Dostupni linkovi

U pomoć stanovništvu stigla i vojska


Poplave u Hercegovini
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
Direktan link

Poplave u Hercegovini, 2. decembar 2010, autor Tina Jelin

(Video 'Poplave u Hercegovini', 2. decembar 2010, autor Tina Jelin)

Žana Kovačević


Od petka ujutro su u BiH padavine djelimično prestale, pa se i vodostaj većine rijeka povlači osim u Semberiji gdje je, prema informacijama sa terena, situacija alarmantna.

Drina je i dalje u porastu i pod vodom je više od hiljadu kuća u nekoliko naselja u okolini Bijeljine.

U pomoć stanovništvu došli su i pripadnici Oružanih snaga BiH.

„U svim mjesnim zajednicama angažovali smo jedinice civilne zaštite za rad na vodi i pomogli su i ostali građani koji su htjeli u dijeljenju od čizama ribarskih, čamaca, hrane, vode. Sve što u tom momentu smo imali, mi smo im podijelili“
, kaže Milovan Petričević, iz Štaba civilne zaštite u Bijeljini.

U Zvorniku je i dalje poplavljeno oko 150 domaćinstava i 500 osoba je evakuisano iz naselja Šepak, Tršić i Karakaj, a pod vodom je i autobuska stanica u centru grada. Osnovne i srednje škole u Zvorniku su zatvorene.

Voda iz gradskog vodovoda još uvijek nije za piće. Građani Zvornika i danas u strahu:

„Što se mene tiče, ove poplave su bile potpuno neočekivane i za mene je veliko iznenađenje ovoliki protok vode na hidroelektrani. Ovo što je Drina uradila i poplavila ovoliko domaćinstava i poljoprivrednog zemljišta je strašno.“


U istočnoj Bosni u petak je nešto mirnije, voda se povlači i očekuje se da bi se narednih dana rijeka Drina mogla vratiti u svoje korito. Ipak, protekla dva dana bila su kritična, kaže direktor Hidroelektrane Višegrad Mile Lakić.

„Podatak koji smo jutros saznali da je voda koja je je prošla kroz Foču je voda rijekom Drinom koja se javlja jednom u 200 godina“, navodi Lakić.

Najteže u Luci


U petak je Višegrad posjetila deklegacija Vlade RS na čelu sa mandatarom Aleksandrom Džombićem, koji je rekao:

„Tek predstoji snimanje šteta i onda zajedno sa Vladom i opštinama vidjeti model i mogućnost kako da ih saniramo u narednom periodu. Danas već imamo informaciju da ima 90 porodica iseljeno u Zvorniku i da je tamo sada možda i najviše poriodica koje je iseljeno. Takođe, jučer je krenuo konvoj i noćas je stigao u Goražde i Foču. To su higijenski paketi i paketi hrane, konzervi s robnih rezervi.“


Drina se polako povlači i u Goraždu, a još uvijek više od 500 osoba izmješteno je iz svojih kuća. Nekoliko objekata od posljedica poplave je gotovo srušeno.

Šta se dešavalo u Luci, jednom od najteže pogođenih naselja, u petak su nam rekli sami mještani, koji su još uvijek soku od plavnog vala koji ih je zadesio:

„U svojoj 63. godini života ovo nikad nisam dočeko, nit sam vidio za 15 minuta da može narasti nivo metar i po vode, koja jednostavno to plavi, to huči, nosi. U pola tri noću smo stavili sa spratova lotre, skele pravili, čamac i izašli na glavnu cestu.“


„Mislili smo ostati malo da čuvamo to, međutim, sve prolomilo se, čitava kuća pala, jedva sam izašao preko stola, spasio se. Zid se obrušio na mene. Ostao sam čitavu noć na terasi, dok specijalci nisu došli ujutro. Toliko je teško da ne mogu ni pričati.“

U Hercegovini je najteže tokom protekle noći bilo u Čapljini i Ravnom, saopšteno je iz Civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona. Poplavljeno je oko 200 kuća, a organizovane evakuacije stanovništva do sada nije bilo.

Kritično je i u istočnoj Hercegovini, a najteže u Nevesinju gdje rijeka ponornica napravila vještačko jezero koje je poplavilo više destina kuća.

„Tako da je ponor zakrčen i stalno raste. Očekujemo, po nekakvim izvještajima, još padavina. Štete su ogromne“,
kaže nam jedan mještanin.

U Kantonu Sarajevo stanje se stabilizuje, ali je na području opštine Ilidža i dalje teško.
Stanje na području opštine Trnovo se postepeno normalizuje, iako su na klizištu kod Hidroelektrane Bogatići srušena dva bočna zida pored brane, ali korito rijeke Željeznice još uvijek nije presječeno.
XS
SM
MD
LG