Dostupni linkovi

I dalje bez dogovora o formiranju vlasti u BiH


Sastanak političkih lidera, Sarajevo, 10. februar 2011
Sastanak političkih lidera, Sarajevo, 10. februar 2011
Četvrti sastanak političkih stranaka u BiH protekao je u petak bez dogovora o načinu formiranja vlasti kao i prethodna tri.

Stavovi političkih stranaka su i dalje suprotstavljeni oko svih pitanja, osim oko deklerativne opredijeljenosti za evropski put.

Trosatni razgovor lidera političkih stranaka nije polučio rezultate. Svi su ostali na pozicijama koje zagovaraju još od objave rezultata izbora.

Privremeni predsjedavajući Predstavničkog doma državnog paralamenta Adnan Bašić rekao je da je sazivanje ovakvih sastanaka na kojima nema dogovora izgubilo smisao.

„Samo vam mogu reći da je najtvrđi orah ipak problem sa dva HDZ-a. Jedni ga hoće u vlast, drugi ga neće u vlast. Imate
"Najtvrđi orah ipak problem sa dva HDZ-a. Jedni ga hoće u vlast, drugi ga neće u vlast", pojasnio je Adnan Bašić.
predstavnike iz RS koji se striktno pridržavaju da dva HDZ-a treba da uđu u vlast i da participraju vlast. I, naravno, imate ovu grupu okupljenu oko platforme koja to na neki način ipak ne prihvata“
, kaže Bašić.

SNSD i SDS ponovili su stav da bez dva HDZ-a nema ni formiranja vlasti, a SDP je ponovio da neće dozvoliti da se Hrvati koji nisu u dva HDZ-a nego u drugim strankama tretiraju kao drugorazredni Hrvati.

Jerko Ivanković Lijanović iz Stranke radom za boljitak pozvao je dva HDZ-a da deblokiraju proces konstituisanja vlasti u preostala četiri kantona.

„Uzrok nedogovoru su dva HDZ-a koji ne žele implemtirati zastupnike, zapravo izaslanike u Dom naroda federalnog parlamenta iz četiri kantona. Mi smo danas i apel dali prema njima da ih molimo da implementiraju svoju ustavnu obvezu. Ako to ne urade, mi ćemo sazvati Dom naroda i temeljem tumačenja OHR-a iz 2001. i iz 2007. sazvati izabrani Dom naroda i ići u implementaciju vlasti - jer je nedodpustivo da netko može kršiti ustav i blokirati proces“
, poručio je Ivanković Lijanović.

Tihićev prijedlog


Predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić kaže kako dva HDZ-a neće odustati od nastojanja da dokažu kako su oni legitimni predstavnici Hrvata u BiH.

„Braneći narodni legitimitet u uspostavi vlasti, mi Hrvati u BiH branimo svoju konstitutivnost, branimo svoje pravo na BiH. I u obrani tog prava nijedan napor, nijedna žrtva nije uzaludna“
, navodi Ljubić.

Predstavnici političkih stranaka iz RS, gdje je vlast v
SDA predlaže da kriteriji za raspodjelu pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti bude odnos političkih snaga u domovima naroda.
eć formirana, kažu da su spremni i za formiranje vlasti na državnom nivou, te da imaju usaglašene kandidate za sve funkcije, no blokada u Federaciji će se teško prevazići za kratko vrijeme.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić dao je prijedlog kako da se prevaziđe problem formiranja vlasti u Federaciji i očekuje od koalicionih partnera odgovor u toku ove sedmice.

„Mi predlažemo da kriteriji za raspodjelu pozicija u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti bude odnos političkih snaga u domovima naroda. To je jedini objektivni kriterij. Sva priča o nekakvim procentima glasova Hrvata, Bošnjaka, Srba nije mjerljiva jer nemamo takve biračke spsikove“
, rekao je Tihić.

No, Ljubić iz HDZ-a 1990 ima drugačiju viziju:

„Naš prijedlog je da vlast u BiH ima ukupan kapacitet donijeti ustavnu reformu, da ima većinsku reperezentaciju svakog od tri konstitutivna naroda i da parlamentarne većine budu maksimalno moguće budu kompatibilne na relaciji država - entiteti - kantoni. To je ključ i rješenje za funkcionalnu vlast nakon ovih izbora.“


Jabuke i banane


Adnan Terzić
iz Saveza za bolju budućnost ocjenjuje da su za ovakvu situaciju krivi pobjednici na izborima koji nisu spremni na kompromis.

„Ne možemo preuzeti odgovornost za bilo kakva događanja u državi kad imate izborne pobjednike koji su isključivi“, naveo je Terzić.

Mladen Bosić iz SDS-a, pak, tvrdi da se sastanak ne može ocijeniti kao neuspješan:

Milorad Dodik i Zlatko Lagumdžija u SDP-u, decembar 2010
„Ja moram da kažem da je ovo prvi konstruktivan sastanak od ovih sedam koji su se desili, jer je definisan problem. A problem je ko će predstavljati Hrvate kao konstitutivan narod u zajedničkim institucijama BiH“, ocjenio je Bosić.

Nakon sastanka Tihić je pozvao Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžiju na konsultacije. Na pitanje o čemu su razgovarali na tom sastanku, Dodik je u svom stilu odgovorio:

„Nisam doručkovao. Bilo je tamo dobrih jabuka, pa sam...“


A Lagumdžija dodao:

„Šta, sad vas interesuje ko je jeo banane, je li? Taj sastanak je bio malo labaviji nego sastanak ovdje.“


Ovih dana slijedi novi krug razgovora u Berlinu oko formiranja vlasti, a da li će razgovori sa njemačkim zvaničnicima doprinijeti bržem i konstruktivnijem dogovoru, pitanje je na koje ne mogu odgovoriti ni glavni akteri.
XS
SM
MD
LG