Dostupni linkovi

Zbog nabujale Drine oglašena uzbuna


Donja Sopotnica, 1. decembar 2010
Donja Sopotnica, 1. decembar 2010
Sirene su u srijedu od 13 časova tri puta oglasile znak za uzbunu na području Višegrada kao upozorenje građanima na opasnost od naglih poplava u drinskom slivu nizvodno od Hidroelektrane Višegrad.

Protok vode na pregradnoj brani i kroz turbine Hidroelektrane Višegrad iznosi 2.700 metara kubnih u sekundi i najveći je otkako postoji ovaj hidroenergetski objekat tokom 21 godinu rada, potvrdio je šef proizvodnje električne energije na višegradskoj hidroelektrani Vukota Jojić.

Hidroelektrana, 1. decembar 2010
„Radimo obaranje zbog zaštitet priobalja u Kopačima i u Goraždu, koliko možemo da utičemo da bi se dole smanjio efekat poplava. Dotok je u stalnom porastu. Imamo informacije iz Foče, informacije sa uzvodnih elektrana kao što su Potoci i Piva. Realno je očekivati da do večeras imamo oko 3.00 kubika na Hidreoelektrani Višegrad“, kaže Jojić.

U dogovoru sa stručnjacima Hidroelektrane Bajina Bašta reguliše se nivo jezera Perućac na čijem priobalju su djelimično poplavljena sela Tatinci, Kovačevići i Stari Brod koji se nalaze na višegradskoj i rogatičkoj opštini:

„Uzvodno i nizvodno će vjerovatno doći do poplava, odnosno do izlijevanja rijeke iz korita, na šta mi ne možemo uticati“
, kaže Jojić.

Most Mehmed paše Sokolovića, 1. decembar 2010
Drina je u samom gradu Višegradu znatno nabujala i preplavila put od grada prema naselju Drinsko, gdje su stacionirane policijske patrole koje usmjeravaju vozače na alternativne pravce.

Na lijevoj obali Drine, pored Mosta Mehmed paše Sokolovića Drina je zatvorila Osojnički potok, pa se očekuje plavljenje dijela magistralnog puta kod prvih semafora iz prvaca Ustiprače.

Posljedicu nadolaženja Drine iz pravca Crne Gore osjetili su i građani Novog Goražda, gdje je tokom dana iseljeno stanovništvo iz 30-ak kuća i poplavljeno naselje Donja Sopotnica:

„Kuća je moja već poplavila, 1,20 metar je vode. Nešto smo stvari izvukli, a većina je ostala - brzinom se to dešavalo, brzinom se punilo korito.“


„Otprilike za sada je ugroženo oko 30-ak stambenih jedinica opštine Novo Goražde. Međutim, ako se obistine prognoze dispečera sa hidroelektrane od kojih dobijamo informacije o dotoku vode iz gornje drinske regije, mislim da će situacija biti alarmantna.“
XS
SM
MD
LG