Dostupni linkovi

BiH: Predškolski odgoj potpuno zanemaren


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Uoči 20. novembra, Svjetskog dana djeteta, Ombudsmeni BiH u saradnji sa organizacijom „Save the children“ Norwey objavili su u petak analizu o pravima djece u predškoloskom odgoju i obrazovanju u BiH.

Samo oko 12 posto djece u BiH pohađa predškolsko obrazovanje, što je daleko iza prosjeka čak i zemalja u razvoju, poput Etiopije i Vijetnama, stoji u posljednjem izvještaju Ombudsmena BiH.

Ovaj procenat je gotovo zanemarljiv u ruralnim sredinama, a diskriminisana su i djeca iz ugroženih grupa koja žive u siromaštvu, te djeca sa posebnim potrebama. Obavezno predškolsko obrazovanje za svu djecu, utvrđeno Okvirnim zakonom iz 2007. godine, ne primjenjuje u potpunosti, kaže ombudsmen BiH Jasminka Džumhur:

„Oblast predškolskog obrazovanja i odgoja je najviše zapostavljen nivo
Jasminka Džumhur
Jasminka Džumhur
obrazovanja u BiH. BiH ima gotovo najniži koeficijent pokrivenosti predškolskim odgojem i obrazovanjem u Evropi. Nejednak je tretman djece u oblasti predškolskog obrazovanja, usluge skupe i dostupne uglavnom u urbanim sredinama. Nisu u potpunosti ispoštovani principi utvrđeni Okvirnim zakonom i međunarodnim standardima koje je BiH prihvatila. U zakonu RS o predškolskom obrazovanju to je dato kao mogućnost, a određeni broj kantona još uvijek nije donio zaj zakon. Znači da cjelokupno predškolsko obrazovanje u Srednjebosanskom, Zapadnohercegovačkom i Hercegovačko-neretvanskom kantonu funkcionira bez adekvatne zakonske regulative.“

Bolje čak u Vijetnamu i Etiopiji

Istraživanja su pokazala da su prve godine života ključne za razvoj potencijala svake osobe i predstavljaju vrijeme u kojem su mogućnosti za razvoj otvorene, ili zauvijek izgubljene, ističe Andrea Žeračević, iz organizacije „Save the Children“ Norway:

Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
„U vrijeme kada je u zemljama EU preko 90 posto djece starije od tri godine obuhvaćeno predškolskim odgojem i obrazovanjem, brojke BiH su zaista poražavajuće. Dostupne informacije govore nam o obuhvatu predškolskim obrazovanjem od 6 do 13 posto. UNESCO u svojim istraživanjima navodi da je stopa uključenosti u programe predškolskog obrazovanja u zemljama u razvoju procijenjena na 38 posto. Čak i zemlje koje se smatraju daleko manje razvijenijim od BiH, kao što su Vijetnam i Etiopija, imaju veću stopu obuhvaćenosti predškolskim odgojem i obrazovanjem od naše zemlje.“

Ulaganje u djecu i njihovo obrazovanje još od ranog djetinjstva - ulaganje je u budućnost svake zemlje, pa tako i BiH. Stoga svi segmenti društva i nivoi vlasti u BiH moraju početi da ispunjavaju svoje obaveze u ovoj oblasti, ističe stručni konsultant u izradi analize o pravima djece u predškoloskom odgoju i obrazovanju u BiH Ljilja Zita:

„Ja sad ne vidim zašto ovi kantoni koji nisu donijeli zakone ne bi delegirali na Federaciju svoje obaveze. Znam da su to kantoni koji nisu uradili ništa ni u visokom obrazovanju. Za ono što nismo u stanju, tražimo pomoć od onih koji mogu biti to u stanju. A s druge strane, mi imamo Ministarstvo civilnih poslova, imamo konferenciju ministara obrazovanja - oni upravo imaju tu ulogu koordinirajuću, imamo i odjeljenje za obrazovanje. Kroz njih
"Uključivanjem djece u procese koji se njih tiču, osposobljavamo ih za samostalne i odgovorne ljude“, naglašava Nada Grahovac.
ja vidim mogućnost da se vrši pritisak da konačno shvate da kako odgojimo te mlade ljude u najnižoj životnoj dobi, tako ćemo sutra dobiti i ljude na vlasti. Ako loše radimo, sve će nam se vratiti kao bumerang.“

Ombudsman za djecu RS Nada Grahovac smtra da se u BiH mora više raditi na promociji dobrih škola, kvalitetnih direktora, odgovornih roditelja i dobrih učenika, a takođe, dozvoliti djeci da učestvuju u donošenju odluka.

„Radi se o njihovom pravu da izraze svoje mišljenje i da učestvuju u postupcima koji se njih tiču. To ne znači da se udovoljava zahtjevima djeteta, nego da se ono posmatra s dužnom pažnjom. Uključivanjem djece u procese koji se njih tiču, osposobljavamo ih za samostalne i odgovorne ljude“, navodi Nada Grahovac.

Ombudsmeni u BiH takođe upozoravaju na diskriminaciju djece u predškolskom odgoju u vrtićima u kojima je uvedena vjeronauka, gdje sva djeca nemaju jednak pristup pravu na vjersko obrazovanje.
XS
SM
MD
LG