela za BiH pri Direkciji Evropske komisije za proširenje Paola Pampaloni, te potvrdila opredijeljenost za bezvizni režim, ali i upozorila na kršenje obaveza od strane BiH.

Viznu liberalizaciju, prema zemljama Evropske unije građani Bosne i Hercegovine, mogu očekivati do kraja ove godine, uvjeren je Halid Genjac, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije.

Nakon razgovora sa Paolom Pampaloni Genjac je rekao je da bi građani Bosne i Hercegovine zasluženo trebali biti oslobođeni viza do katoličkog Božića. Svoje uvjerenje Genjac temelji na činjenici da je Bosna i Hercegovina ispunila sve zadate uslove u okviru Mape puta, te da je na taj način poslala pozitivne vijesti Evropskoj uniji.

„15. septembra zasjeda u Evropskom vijeću Komisija za vize i Komitet za zapadni Balkan. To je veoma značajan sastanak i na tom sastanku se očekuje definitivna pozitivna preporuka koja će se razmatrati na Parlamentu, najvjerojatnije početkom oktobra, a zatim i na Vijeću EU, na nivou ministara unutarnjih poslova i pravosuđa. Svi uslovi su ispunjeni, svi izvještaji su pozitivni i mislim da možemo građanima saopćiti da će, negdje prije Božića, biti oslobođeni viza.“
Halid Genjac


Bosna i Hercegovina prekršila je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju jer nije donijela zakon o državnoj pomoći, istakla je Paola Pampaloni.

Taj zakon Bosna i Hercegovina mora usvojiti odmah nakon opštih izbora, naglasio je Halid Genjac i istakao da je za to potrebno pronaći kompromis.

„Gospođa Pampaloni je upozorila na taj presedan, na opasnost dovođenja kredibiliteta BiH u pitanje jer pokazujemo da nismo ispunili obavezu. Sporno je pitanje nadležnosti - evidentiranje državne pomoći i dodjela državne pomoći – da li na državnom nivou, kao što traži Evropska komisija, ili na entitetskom nivou, kao što traži Republika Srpska objašnjavajući to pitanjem ustavnih nadležnosti“, objasnio je Genjac.

Evropska komisija očekuje da BiH implementira presudu Evropskog suda u Strazburu u slučaju Sejdić i Finci, koja zahtjeva izmjenu Ustava BiH:

„Jer je Sporazum zasnovan na poštivanju osnovnih prava i ljudskih sloboda. Dakle, Evropska komisija je upozorila na značaj i važnost brzog usvajanja amandmana Ustava u tom pogledu. Oni razumiju stanje u BiH, predizbornu atmosferu i da to nije moguće, i da se i u drugim zemljama ne može ustav tako brzo promijeniti, ali – upozorila je na potrebu da se to nakon izbora uradi odmah.“
*****
Ostali prilozi iz ovosedmičnog programa Na vratima Evrope:
Ukidanje viza otvorilo bi vrata i bh. sportašima
BiH korak bliže ka bijelom šengenu
BiH kasni u reformama obrazovanja

******
Program Na vratima Evrope - svake nedjelje od 15 časova samo u našem radijskom programu i na internet stranici. (Autor programa:
Gordana Sandić-Hadžihasanović)
XS
SM
MD
LG