Dostupni linkovi

Slavo Kukić predložen za mandatara Vijeća ministara BiH


Slavo Kukić, foto: Midhat Poturović
Slavo Kukić, foto: Midhat Poturović
Više od osam mjeseci nakon izbora, Predsjedništvo BiH na hitnoj je sjednici u utorak predložilo sveučilišnog profesora iz Mostara Slavu Kukića za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, saopćio je novinarima nakon sjednice predsjedavajući Predsjedništva Nebojša Radmanović.

Kukić, kojeg je za mandatara kandidirao blok stranaka Platforme koju predvode Socijaldemokratska partija (SDP) i Stranka demokratske skcije (SDA), izabran je tajnim glasanjem osvojivši najveći broj od sedam bodova.

Slijedi ga Mladen Ivanković Lijanović sa šest i Borjana Krišto sa pet bodova. Ivankovića je predložila Narodna stranka Radom za boljitak, dok je Krišto bila kandidat dva HDZ-a.
Ako Zastupnički dom ne potvrdi Kukića, Predsjedništvo BiH ima rok od osam dana da dostavi novo ime.

„Poslovnik je predvidio da smo obavezni ocijeniti svakoga od kandidata ocjenama od jedan do tri. Nijedan kandidat ne može biti neocijenjen. Poslije tajnog glasanja i prebrojavanja, dobili smo predsjedavajućeg Savjeta ministra. To je gospodin Slavo Kukić, koji je dobio sedam poena,“ izjavio je Radmanović.

U naredna dva dana biće završene sve tehničke procedure kako bi Parlament BiH i zvanično dobio ime kandidata za predsjedavajućeg Vijeća ministara. Ako Zastupnički dom ne potvrdi Kukića, Predsjedništvo BiH ima rok od osam dana da dostavi novo ime.

Zakon, naglašava Radmanović, nije jasno precizirao na koji način se to treba uraditi:

„To nije riješeno ni zakonom, ni poslovnikom. Samo se kaže: Predsjedništvo za osam dana dostavlja ime novog predsjedavajućeg. Jedino što znamo jeste da moramo glasati tajno i da nema svrhe ponovo zvati političke partije na konsultacije. Ali nemojte da prejudiciramo. Neka Parlament prvo kaže šta ima o prijedlogu Predsjedništva.“

Još nema parlamentarne većine

Kukić je dobio najveći broj bodova od bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića, koji dolaze iz stranaka Platforme - SDA i SDP-a, dok je Borjana Krišto najveći broj glasova dobila od Nebojše Radmanovića, člana Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Odgovarajući na novinarsko pitanje, predsjedavajući Predsjedništva BiH potvrdio je kako Krišto ostaje opredjeljenje SNSD-a, što je i na tragu koalicionih dogovora koje ova stranka ima sa HDZ-om i HDZ 1990.

Članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović, juni 2011
S druge strane, priznaje Radmanović, eventualni neizbor Kukića u Parlamentu zasigurno će dovesti do još ozbiljnije krize u BiH:

“Ako se desi da u Parlamentu BiH nema potvrde za ovog predsjedavajućeg kojeg je Predsjedništvo izabralo, onda smo, a ovo govorim svoje lično mišljenje kao član Predsjedništva, a ne stranačka osoba, u mnogo dubljoj političkoj krizi, nego što smo to mogli procjenjivati.”

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH još uvijek nema formirane parlamentarne većine, ponajviše zbog neslaganja oko hrvatskih pozicija u Vijeću ministara.

Dva HDZ-a, koji tvrde da je za njih na posljednjim izborima glasalo 90 posto Hrvata, i dalje insistiraju da sve pozicije u Vijeću ministara, zajedno sa mandatarom, pripadaju njima, dok SDP, koji je u koaliciji s HSP-om, SDA i Narodnom strankom Radom za boljitak, traže određene hrvatske pozicije za tu političku grupaciju.

U Zastupničkom domu Parlamenta BiH Kukić treba dobiti podršku od 22 zastupnika.

Ukoliko bi moralo doći do drugog kruga glasovanja, mandatar novog Vijeća ministara treba osigurati da protiv njega ne bude dvije trećine zastupnika sa teritorija svakog od entiteta, odnosno deset zastupnika.

Ako osigura dovoljan broj glasova, Kukić će imati rok od 30 dana da sastavi državnu vladu. U tom razdoblju morat će obaviti težak politički posao oko sastavljanja Vijeća ministara, te imenovanja njegovog zamjenika, državnih ministara, kao i njihovih zamjenika.

Kukić je profesor sociologije na Mostarskom sveučilištu i porijeklom je iz Posušja. Predsjedništvu BiH predložen je kao nestranački kandidat u ime stranaka potpisnica Platforme.

***
Uoči prošlogodišnjih općih izbora u BiH, u Liberty magazinu RSE Dženana Karabegović razgovarala je sa profesorom Slavom Kukićem:


Liberty intervju: Slavo Kukić
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:35 0:00
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG