Dostupni linkovi

Neispunjena obećanja o ulaganju u rudnike


Rudnik Breza
Rudnik Breza
Velika očekivanja rudara bila su od koncerna Elektroprivrede BiH i rudnika u FBiH koji je na inicijativu Vlade FBiH formiran početkom godine. Međutim, godinu poslije pokazalo se da su očekivanja bila daleko veća od onoga što je koncern ponudio rudarima.

Nema investicija u rudnike. Uslovi rada ostali su isti, a ni plate nisu povećane. Potvrđuje to i dugogodišnji rudar Rudnika mrkog uglja Breza, Džemaludin Čiva.

„Teški uslovi za rad. Imamo još to jedno čelo mehanizovano - ono je staro 25 godina. Niko ne nabavlja ništa - ovo što oni kažu. A taj koncer - jest, sve je to u redu, ali ništa se još nije pokazalo ispravno. Plata se nije poboljšala ništa. Svi smo mislili da će se približiti koliko-toliko Elektroprivredi“
, kaže Čiva.

Rudari se danas opet bore za radnička prava.



Rudari se danas opet bore za radnička prava. I kada steknu uslove za penziju, rudari moraju čekati da poslodavci izvrše svoje obaveze, kaže Jakub Mehanović.

„Danas kad se to uporedi, velike su razlike. Da rudar ne može otići u penziju,da mu uplaćen njegov staž za penzijski osnov, to se nije moglo desiti nikako, niti je ko mogao pomisliti da rudar može ostati bez penzije“
, navodi Mehanović.

Nekadašnjih rudarskih vremena mnogi se danas sjećaju. Među njima je i Sulejman Saletoviić.

„Radio sa jaranima, mojim komoratima. Poželio bih ovim rudarima da žive onako kako smo mi, da se druže onako kako smo mi, i da se paze i da sve vide onakvim očima kao što smo mi gledali. Druženje,bez obzira ko je ko i šta je šta“
, kaže Saletović.

Mjesečno 500 maraka


Podzemni požar, te dvije rudarske nesreće u ovoj godini, dopriniele su da se Rdnik mrkog uglja Zenica trenutno nalazi u najgorem položaju. Koncern sa Elektroprivredom ni njima ni je donio ništa konkretno.

Džemo Šolja tvrdi da u dvadesetgodišnjem rudarskom stažu nikada nije bio u goroj situaciji. Kako kaže Džemo, trenutno ne mogu zaraditi više od 500 KM mjesečno.

„Nemamo uslova za rad. Nisu nas modernizovali. Mi i dalje radimo praistorijski.

'Mi i dalje radimo praistorijski. Vratili smo se, kopamo kao nekad u kamenom dobu', kaže jedan od rudara.

Vratili smo se, kopamo kao nekad u kamenom dobu. Ali, eto, opet mora se raditi, živjeti se mora“
, navodi Šolja.

Koncern Elektroprivrede i rudnika trebao je omogućiti poboljšanje stanja u rudnicima i bolji standard rudara. Povezivanje rudnika i Elektroprivrede BiH ideja je na koju su rudari decenijama čekali, ali od nje zasad nema ništa, a stanje u rudnicima se i dalje pogoršava.

Predsjednik Sindikata rudara BiH Fikret Berbić tvrdi da zbog političkih problema još uvijek nema ulaganja u zapuštene rudnike.

„Nema dovoljno političke volje da se to realizuje. Inače, da toga ima, bilo bi to davno riješeno. Međutim, zasad to stoji. Rudnici najviše gube u toj humanizaciji rada. Još uvijek se u rudnicima kopa krampom i lopatom, što je nezamislivo u današnje doba“
, kaže Berbić.

Rudari traže da se poštuju sporazumi koje su rudnici potpisali sa Elektroprivredom, te da se plate rudara izjednače sa platama, koje su višestruko veće, u Elektroprivredi. Rudari kopaju rude krampama. Mašine su za njih još uvijek neostvareni snovi.
XS
SM
MD
LG