Dostupni linkovi

PIC razmatra odluku RS o državnoj imovini


Sa sjednice Vijeća za provedbu mira u februaru 2010
Sa sjednice Vijeća za provedbu mira u februaru 2010
Upravni odbor Vijeća za provođenje mira u BiH u petak na redovnoj sjednici razmatra usvajanje Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske, a kojim je predviđeno da se sva državna imovina na području RS-a upiše kao vlasništvo tog entiteta.

Iz PIK-a su do sada samo upozoravali da je donošenje ovog zakona udaljava BiH od evroatlatntskih integracija, što je u RS ocijenjeno kao prihvatanje zakona od strane međunarodne zajednice.

Članovi Upravnog odboraVijeća za provedbu mira u saopštenju izdatom nakon usvajanja Zakona o statusu državne imovine koja se nalazi na teritoriji Republike Srpske istakli su da to predstavlja jednostrani čin kojim se podrivaju dugotrajna nastojanja da se državna imovina raspodijeli tako da se osigura funkcionalnost svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini.

„Održivo rješavanje pitanja državne imovine i imovine odbrambenih struktura neophodno je da bi se osiguralo da BiH ima resurse koji su joj potrebni kako bi odgovorila na izazove koji se nalaze pred njom, uključujući i pristupanje Evropskoj uniji i puno učešće u Akcionom planu za članstvo u NATO-u. Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira više puta su upozoravali da se takvim jednostranim potezima neće postići ciljevi vezani za državnu imovinu i imovinu odbrambenih struktura te da će se njima samo dodatno odložiti ispunjenje programa “5+2” i zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR)", prenosi portparol OHR-a Ljiljana Radetić.

Da će na dnevnom redu ambasadora Vijeća za implementaciju mira ponovo biti i usvajanje zakona o državnoj imovini koja se nalazi na teritoriju RS, potvrdio je u četvrtak u Banjaluci visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije Valentin Inzko.

„Mi ćemo imati sutra opet sastanak ambasadora Vijeća za implementaciju mira i mi ćemo se baviti opet istim pitanjem - i onda će slijediti opet dalja izjava. Ja ne bih dalje komentirao ovu stvar danas“
, rekao je Inzko.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić, komentarišući prethodno saopštenje PIK-a, ponovio je stav izrečen i tokom rasprave da entitetski zakon o statusu državne imovine ima ustavni osnov.

„Mi tvrdimo da postoji ustavni osnov za donošenje ovog zakona jer Ustav RS u članu 76 predviđa da republika uređuje svojinske i obligacione odnose“, rekao je Radojičić.

Promijeniti i ovlaštenja sudova


Premijer Republike Srpske Milorad Dodik, blago reagovanje PIK-a smatra potvrdom da zakon nije u suprotnosti sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

"To nigdje ni PIK ne određuje da je to kršenje Dejtona ili Ustava, što znači da smo donijeli i ustavan i dejtonski zakon. To što oni ukazuju na to da se urušavaju napori, apsolutno je nevažno. Naravno, i mi imamo napore i mnoge je naše napore upravo urušio OHR. I to je tačka na debatu o tom pitanju"
, rekao je Dodik.

Dodik je ocijenio da se može očekivati da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS zatraži zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog ovog zakona, kao i da će ovaj akt dobiti zeleno svjetlo na Ustavnom sudu RS.

"Ukoliko ti sudovi ne budu primijenili zakon, mi ćemo donijeti novi zakon i izmjestiti ovlaštenja sudova da se bave pitanje imovine RS“, tvrdi Dodik.

Predsjednik kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Edin Ramić za naš radio rekao je da će kluba razmatrati Zakon o državnoj imovini u srijedu 22. septembra, ali da još ne može reći kakav stav će zauzeti bošnjački delegate o ovom pitanju.

„Jasno je da ustavnost i zakonitost u RS nije u stanju da štiti Ustavni sud RS. Kad god gospodin Dodik izađe sa stavom da očekuje da klub Bošnjaka neko pitanje zaustavi institutom zaštite nacionalnog interesa, očigledno je da već unaprijed zna stav Ustavnog suda RS o tom pitanju, tako da vidjećemo kako ćemo se ponašati u ovom slučaju tek u srijedu“
, kaže Ramić.

Ambasadori Vijeća za provođenje mira nakon današnje sjednice nisu se oglasili, tako da još uvijek nije poznato da li će, osim upozorenja Republici Srpskoj, međunarodna zajednica poduzeti neke konkretnije korake.
XS
SM
MD
LG