Dostupni linkovi

Protest u Sarajevu: Podrška zatočenim vehabijama


Protest zbog navodnog 'bh. Guantanama'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

(Protest ispred zgrade institucija BiH u Sarajevu, 12.03.2011, RSE/Tina Jelin - Dizdar)


Tina Jelin - Dizdar

Ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine u Sarajevu u subotu je održan mirni protest podrške osobama afroazijskog porijeka koje se nalaze u Imigracionom centru u Lukavici.

Protestno okupljanje zakazano je putem društvene Facebook mreže na kojoj su pozvani "svi muslimani ali i ostali građani BIH da dignu glas protiv bosanskog Guantanama u BiH".

Jedna od organizatora skupa Nađa Dizdarević istakla je u izjavi za medije da je protest organiziran zbog netransparentnih procedura pritvora za najmanje pet osoba te loši uslovi u Imigracionim centru Lukavica.

Riječ je o grupi među kojima je i Imad el-Husin, poznatiji kao Abu Hamza.

Na skupu koji je okupio oko 200 osoba, pretežno pripad
Paralmentarci su pozvani da razmotre slučaj, kako je poručeno, nepravedeno zatočenih u Imigracionom centru.
nika selefijskog pokreta, pozvani su paralmentarci da razmotre slučaj, kako je poručeno, nepravedeno zatočenih u Imigracionom centru.

U Imigracionom centru u Lukavici u Istočnom Sarajevu nalazi se tridesetak stranih migranata, uglavnom iz afroazijskih zemalja.

Navode o nehumanom ponašanju zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Izet Nehum najoštrije demantira, te dodaje kako su uslovi života na nivou evropskih imigracionih centara.

„Sada je kod nas u Imigracioni centar došlo 37 nevladinih organizacija i do sada niko nije dao nešto negativno. Čak su dolazili iz Strazbura za zaštiru ljudskih prava, pa su gledali. Nema ko nije bio. Iz svih institucija koje se bave ljudskim pravima su dolazili kod nas i niko nije dao negativno mišljenje“
, kaže Nehum.

Kršenje ljudskih prava


Slučaj Abu Hamze Nehum nije želio komentirati jer, kaže, radi u agenciji za provođenje zakona koje donose drugi. Ipak je potvrdio da je štrajka glađu bilo, ali i dodao da je napuštanje centra nemoguće bez utvrđivanja identiteta, koji migranti često kriju:

„Mi moramo utvrditi njegov identitet kako bismo ga mogli vratiti u njegovu zemlju porijekla. To oni sakrivaju. Svaki onaj koji kaže svoj identitet može dobrovoljno napustiti BiH, čak štaviše IOM plaća avionsku kartu.“

Protest zbog vehabija u Imigracionom centru u Lukavici, fotografije Midhat Poturović

x
Imigracioni centar nedavno je posjetio i Srđan Dizdarević, izvršni direktor Kuće ljudskih prava.

„Iz uvida koji ja imam, nema nekakvih ozbiljnih pojava kršenja ljudskih prava. Kršenja ljudskih prava ima jer je očigledno da bi vlasti morale da učine mnogo više da se tim ljudima izađe u susret, ali da ima nekakvih ozbiljnih nasrtaja na njihovu egzistenciju, da ima torture, mučenja, ponižavajućeg ponašanja - to mi prilikom posjete nismo mogli konstatovati“, kaže Dizdarević za RSE.

Kada je u pitanju slučaj Abu Hamze, Dizadrević upozorava da je riječ o skandaloznom kršenju ljudskih prava jer je osoba pritvorena u Imigracionom centru dvije godine samo na osnovu sumnje obavještajne službe.

„Ukoliko je on prijetnja bh. nacionalnoj sigurnosti, onda o tome može da odluči samo sud, ne neko u Ministarstvu sigurnosti, ali je nedopustivo da se samo na osnovu te rečenice, floskule da je on opasnost za bezbjednost BiH, čovjek toliko dugo drži i da se u biti ništa ne radi da se njegova prava zaštite“, navodi Dizdarević.

U Imigracionom centru u Lukavici više od godinu dana nalazi se i Tunižanin Amar el-Hanči, bivši pripadnik odreda "El-Mudžahid”. Njegov advokat Kadrija Kolić podsjeća da je sud u Strazburu donio više privremenih mjera zabrane deportacije u predmetu El-Hanči i Abu Hamza.

S druge strane dodaje kako ni tri upravna spora o oduzimanju državljanstva, gdje je uvažena tužba njegovog klijenta, nisu bila dovoljna za puštanje iz Imigracionog centra.

„Sama činjenica da te obavještajno-sigurnosne agencije koje su dale mišljenje da su oni prijetnja po javnu sigurnost – da samo to mi imamo i znamo. Čak ni sudu ne dostavljaju dokaze na osnovu čega su zauzeli takvo mišljenje. Ako mi ne možemo da se očitujemo na dokaze koji su bili oslonjeni na takvoj kvalifikaciji, to predstavlja ozbiljan oblik kršenja prava tih ljudi“, kaže Kolić.

Ovakavo ponašanje sudskih instaci najmanje je u interesu BiH, upozorava Kolić, dok izrazava bojazan da ostanje može isprovocirati rekaciju, ali i biti poligon za različite zlouoptrebe, pa i protesnih skupova.

O slučaju Abu Hamza i još nekoliko pritovorenih osoba u Imigracionom centru, u Sudu BiH nismo uspjeli doznati. Inače, dolazak na protestni skup u Sarajavo najavili su pripadnici selefijskog pokreta iz svih krajeva BiH, ali i nekoliko evropskih zemalja.
XS
SM
MD
LG