Dostupni linkovi

Evakuisano na stotine porodica


Poplave u Hercegovini
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00
Direktan link

Poplave u Hercegovini, 2. decembar 2010, autor Tina Jelin

(Video 'Poplave u Hercegovini', 2. decembar 2010, autor Tina Jelin)

Aida Đugum


Višednevne kiše koje padaju u cijeloj BIH, ugrozile su ljude i njihovu imovinu uz rijeke Drinu, Čehotinu, Neretvu, Bosnu, Unu, Željeznicu, Lašvu i Usoru. U nekim gradovima proglašeno je i vanrdno stanje odbrane od poplava.

Obilne padavine uzrokovale su katastrofalne poplave širom Bosne i Hercegovine. Najteža situacija je u gradovima na rijeci Drini. U Bosansko-podrinjskom kantonu proglašeno je vanredno stanje.

Vodostaj rijeke Drine porastao je nakon ispuštanja vode iz akumulacije Hidroelektrane Mratinja u Crnoj Gori. Na području Goražda evakuisano je 500 osoba, a potopljeni su vrtići, brojna preduzeća i džamije u samom centru grada. Građani su zabrinuti:

„A ko ne bi bio zabrinut, na kraju-krajeva? Ne daj Bože samo ljudskih žrtava, ali svaka šteta je šteta.“

Alarmantna je situacija je u Foči gdje je pod vodom pola grada. A u Višegradu opasnost predstavlja veliki protok vode na pregradnoj brani i kroz turbine Hidroelektrane. Trenutno je situacija pod kontrolom, kaže direktor ovog preduzeća Mile Lakić.

„Situacija uzvodno je dosta teška. U Foči je kvota vode onolika kolika je bila noćas kad je taj talas došao“
, navodi Lakić.

Rijeka Drina izlila se iz korita i na području Srebrenice i Bratunca gdje je dramatična situacija.

Ugroženo više hiljada ljudi


Zbog mogućeg porasta protoka Drine u Bijeljini proglašeno je vanredno stanje odbrane od poplava. Posebno teška situacija je u mjesnoj zajednici Janja. Pod vodom su nekoliko hiljada hektara obradive površine, domaćinstva i vikendice.



„Za ovog mog života, 67 godina, bila je veća 1993. godine“, kaže mještanin Mujo Durgutović.

U Hercegovini najteža situacija je u Čapljini. U okolnim mjestima u ovoj opštini oko stotinu porodica noć je provelo van svojih domova. Mnoge kuće su i danas pod vodom. O materijalnoj šteti nemoguće je govoriti.

Ni situacija u Počitelju nije ništa bolja. Najmanje 30 kuća u Počitelj polju odsječeno je od cestovnih prilaza. Među njima i porodica Osmana Lete.

„Sinoć u večernjim satima je počela voda naglo nadolaziti. Došla je otprilike do 80, 90 centimetara. Imam dva bolesnika. Nisam mogao ništa spasiti u donjem spratu. Sve je to upropašteno“
, kaže Leto.

Okolna sela u Trebinju i Gacku su pod vodom. Trebinjsko prigradsko naselje Petrovo polje je također poplavljeno. Mještanin Neđeljko Prodan o tome kaže:

„Evo da ste donijeli vodenicu, mogla je mljeti. A dalje vidite sami da je voda preko koljena, gore sve poplivalo.“


U sarajevskoj opštini Ilidža najteže je situacija. Tu su se izlile rijeke Željeznica, Zujevina i Bosna. Nekoliko porodica je evakuisano, a poplavljene su i saobraćajnice. Ipak, najviše se strahuje od pucanja brane na Hidroelektrani Bogatići u blizini Sarajeva. Za sada je situacija pod kontrolom, kaže Milimir Doder, direktor civilne zaštite RS:

„Ja ne vidim lično da bi moglo doći do usložnjavanja situacije“
, procjenjuje Doder.

Ahmed Turulja, iz Federalne uprave civilne zaštite, navodi koje su sve štete nastale zbog poplava:

„Trenutno je direktno ugroženo više hiljada stanovnika, poplavljeno je na stotine stambenih i gospodarskih objekata, evakuisano na stotine porodica, pojavilo se na desetine klizišta i poplavljeno na stotine metara saobraćajnica. Ugroženo je više značajnih i bitnih za stanovništvo mostova, kao što je u Ustikolini, Goražde dva itd. Ugroženi su i voćarske poljoprivredne kulture, plastenici, što sve skupa rezultira enormno visokim materijalnim štetama.“
XS
SM
MD
LG