Dostupni linkovi

Slučaj Nahil: Prevareni bh. radnici bježe iz Dubaija


Dubai
Dubai
Lazo Kljajić iz Kozarske Dubice prijavio se za posao kuhara u Dubaiju, preko firme Nahil, registrovane u Banjaluci. Na rad je otišao u novembru prošle godine.

Nakon dva mjeseca zahvaljujući, kako kaže, poznanstvu s jednim Arapom koji je studirao i oženio se u Hrvatskoj, saznao je da ga poslodavac zloupotrebljava za svoje prevare.

Gazda Nahila, koji se predstavlja kao Denis Čoković, zadužio je Kljajića za automobil kojim je ovaj prevozio radnike i hranu i otvorio mu ček za kupovinu namirnica.

Ispostavilo se da je automobil zapravo unajmljen na Kljaićevo ime, a da je ček za namirnice, od 5.000 eura - bez pokrića, takođe na ime Laze Kljajića.

Ovaj čovjek danas tvrdi da je iz Dubaija pobjegao kako ne bi krivično odgovarao za djela koja nije počinio.
Čoković već mjesecima puni novinske stupce u BiH i Makedoniji time što od radnika uzima akontacije za put i posao u Dubaiju. Procjene su da se na taj način domogao više stotina hiljada eura


„Auto koje je digao na Rent-a-car i mene zadužio sa njim, trebalo je da mene policija hapsi, da ja to platim. Ovu hranu koju je digao na ček bez pokrića, i to sam ja trebao. Zahvaljujući Bogu i ovom čovjeku to sam uspio da prekinem, da iščupam živu glavu i da se vratim, da me policija ne hapsi“,
kaže Kljajić.

Da Lazo Kljajić nije doslovno pobjegao iz Dubaija, zahvaljujući pomoći Arapina koji mu je otkrio prevare i platio mu put kući, za rentiranje auta platio bi oko 3.000 eura, kao i ček za namirnice od 5.000 eura.

Njegov bivši poslodavac već mjesecima puni novinske stupce u BiH i Makedoniji time što od radnika uzima akontacije za put i posao u Dubaiju. Procjene su da se Denis Čoković na taj način domogao više stotina hiljada eura.

Mensud Bibić alias Denis Čoković


Kako nam je saopšteno iz banjalučkog Okružnog tužilaštva, lice koje se predstavlja kao Denis Čoković zapravo je Mensud Bibić iz Bijelog Polja. Portparol Tužilaštva Mira Miletić objašnjava za šta se Bibić sumnjiči:

„Zbog krivičnog djela falsifikovanja isprave, krivičnog djela prevare i krivičnog djela poslovna prevara. Postupajući, tužilac je donio naredbu o sprovođenju istrage.“

I Inspekcija rada RS je prošle godine dva puta provjeravala Nahil u vezi s ugovorima o radu koje su potpisali radnici. Ustanovljeno je da većina njih nije bila u skladu sa Zakonom o radu.

Video prilog RSE iz oktobra 2009. koji govori o tome kako je oko 700 radnika iz BiH na privremenom radu u azerbejdžanskom gradu Bakuu mjesecima živjelo i radilo bez novaca i pasoša

x
Građevinci iz BiH u Azerbejdžanu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:53 0:00
Takođe ni ugovori o slanju radnika u stranu zemlju nisu sadržavali sve elemente predviđene spomenutim Zakonom. U decembru su inspektori pokušavali izvršiti pregled Nahila, ali odgovornih lica nije bilo.

„U slučaju da se inspekcijski pregled ne izvrši, odnosno u slučaju ponovnog neodazivanja, inspektor će sačiniti novi poziv u kojem će odrediti novo vrijeme i mjesto vršenja inspekcijskog pregleda, ali uz upozorenje da će, u slučaju novog neodazivanja subjektu kontrole, odnosno predmetnom društvu Nahil d.o.o. izreći zabranu obavljanja djelatnosti“
, kaže v.d. glavnog republičkog inspektora rada Goran Grgić.

Denis Čoković, odnosno Mensud Bibić, za RSE je u oktobru rekao da u Banjaluku planira doći, ali nakon što dovede radnike u Dubai:

„Ja otprilike očekujem za deset dana da ću radnike dovesti ovdje, i poslije toga dolazim jer ne mogu sebi priuštiti sad dolazak, da ne dođem u neke neugodnosti pa radnici ne dođu ovdje. Prvo ću dovesti radnike ovdje, i poslije toga, ja odmah dolazim u Banjaluku da razjasnimo sve stvari.“


Bibić se do sada nije pojavio u Banjaluci, a radnici tvrde da je otputovao za Singapur. Vrata Nahilovih kancelarija su zaključana, iako na njima stoji obavještenje da ne rade zbog praznika do 20. januara.

Sve, međutim, podsjeća na makedonsku verziju priče o istoj firmi, u kojoj je više od 300 ljudi platilo po 400 eura za odlazak u Emirate, nakon čega je Nahil u Makedoniji stavio katanac na vrata.
XS
SM
MD
LG