Dostupni linkovi

Čović uzvraća udarac: Kontrakoalicija na nivou BiH


MIlorad Dodik i Dragan Čović, juni 2009, foto: Midhat Poturović
MIlorad Dodik i Dragan Čović, juni 2009, foto: Midhat Poturović
Nakon što su Socijaldemokratska partija (SDP), Stranka demokratske akcija (SDA), Narodna stranka Radom za boljitak i Hrvatska stranka prava (HSP) predstavili platformu, odnosno programske ciljeve u naredne četiri godine u Federaciji BiH i BiH, reagovale su obje Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), tvrdeći kako taj dokument ignoriše volju hrvatskog biračkog tijela u toj državi, jer nije dobio „zeleno svjetlo“ te dvije stranke.

To je povod zbog kojeg je Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, sazvao sastanak u srijedu u Mostaru na koji je pozvao Milorada Dodika, Mladena Bosića - koalicione partnere na državnom nivou iz Republike Srpske, te Božu Ljubića, predsjednika HDZ 1990.

Istovremeno, još ranije za isti dan je zakazana i sjednica Parlamenta BiH na kojoj bi trebalo da se izabere novo rukovodstvo Doma.

Kako je u Bosni i Hercegovini neizvjesnost u svakom smislu te riječi prisutna, u ovom trenutku ne može se prognozirati šta će u srijedu od dva najavljena događaja biti otkazano - mostarski susret Dragana Čovića, Milorada Dodika, Bože Ljubića i Mladena Bosića ili sjednica Parlamenta BiH, na kojoj bi trebalo da bude izabrano novo rukovodstvo.

Zahtjev za odlaganje sjednice uputile su tri stranke, sve tri pozvane u Mostar, a prema poslovniku da bi sjednica i bila otkazana, to moraju tražiti više od 22 poslanika.

Solomonsko rješenje nudi Adnan Bašić, privremeni predsjedavajući državnog parlamenta:

„U srijedu moramo nastaviti rad konstituirajuće sjednice, a najvjerovatnije izlaz iz svega toga će biti da će se prolongirati termin narednog nastavka sjednice.“

Organizator sastanka u Mostaru je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, a kao odgovor na predstavljanje platforme koju su potpisale SDP, SDA, HSP i Stranka Radom za boljitak. Njome se, podsjetimo, nude rješenja za ustavna pitanja, evropske integracije, ekonomsko stanje, kako na području Federacije, tako i na državnom nivou.

„Mi sad idemo sa jednom potpuno novom inicijativom da okupimo jedan broj stranaka koje imaju mnogo veću paralamentarnu većinu nego što je ova i da jednostavno pokažemo što je pravi put za BiH“
, kaže Dragan Čović.

Druga alijansa


Zvonko Jurišić, Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija i Mladen Ivanković na sastanku u Sarajevu, decembar 2010
Čovićev potpredsjednik Marinko Čavara za naš radio kaže kako bi se na sastanku u srijedu trebalo raspravljati o formiranju vlasti stranaka koje čine konstitutivne narode.

Na pitanje znači li to da je HDZ-ov program drugačiji od platforme četiri političke partije, odgovara:

„Ne radi se o različitim programskim načelima, nego se radi o želji da se potpuno upravlja procesima u Federaciji, o želji da se ponudi jedna druga alijansa, koju mnogi naslućuju, da bi se realizirali rani ciljevi fundamentalista i nekih drugih koji nisu to uspjeli u ratu. Pokušavaju to u miru.“

U HDZ 1990 nemaju tako optužujuće riječi upućene SDP-u, SDA, HSP-u i Stranci Radom za boljitak. Potpredsjednik te stranke Martin Raguž kaže kako će se o svemu odrediti u četvrtak na Glavnom odboru, kao i da se njihova komunikacija nastavlja sa strankama u Sarajevu i Banjoj Luci.

„Koncenzus, razgovor, dijalog, argumenti, popuštanje svih - i fokus na prioritete, a ne da sada određujemo ko je podoban, ko nije“
, navodi Raguž.

Inače, HDZ 1990 uoči izbora bio je dio koalicije u kojoj je bio i HSP, potpisnik SDP-ove platforme, a nakon izbora Božo Ljubić se okrenuo dojučerašnjem ljutom protivniku Draganu Čoviću, sa kojim je dogovorio zajednički nastup na federalnom i državnom nivou.

HDZ-ovska ljubav mogla bi uskoro pući, posebno nakon izbora Vilima Primorca, kadra HDZ BiH, za predsjednika Uprave HT Mostar. U HDZ 1990 traže da se HDZ očituje o tom imenovanju u svjetlu sporazuma o zajedničkom postizbornom djelovanju.

„Ono što mi, inače, želimo u svom djelovanju nametnuti kao model jeste da se zakoni moraju poštovati“
, kaže portparol Veso Vegar.

Hoće li imenovanje Primorca zaoštriti odnose dva HDZ-a i time potaknuti HDZ 1990 da se prikloni SDP-ovoj platformi, znaće se uskoro.

Ko ima legitimitet

Istovremeno, ono što konstantno potenciraju te dvije stranke sa hrvatskim predznakom je kako HSP i Stranka Radom za boljitak nemaju legitimitet hrvatskog naroda u BiH. Na tu tvrdnju visoki funkcioner Hrvatske stranke prava Petar Milić odgovara:

U SNSD-u ocjenjuju kako platforma koju su ponudile SDP, SDA, HSP i Stranka Radom za boljitak neće doprinijeti dogovoru na nivou BiH.



„Mi imamo znatno više preko 100.000 glasova. Ako oduzmemo stožernoj kriminalnoj organizaciji glasove Srba koje je dao Dodik u Federaciji BiH, oni su ispod 100.000 glasova.“

U SNSD-u ocjenjuju kako platforma koju su ponudile SDP, SDA, HSP i Stranka Radom za boljitak neće doprinijeti dogovoru na nivou BiH. O tome šta je sporno u ponuđenom dokumentu, Igor Radojičić, potpredsjednik SNSD-a, kaže:

„Mi imamo svoje programske dokumente, imamo platformu o zajedničkom djelovanju sa SDS-om. Ukoliko se uopšte dođe do stepenice da se treba pregovarati s ovim stranakama koje su sad potpisale tu platformu, onda ćemo vidjetu šta je predmet razgovora.“

Na sastanak u Mostar pozvan je i lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić. Još ne zna da li će ići, s obzirom da sjednica državnog parlamenta nije odgođena. Bosić je, podsjetimo, sa Dodikom dogovorio koaliciju na državnom nivou, a kako kaže za naš radio, nema ništa protiv drugih koalicija.

„Pozivam sve političke faktore da sjednu za sto i da definišu šta je ostvarivo i šta je prihvatljivo za ostale partnere i da se na osnovu na osnovu toga napravi neka vlast koja bi imala funkciju u interesu građana BiH“
, navodi Bosić.

Protekle četiri godine Bosna i Hercegovina, sa onima koji su bili na vlasti, nije se približila Evropi. Nade građana, ali i međunarodne zajednice, bile su uprte u novu vlast, čije formiranje će, po svemu sudeći, biti u 2011. Ako se budu i dalje prepucavali na način na koji to rade ovih dana, Evropska unija će od BiH biti udaljena kilometrima.
XS
SM
MD
LG