Dostupni linkovi

BiH: Incko i Fajon dobili ordenje


Tanja Fajon, predstavnica Slovenije u Evropskom parlamentu i Valnetin Incko visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, predstavnici Evropskog pokreta u BiH na dodeli ordenja
Tanja Fajon, predstavnica Slovenije u Evropskom parlamentu i Valnetin Incko visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, predstavnici Evropskog pokreta u BiH na dodeli ordenja
Prvi ordeni Evropskog pokreta u BiH, za posebne zasluge u procesu EU integracija, dodijeljeni su slovenskoj zastupnici u Evropskom parlamentu Tanji Fajon i visokom predstavniku i specijalnom predstavniku EU u BiH Valentinu Incku.

Simbolično, a u znak zahvalnosti građana BiH najviše priznanje Evropskog pokreta uručeno je dan uoči stupanja na snagu odluke Evropske unije o ukidanju viza za građane BiH.

Orden Evropekog pokreta u BiH koje se dodeljuje za određena dostignuća u procesu evropskih integracija

Slovenska zastupnica u Evropskom parlamentu, Tanja Fajon čestitala je građanima BiH dan kada će im vrata EU konačno biti otvorena.

“Ja mislim da je to i poruka Evrope: Dobrodošla BiH, dobrodošli građani BiH. Meni je veliko zadovoljstvo da smo uspjeli postići ovaj veliki cilj. Očekujem da će to biti značajan korak za BiH prema Evropskoj uniji, te da će biti veliki korak za mobilnost mladih, političku i ekonomsku saradnju. Očekujem da će građani BiH konačno imati taj osjećaj slobode. To je osnovno ljudsko pravo svakod Evropejca”, zaključila je Fajon.

Fajon nije mogla precizirati koliko je realno očekivati da bi BiH, već za vrijeme predsjedavanja Mađarske EU, mogla aplicirati za članstvo u EU.

“Koliko je realno da BiH napravi korak dalje prema EU, zavisi najprije od domaćih političara. Ja očekujem da će nova vlast biti uskoro formirana i da će raditi za bolju budućnost građana BiH. Tu vaša zemlja mora da zasluži. Mislim da je u prethodnih nekoliko godina previše izgubila, dakle, sada je pravo vrijeme da se stvari pomaknu naprijed”, rekla je Fajon.

Iako su bh. političari kasno počeli, ipak su brzo odradili posao. Ispunili su 174 uslova za bezviznu liberalizaciju, ističe visoki i specijalni predstavnik EU u BiH, Valentin Incko.

Incko: Za mene ovaj događaj ima još jednu veću poruku: vaši političari su za veoma kratko vrijeme odradili svoj posao


“Danas je radostan dan za sve građane BiH. Za nekoliko sati oni će moći putovati slobodno po Evropi kao turisti. Konačno je ta barijera uklonjena. Neki su pričali o viznom Berlinkom zidu, to je sada prošlo. Za mene ovaj događaj ima još jednu veću poruku: vaši političari su za veoma kratko vrijeme odradili svoj posao”, tvrdi Incko.

Predsjednik Evropskog pokreta u BiH, Predrag Praštalo još jednom je skrenuo pažnju građanima BiH da u zemlje Šengena mogu ići samo turistički, ted a niko neće dobiti azil.

“Ukoliko dođe do prevelikog broja zloupotreba viznog režima, može se desitit da građani BiH pnovo budu stavljeni na listu zemalja koje trebaju vize za EU”, napomenuo je Praštalo.
XS
SM
MD
LG