Dostupni linkovi

U BiH prva presuda protiv diskriminacije


Ilustrativna fotografija
Mostarski sud presudio je u utorak u korist maloljetnog učenika sa posebnim potrebama čiji su roditelji Ramiz i Tidža B. tužili Hercegovačko-neretvanski kanton i kantonalno Ministarstvo obrazovanja nauke i sporta, jer dječaku nije omogućen adekvatan pristup osnovnom obrazovanju. Ovo je ujedno i prva presuda za diskriminaciju u Bosni i Hercegovini.

U presudi se između ostalog navodi da su prekršena ljudska prava maloljetnog dječaka.

Sud je utvrdio da su jedna mostarska osnovna škola, te Ministarstvo obrazovanja i Hercegovačko neretvanski kanton diskriminisali maloljetnog učenika i prekršili njegovo pravo na obrazovanje, jer mu u redovnoj nastavi nije osiguran stručni pomagač, koji bi doprinio njegovoj socijalizaciji i inkluziji.

Kantonu i školi je naloženo da u roku od mjesec dana osiguraju sve uslove kako bi se zaustavila dokazana diskriminacija učenika.

Zakonima o obrazovanju na svim nivoima u BiH zagarantovana je jednakopravnost u obrazovanju. To pravo zagarantovano je i Konvencijom Ujedinjenih naroda o pravima djeteta i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, čija je BiH potpisnica. Sud se u presudi poziva upravo na ove akte.

U presudi se takođe navodi da su škola, ministarstvo i Pedagoški zavod Mostar upućivali roditelje da dječak nastavi školovanje u specijalnim ustanovama, iako je Centar za opservaciju i dijagnostiku „Vladimir Nazor“ iz Sarajeva više puta utvrdio da dječak može, uz stručnu pomoć i prilagodbu programa, redovno pohađati nastavu.

Učeniku je jednokratno tokom jedne školske godine dodijeljen volonter pomagač, a u presudi se kaže da je baš u tom periodu dječak postigao vidan napredak u nastavi. Međutim, škola i ministarstvo su se oglušili na to i nastavili roditeljima predlagati upućivanje dječaka u specijalnu ustanovu.

Roditelji su tužbu u oktobru prošle godine pokrenuli uz pomoć udruženja "Vaša prava".

****
Moglo bi vas interesovati i ovo:

Strazbur osudio BiH zbog diskriminacije Roma i Jevreja
XS
SM
MD
LG