Dostupni linkovi

Poljoprivrednici protestom tražili poticaje


Protesti poljoprivrednika, ulaz u Sarajevo, 8. juli 2011
Protesti poljoprivrednika, ulaz u Sarajevo, 8. juli 2011
Simbolično - u pet do dvanaest - poljoprivredni proizvođači blokirali su u petak saobraćajnice i granične prelaze u šest mjesta u Federaciji BiH. Blokada je trajala dva sata, a odlučili su se na taj čin kako bi pokazali nezadovoljstvo odnosom federalnog Ministarstva poljoprivrede prema njima.

Protestima i blokadama Seljački savez zatražio je od federalnog Ministarstva poljoprivrede da im se isplate poticaji za prošlu godinu vrijednosti od 11,3 miliona KM.

Nezadovoljni su i novim programom Vlade o isplati poticaja za 2011., te nedonošenjem zaštitne cijene žita.

Na magistralnoj cesti koja povezuje Sarajevo i Mostar okupili su se poljoprivredni proizvođači, uglavnom iz sarajevskog naselja Tarčin. Kažu da je stanje u poljoprivredi svake godine sve teže:

„Prošle godine je bilo po hektaru 2.300 KM podsticaja. Ove godine 1.500 maraka. Znači, ta obećanja, što su nam rekli da će biti bolje – oni nam prepolovili!“

„Godišnje proizvedemo do 150 tona mesa.“

„Ja sam nekad od tri hiljade zarađivao – kao danas od deset hiljada hektara. Svaki dan i svake godine sve manji i manji posao.“


U Livnu dodatno 'zakinuti'

Protest poljoprivrednika, 8.juli 2011
Poljoprivrednici Posavskog kantona blokirali su cestu Orašje –Tuzla na graničnom prijelazu. Uzgajivači duhana pridružili su se demonstrantima.

„Proizvodnja duhana u 2010. godini još ni dan-danas nije isplaćena. Znači, poticaji nisu krenuli, mi čekamo već tri mjeseca na te poticaje“, kaže predstavnik duhanara Đuro Kopić.

U Livanjskom kantonu poljoprivrednici su dodatno zakinuti zbog nepostojanja Vlade, budući da je Skupština staroj, koja obavlja funkciju u tehničkom mandatu, onemogućila isplatu poticaja, tako da prijeko potreban novac ne stiže ni sa jedne strane.

„Ovo je stvarno katastrofa što su nam napravili. Upropastili su svu privredu, sad i krave hoće da srede. Četiri kvartala mi premije nemamo. Ta sredstva leže u Županiji.“

„Problem je u tome što držim šest krava. Svoje zemlje nemam ništa. Nemam mehanizaciju. Sve mi je da kupim. Meni treba ovo ljeto do četiri hiljade maraka. Otkuda!?“


Kriv ministar

Na raskršću u Tasovčićima nadomak graničnog prijelaza Doljani okupilo se nekoliko desetina poljoprivrednika koji za svoj loš status okrivljuju resornog ministra Jerku Ivankovića Lijanovića.

„Pozivam gospodina ministra Lijanovića da se udostoji doći u Gabela Polje, da razgovara s tim proizvođačima. Treba tim ljudima pomoć – novčana!“, poručio je Rade Paponja, poljoprivrednik iz Gabela Polja.

Poljoprivrednicima u Unsko-sanskom kantonu, koji su se
Jedan od poljoprivrednika, Husein Selimović kaže kako mu vlasti duguju 5,3 miliona konvertibilnih maraka.

okupili na graničnom prijelazu Izačići, najviše smeta što federalna Vlada nije do sada isplatila prošlogodišnji dug, kaže predsjednik Saveza opštinskih udruženja Husein Selimović:

„Ono što nas najviše muči, to je ono dugovanje iz prošle godine, a pošto Unsko-sanski kanton sa 40 posto učestvuje u proizvodnji na nivou čitave Federacije BiH u poljoprivrednoju proizvodnji, to je preko dva miliona maraka samo po osnovu plaćanja za mlijeko. Dug mi je pet miliona i tristo hiljada maraka.“

Protesti i blokade graničnih prelaza uslijedili su nakon nepostizanja dogovora sa Vladom FBiH i resornim ministarstvom o transparentnoj raspodjeli sredstava za poticaje u poljoprivredi. Traže da se poticaji u iznosu od 54 miliona KM podijele pravedno, kaže dopredsjednik Seljačkog saveza, Milenko Soče:

Novca nema

„Mi tražimo da to budu komercijalna ulaganja, da se poljoprivreda razvija, da ljudi ne ovise o uvozu. Došli su poticaji – 54 miliona – nedovoljno, ali nismo htjeli atakirati na budžet zbog situacije koja jeste. Rekli smo: neka bude 54 miliona, ali da se rasporedi svim proizvodnjama u Federaciji na jedan pravičan način – putem programa koji će biti urađen i usvojen na Vladi.“

Jerko Ivanković Lijanović
Seljački savez nije se odazvao pozivu na jučerašnji sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH i resornog ministarstva na kojem je postignut dogovor sa predstavnicima Udruženja poljoprivrednika u BiH.

U Savezu kažu da se nisu odazvali pozivu zbog bezuspješnog tromjesečnog pregovaranja. A o dogovoru sa Udruženjem poljoprivrednika predstavnici Seljačkog saveza kažu:

„Volio bih jednom da shvati javnost u Federaciji: Udruženje poljoprivrednika BiH je privatno udruženje firme Lijanovići. On ih plaća već godinama. Nema veze s poljoprivredom!“

„Nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača je opravdano jer nam dolazi na naplatu pogrešna politika prema poljoprivredi koja se vodila zadnjih petnaest godina. Sredstava je nedovoljno u programu za potrebe koje imaju proizvođači. Iz tog razloga sam ja uputio dva pisma, prema Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini BiH, u kojima sam zatražio da se zaštiti domaća proizvodnja, jer bez zaštite naša proizvodnja teško može preživjeti, i da se oporezuje luksuz kako bi se prikupila dodatna sredstva koja bi onda entiteti izdvojili za poticaje za poljoprivredu“, tvrdi ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović.

Ukoliko se ne udovolji zahtjevima poljoprivrednika, Seljački savez, kojeg čini 80% poljoprivrednih proizvođača u Federaciji, najavljuje da će sa mašinama i vozilima doći pred zvanične institucije u Sarajevo.
XS
SM
MD
LG