Dostupni linkovi

Februar u RS obilježen protestima


Banja Luka
Banja Luka
Nakon dugo vremena, na ulice u Republici Srpskoj su izašli građani nezadovoljni postojećim stanjem u društvu i bahatim odnosom vlasti prema njima. Prvo je nekoliko stotina građani Banjaluke 5. februara mirnom šetnjom ulicama grada izrazilo nezadovoljstvo zbog, kako su rekli, teškog socijalnog stanja u Republici Srpskoj.

Ovaj protest inicirao je i prijavio policiji banjalučki student Stefan Filipović, a građane na izražavanje nezadovoljstva pozvao putem društvene mreže Fejsbuk (Facebook):

“Zašto mi obični studenti treba da organizujemo ove proteste? Gdje je sindikat – kada znamo da u RS ima gotovo 150.000 nezaposlenih? Kada vlada nameće nove poreze za naše privrednike, a znamo da je privreda na koljenima, zašto sindikat mudro šuti? Zašto boračka organizacija koja predstavlja naše borce šuti kada predsjednik RS izjavljuje da će im biti ukinuti dodaci u slučaju da izađu na ulice? Nadam se da je ovo samo početak jednog opšteg izražavanja nezadovoljstva zbog stanja u državi, kako socijalnog, tako i političkog.”

Ilinka Vukelić, prosvjetni radnik u peniziji, koja se pridružila uglavnom m
Sa prvim danom ove nedelje u štrajk je stupilo i oko 3.000 radnika Željeznica RS, kojima se duguje za plate i ostale naknade iz 2010.
ladim ljudima i nezaposlenim na protestima, je izjavila:

“Podržavam omladinu. Suze mi od radosti idu da je od omladine poteklo ovako nešto plemenito, da su shvatili da nam je korupcija od vlade, zdravstva, sudstva, obrazovanja, pa nadalje, od privatizacije, ugroženosti. Jedan parlamentarac ima platu mjesečnu kao 40 penzionera penziju. Jedan predsjednik, ministar ima mjesečnu platu kao 70 penzionera.”


A sa prvim danom ove nedelje u štrajk je stupilo i oko 3.000 radnika Željeznica RS, kojima se duguje za plate i ostale naknade iz 2010. godine oko 21milion KM.Ni ubjeđivanja Vlade i Uprave Željeznica RS da se štrajkom samo prave novi gubici u preduzeću nisu pokolebali željezničare, koji kažu: “U štrajku smo do ispunjenja naših zahtjeva, a to je isplata zarađenoga.”

“Štrajk do daljnjeg traje. Ovi naši zahtjevi su po pitanju primanja. Nismo dobili nikakav odgovor. Jedino da sad trenutno nema sredstava da se to isplati, što mi ne možemo prihvatiti. Ovom prilikom pozivam vladu da dobro razmisli jer svaki dan našeg štrajka je sve veći i veći gubitak, znači ulazimo u sve veću dubiozu - i što prije se to riješi, to je bolje za nas sviju”, kaže predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti Željeznica RS Zlatko Marin.

Koliki će gubici biti zbog štrajka Željeznica RS i privrede BiH još niko ne može da kaže, ali je sigurno da od danas više od 50 putničkih i teretnih vozova neće saobraćati prugama Republike Srpske.

Podrška sindikata


Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović ističe da su zahtjevi radnika opravdani, ali i naglašava da će se iz trenutne situacije teško pronaći izlaz.

Ilustracija Željeznice
“Željeznice RS su u prošloj godini ostvarile prihod od oko 71 milion maraka. Od toga su nešto malo više od 56 miliona bili lični dohoci. Sa takvom strukturom poslovanja taj sistem nije održiv. Od tih 71 milion, Vlada RS uplatila je 34 miliona i izmirala je obaveze po kreditnim osnovama nešto manje od sedam miliona, što ne ulazi u ovu masu sredstava”, tvrdi Čubrilović.

Podršku radnicima Željeznica dali su i Savez sindikata i Konfederacija sindikata RS.
Ekonomistica Svetlana Cenić mišljenja je da će ekonomska i socijalna situcija biti još teža.

“A da pri tome vlast se ponaša kao da se to nekom drugom dešava. Protesta će tek biti. Nažalost, takav smo mentalitet i takva je svijest - ovdje dok potpuna glad ne zavlada, ne probudi se mozak. I to smo vidjeli ranije - trpeljiv i podanički narod, zatim narod koji je zastrašen, koji neće da se zamjera i čeka da neko za njega nešto uradi, ili, kako se kaže - tuđim rukama zmije daviti”, navodi Cenićeva.

Problem u RS, smatra Cenićeva, je što građani ne shvataju da se moraju boriti za svoja prava, a kao drugi problem ističe nepostojanje jake opozicije u ovom bh. entitetu:

“Opozicije evo već dugo ne čujemo i ne vidimo je. Za ono malo intelektualaca koji se nešto bore, ili malo ljudi koji pokušavaju nešto da kažu, na sve se strane pokušava njihova diskreditacija. Izlaz je, na moju veliku žalost, ponovo ulica - jer izgleda ulica jedino rješava sve na Balkanu”, navodi Cenićeva.

Psiholog Srđan Puhalo smatra da nezadovoljstvo i građana i radnika u RS postoji, ali još uvijek, kako kaže, nema nekoga ko bi to nezadovoljstvo artikulisao:

“Pa čak postoji i želja da se nešto uradi, samo još ne znamo kako.”


Prema mišljenju Puhala, vlast u RS će nastojati da otupi oštricu ovih protesta i usmjeri ga u nekom drugom pravcu kako bi sačuvala socijalni mir.
XS
SM
MD
LG