Dostupni linkovi

Skupština RS o zahjevu Predsjedništva Vijeću sigurnosti UN


Skupština Republike Srpske
Skupština Republike Srpske

Narodna skupština Republike Srpske sutra će održati vanrednu sjednicu o odluci Predsjednštva BiH da uputi zahtjev Vijeću sigurnosti UN da se provede odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Riječ je o presudi na osnovu tužbe BiH za genocid protiv nekadašnje SR Jugoslavije, koja uključuje i izručivanje optuženih za ratne zločine. Izrečena je tačno porije godinu dana, ali od tada Srbija nije ništa učinila da je provede, smatraju bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH. Zastupnici će raspravljati, na prijedlog srpskog člana kolektivnog šefa države Nebojše Radmanovića, koji smatra da je ta odluka destruktivna po vitalni interes RS.

Odluka Predsjedništva BiH о upućivаnju zаhtјеvа Vijeću sigurnosti Uјеdinjеnih nаroda zа prеduzimаnjе mјеrа zа prоvоđеnjе prеsudе Меđunаrоdnоga sudа prаvdе оd 26. fеbruаrа 2007. gоdinе naći će se sutra na dnevnom redu vanredne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske. Člаn Prеdsјеdništvа Bоsnе i Hеrcеgоvinе Nеbојšа Rаdmаnоvić koji nije podržao odluku druga dva člana Predsjedništva, zatražio je sazivanje ove sjednice, ocjenjujući da je ona štetna po vitalne intrese Republike Srpske. Obrazlažući Radmanovićev stav, savjetnik u njegovom kabinetu, Đorđe Latinović kaže:

"Svi predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama BiH do sada su bili protiv toga što je BiH tužila Međunarodnom sudu pravde u Hagu bivšu Jugoslaviju (a sadašnju Srbiju) za genocid počinjen u BIH. Odluka člana Predsjedništva BiH Nebojše Radmanovića da ne podrži Predsjedništvo u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN za pomoć kako bi se presuda provela, dio je kontinuiteta prema kojem najveći broj političara iz RS se ne slaže s takvom odlukom, jer ona remeti odnose sa Srbijom."
Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić, objasnio je da je pokrenuo ovo pitanje zato što ni godinu dana od donošenja odluke Međunarodnog suda pravde, Srbija nije ispunila svoje obaveze.

“Do danas Srbija nije postupila po nalogu Suda a između ostalog se radi o izručivanju raznih zločinaca. Niti smo dobili bilo kakav odgovor iz Srbije na naše insistiranje i upite. S obzirom da prema članu 94. stav 2. Povelje UN oštećena strana u slučaju nepovođenja odluka i navoda, ima pravo da se obrati Vijeću sigurnosti za pomoć, mi smo to učinili.”
Ovakva odluka Predsjedništva ne doprinosi dobrim odnosima između Bosne i Hercegovine i Srbije i može samo dalje zakomplikovati i onako tešku situaciju u regionu nastalu zbog proglašenja nezavisnosti Kosova, kaže Latinović:

“Zato što danas, kada su u regionu prisutna pitanja nezavisnosti Kosova i neki drugi problemi, insistiranje na ovakvoj odluci je na neki način guranje prsta u oko, prije svega predstavnicima srpskog naroda.Već jednom ova odluka nije prošla a radilo se o upućivanju pisma Srbiji. Sada se komplikuju odnosi sa Srbijom koja ima trenutno mnogo važnijih problema. “

Kolegijum Narodne skupštine RS odlučio je da se poslanici o ovom pitanju izjasne na posebnoj sjednici koja je zakazana za sutra, Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić:

“Predsjedništvo BiH je donijelo odluku, srpski član Predsjedništva je tu odluku osporio i u skladu sa Ustavom pokrenuo veto i zatražio podršku Narodne skupštine. Poslanici bi trebali dvotrećinskom većinom potvrditi ovu izjavu predsjednika Radmanovića.”

Potpresjednik Narodne Skupštine iz reda bošnjačkog naroda Šefket Hafizović takođe smatra da nije dobro što je član Predsjednišva BiH Haris Silajdžić u ovom trenutku pokrenuo pitanje provođenja odluke Suda pravde. Prema mišljenju Hafizovića, zbog toga što Srbija nije provela odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu najviše su krive Ujedinjene nacije:

“Sramotno je da se UN mora na to upozoravati s obzirom da je Srbija član UN-a, ali je očiogledno da međunarodna zajednica ima višestruke aršine.”

Sasvim sigurno da će i ova tema izazvati burne rasprave među poslanicima što samo može dalje da komlikuje i međunacionalne i političke odnose u Bosni i Hercegovini.
XS
SM
MD
LG