Dostupni linkovi

Stranke dužne 1,5 milion eura za komunalije i druge usluge


Novčanice konvertibilne marke, ilustrativna fotografija
(Prilog je pripremljen u saradnji sa CIN-om)

Najveće političke stranke u Bosni i Hercegovini dužne su ogromne sume novca jer ne plaćaju račune za vodu, grijanje, kirije, televizijsku pretplatu, štampanje i druge usluge javnih i privatnih preduzeća, kao i institucija vlasti.

U proteklih 11 godina na sudovima u BiH je vođeno više od 150 postupaka protiv osam stranaka, pokazuju podaci koje su prikupili novinari Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva. Dugove izmire tek nakon tužbi i sudskih presuda, a i tada pojedine firme naplate samo dio duga.

Više od 30 tužbi za neizmirena dugovanja podignuto je protiv Stranke demokratske akcije. Slijede Savez nezavisnih socijaldemokrata sa 25, Srpska demokratska stranka sa 23, Stranka za BiH sa 16, Hrvatska demokratska zajednica sa
Najviši je dug SDS-a, gotovo milion eura, dok su među većim dužnicima i SDA i Stranka za BiH sa oko 300.000.

15 i Socijaldemokratska partija sa 14 tužbi. Ukupna vrijednost ovih sporova je više od milion i po eura.

Najviši je dug SDS-a, gotovo milion eura, dok su među većim dužnicima i SDA i Stranka za BiH sa oko 300.000. Stranke su najčešće tužene zbog neplaćanja komunalnih usluga, troškova štampanja izbornih materijala, te najamnine za poslovne prostore.

Član Predsjedništva Stranke za BiH Salem Halilović kaže da stranka nema centralizovan finansijski sistem, a time ni stalnu kontrolu nad troškovima svojih ogranaka.

Ne vode se finansije na nivou centrale. Zbog toga imamo ove slučajeve dugovanja. Nedopustivo je i nije dobro da stranke koje se finansiraju iz budžeta i imaju solidne prihode, itd., stvaraju obaveze koje ne mogu izvršiti“, kaže Halilović.

Više od 100 tužbi protiv stranaka pokrenule su i državne institucije i preduzeća. Tako je Hidrogradnja Pale 2000. godine tužila SDS zbog dugovanja od 50.000 eura za iznajmljivanje poslovnog prostora na Palama, te smještaja i ishrane u hotelu na Jahorini. Dug je, nakon nagodbe, izmiren pet godina kasnije.

Čim izbori prođu...

Zbog duga od 25.000 eura za rentu i režije poslovnog prostora koji je iznajmljen u centru Sarajeva, a u vlasništvu je Federacije BiH, federalno Pravobranilaštvo tužilo je SDA.

Amir Zukić, generalni sekretar stranke, kaže da koriste prostorije manje površine nego je propisano ugovorom, te da zato ne žele platiti puni iznos, ali također i da nije poznato ko je vlasnik prostora.

Predizborni plakati u Sarajevu, septembar 2010
„Pojavljuju se Zajedničke službe Vijeća ministara BiH koje potraživaju ovo, kao ovo je državna imovina. Ne znaš ko ti je gazda“, kaže Zukić.

Sudski postupak je još u toku.

Iako u izbornim godinama stranke za kampanje troše mnogo novca, nerijetko ostaju dužne štamparijama i drugim firmama koje im izrađuju predizborne materijale.

Zbog neplaćanja usluga u predizbornoj kampanji SDA i Stranka za BiH su tužene po pet puta, a SDS tri puta. Najveći dug štamparijama - od preko 220.000 eura, napravila je Stranka za BiH.

„Dok su izbori u toku, sve su velike riječi. Čim izbori prođu, dugovi koji su ostali - to se jedva, jedva iščupa. Jedva“, kaže vlasnica preduzeća Bigraf iz Bihaća Sabiha Šaćirbegović.

„U toj euforiji predizborne kampanje, kad ljude uhvati i trema u očekivanju rezultata, onda vjerovatno i finansijski razum malo ode u stranu, pa se ljudi pruže malo više misleći da će imati bolji uspjeh ako više potroše na reklamni materijal. I onda se na neki način zalete i naprave obaveze“, navodi član Predsjedništva Stranke za BiH Salem Halilović.

Stranački prioriteti

Stranku za BiH tužilo je i izdavačko preduzeće „Dom štampe“ iz Zenice zbog duga od 15.000 eura za neplaćene izborne materijale, koje su štampali punih osam godina. Nagodbom je plaćeno nešto manje od polovine duga. Pravnik u „Domu štampe“ Goran Bojanović kaže da preostali dio tuženog iznosa nisu mogli ni dobiti.

„To je bila neka simbioza politike i onih koji su vodili ove firme, pa pored ostalog i Dom štampe, pa nisu naplaćivali, odnosno vjerovatno nisu smjeli ni utužiti neko vrijeme, tako da jedan dio tih potraživanja nije se naplatio - nismo mogli zbog zastare“, kaže Goran Bojanović.
I dok zenička firma Dom štampe potražuje od Stranke za Bh 15.000 eura, sama firma u stečaju je zbog nenaplaćenih dugovanja.

Zbog neplaćenih dugovanja ova firma se nalazi u stečaju.

Privatno preduzeće Europlakat iz Sarajeva tužilo je SDA za 150.000 eura neplaćenog duga za izdavanje reklamnih površina i postavljanje reklamnog materijala tokom kampanje za opštinske izbore 2008. godine.

„Uvijek imate neke prioritete. Zakup dvorane npr.- neće vas pustiti dok ne platite. S Nijazom,zbog neke dugoročne saradnje, uvijek smo mogli nekako, prolongira se pa što nije u januaru može u maju. Međutim, i tamo je došlo do promjene. I ističemo da nije u redu baš cijeli iznos, i mislim da ćemo to riješiti“, tvrdi generalni sekretar SDA Amir Zukić.

Mada u likvidaciji, Privredna banka Istočno Sarajevo već šest godina vodi sudsku bitku sa SDS-om oko povrata duga od 200.000 eura, te za 600.000 kamata za kredit uzet uoči izbora 1998. godine.

Kredit je podignut kako bi se finansirala predizborna kampanja stranke, a generalni sekretar Dragan Ćuzulan kaže da je stranka u tom periodu bila pod sankcijama, te da je 2006. ipak uplatila dio novca.

„Bili smo pod prijetnjom blokade računa, ali smo skupili sredstva i platili. I tada smo platili dva miliona. I bili smo pod sankcijama dvije godine, dakle, neprebacivanja sredstava iz budžeta“, navodi Dragan Ćuzulan.

Vrhovni sud RS je, po žalbi SDS-a, 2008. godine poništio ranije presude a predmet se trenutno, po zahtjevu Privredne banke Istočno Sarajevo, nalazi u apelacionom postupku pred Ustavnim sudom BiH.
XS
SM
MD
LG