Dostupni linkovi

Politički podmladak u BiH na kursu vođa


Predizborne aktivnosti nevladinog sektora na animiranju mladih za glasanje, Sarajevo, 1. oktobar 2010
Predizborne aktivnosti nevladinog sektora na animiranju mladih za glasanje, Sarajevo, 1. oktobar 2010
Na lutke 'lutke od krvi bez trunke ideje' iz Štulićeve pjesme podjeća današnja mladost u političkim strankama. Utjecaj na aktualnu politiku motiv je njihovog političkog angažmana. Ali vremenom većina njih angažman u nekoj od političkih stranaka podredi slijepom “slušanju vođe” stranke.

Potvrdio je to i predsjednik mladih Saveza nezavisnih socijaldemokrata Dubravko Suvara. Njegov stav o budućem državnom uređenju BiH ne razlikuje se mnogo od stava predsjednika stranke Milorada Dodika.

„Ono kako ja mislim da je realno najbolje i najpragmatičnije jeste jedna labava federacija koja ima elemente države, ali da RS bude trajna kategorija, da ne govorimo o duhu nego o slovu zakona kada su i Dejton, ali i bilo koje reforme u pitanju“
, navodi Suvara.

Funkcionalno državno uređenje i Ustav pitanja su oko kojih bh. političari godinama ne mogu postići kompromis. Nažalost, to neće poći za rukom ni njihovim nasljednicima. Kao i vođstvo, tako i predsjednik Asocijacije mladih Stranke demokratske akcije BiH Salmir Kaplan smatra kako BiH može biti funkcionalna samo ukoliko bude cjelovita.

„Funkcionalna BiH može biti samo ona u kojoj su sva tri naroda zadovoljna. Moramo obezbijediti da niko nema maksimalističke zahtjeve, niko ne treba da traži bilo kakvo otcjepljenje ili nešto slično“
, kaže Kaplan.

Osnaživanjem državnih institucija i novim teritorijalnim ustrojstvom BiH bi postala funkcionalna, tvrdi predsjednik Foruma mladih Socijaldemokratske partije BiH Kemal Beganović.

„Tvrdim da smo mi preorganizovana država, da imamo previše nivoa vlasti, preveliki administraciju, tako da bi trebalo ići na redukciju srednjeg nivoa vlasti, znači kantona u Federaciji i djelimično entiteta, a ojačati državni nivo vlasti i ojačati općine. Naša vizija je pet ekonomskih regija koje su logične, historijske, ekonomske, geografske. To je naše viđenje“
, kaže Beganović.

Promijeniti svijest građana


Dok mladi političkih stranaka koje će najvjerovatnije činiti vladajuću koaliciju naredne četiri godine smatraju da ustavne promjene treba raditi polako i kompromisno, mladi Liberalno demkoratske stranke BiH zalažu se za radikalne ustavne promjene. Internacionalna potpredsjednica za mlade liberale Enida Hrbat ističe kako BiH može biti funkcionalna država samo ukoliko dobije demokratski ustav:

„Trebamo sami sebi dozvoliti da se izjasnimo kao Bosanci i Hercegovci, da imamo jednog predsjednika - i definitivno trebamo imati popis stanovništva“, kaže Hrbat.

Za razliku od kolega iz drugih političkih opcija, Hrbat smatra da nacionalni identitet ne smije proizlaziti iz vjerskog.

„BiH je sekularna država. Nečija vjeroispovijest je privatna stvar, na tome se ni slučajno ne bi trebala zasnivati nacionalna opredijeljenost. Trebamo dati sami sebi šansu da se izjasnimo kao Bosanci i Hercegovci“
, ocjenjuje Hrbat.

Ono po čemu se većina mladih bh. političara razlikuje od njihovih starijih kolega jeste nastojanje da promijene svijest građana BiH. Dubravko Suvara iz SNSD-a smatra kako je vrijeme za reformu svijesti.

„Ključni korak jeste da uđemo u jednu temeljnu promjenu svijesti čovjeka. Kada su mladi u pitanju, onda je sigurno da je izlaz obrazovanje - jer pričati o BiH kao nekoj ozbiljnoj držćavi, o našem priključivanju EU, a da imamo manje od tri posto visoko obrazovnog kadra, sigurno je da to nije zemlja kojoj nisu zagarantovani stabilnost i sigurnost“
, ocjenjuje Suvara.

I buduća politička uzdanica SDA Salmir Kaplan smatra da politika donosi promjene.

„Politika ali i lideri treba da vode svoje biračko tijelo, a ne samo da im podilaze i da se vode za biračkim tijelom. Ja bih radio na osvještenju - da se ne bi radile medvjeđe usluge svojoj državi“
, kaže Kaplan.

Još jedno pitanje oko kojeg se uglavnom slažu i stariji i mladi bh. političari jeste ulazak BiH u Evropsku uniju. Međutim, mladi se slažu u mišljenju da moraju biti aktivniji ukoliko žele ubrazati korake BiH na evropskom putu.

U razgovoru sa mladim predstavnicima četiri političke opcije iz BiH nismo čuli niti jednu novost. Sve ovo davno su rekle vođe stranaka, čiji su članovi. I kako smo počeli sa Štulićevom pjesmom, tako ćemo i završiti - jer ništa drugo mladi političari i nisu. Samo lutke od krvi, bez trunke ideje.
XS
SM
MD
LG