Dostupni linkovi

Većina političkih lidera u BiH očekuje izbornu pobjedu


Opšti izbori u BiH, 3. oktobar 2010.
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

(Autor: Zvjezdan Živković)

Većina lidera političkih partija u BiH je nakon glasanja bila optimistična i rekla da očekuju pobjedu na izborima i promjene .

Predsjednik Stranke demokratske akcije Sulejman Tihić očekuje da će ova stranka zadržati poziciju najjače stranke u BiH. Nakon glasanja rekao je i da očekuje bolje rezultate u Republici Srpskoj u odnosu na prethodne izbore.

"SDA će pobijediti jer vjerujem da će se građani vratiti umjerenoj, realnoj, ozbiljnoj i odgovornoj politici, a ne politikama avanturizma i velikih neispunjenih obećanja", kazao je Tihić novinarima.

Istakao je da je SDA spremna na koaliciju, a da je jedina stranka sa kojom neće uspostaviti koalicione odnose "privatna stranka Fahrudina Radončića Savez za bolju budućnost"

SDP i SNSD samouvjereni

Predsjednik Socijaldemokratske partije BiH BiH Zlatko Lagumdžija vjeruje da će izbori donijeti bitne promjene koje će uticati da se stanje u zemlji izmijeni u odnosu na protekle četiri godine.

"Želimo da dobijemo što više glasova i da budemo politička snaga broj jedan u BiH”,
rekao je Lagumdžija novinarima i dodao da vjeruje da će Željko Komšić, iako pripadnik najmalobrojnijeg, ali ravnopravnog naroda sa druga dva, prvi put od Dejtona do danas imati više glasova nego što će imati bošnjački i srpski članovi Predsjedništva.

Milorad Dodik na biračkom mjestu, 3. oktobar 2010.
Ponovio je da SDP do sada nije dogovarala nikakvu koaliciju. Nakon glasanja u Laktašima, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata, Milorad Dodik rekao je da očekuje izbornu pobjedu na svim nivoima.

“Očekujem pobjedu Nebojše Radmanovića za člana Predsjedništva BiH, očekujem svoju pobjedu za predsjednika Republike Srpske i da moja stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata osvoji pedeset posto glasova za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Narodne skupštine RS, jer su sve ankete prije izbora to pokazale“,
rekao je Dodik.

Nije želio direktno da odgovori na pitanje hoće li, ako pobijedi na izborima otvoriti proces osamostaljenja RS.

"Imamo jedinstvenu priliku da na svakim izborima potvrdimo naš identitet i subjektivnost. U okviru onoga što narod potvrdi kao političku opciju, tako ćemo i djelovati u narednom periodu", istakao je Dodik.

I predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović očekuje ubjedljivu pobjedu na opštim izborima.

“To je onaj famozni broj od 130 tisuća potpore hrvatskog naroda, što bi značilo da imamo 2,5 ili 3 puta više nego druge hrvatske stranke, ili da je to najbolji omjer između tri naroda u BiH”, rekao je Čović.

"Najbitniji izbori"

Rekao je da nakon izbora očekuje promjene i da će hrvatski narod izabrati hrvatskog člana Predsjedništva BiH, “kao što to čine srpski i bošnjački narod”.

Lider HDZ-a je kazao i da je veoma bitno za njega da se odmah nakon izbora konstituiše valast I krenuti sa ustavnim promjenama.

“Bez ustavnih promjena evidentno nema napretka u BiH. Mora se napraviti kao normalna država racionalno organizirana, upravljiva, održiva, tako da možemo krenuti u procese europskih i euroatlanskih integracija”,
dodao je Čović.

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić očekuje da će njegova stranka na izborima ostvariti dobre rezulatete.

Govoreći o postizbornim koalicijima, Ljubić je istakao da je BiH složena zemlja i da niko ne može birati partnere, iako postoje neki partneri koji bi, kako je naveo, bili poželjniji.

Kandidati za Predsjedništvo

I kandidati za članove Predsjedništva vjeruju da će opšti izbori u BiH biti prekretnica i donijeti promjene.

Bakir Izetbegović na biračkom mjestu, 3. oktobar 2010.
Kandidat Stranke demokratske akcije za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je da su ovo najbitniji poslijeratni izbori.

"Ovi izbori su raskrsnica. Ili ćemo krenuti uzbrdo ili ćemo nastaviti nizbrdo",
izjavio je Izetbegović novinarima nakon što je glasao.

Optimista je kada je riječ o njegovoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, a očekuje smireniju situaciju u BiH i pametnije ponašanje političkih lidera, da na pravi način protumače i artikulišu interese naroda i donesu mir, bezbjednost i zapošljavanje.

Kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda Željko Komšić rekao je da smatra da su prethodne četiri godine bačene u vjetar i da zbog toga očekuje od građana BiH da izaberu druge predstavnike u vlast.

"Ovi izbori su važni da naprave istorijsku prekretnicu i da se okrenemo prema budućnosti",
rekao je Košmić, a na pitanje čiji će predsjednik biti ukoliko pobijedi, rekao je da da zastupa BiH i sve ljude u njoj.

BiH glasa na opštim izborim, 3. oktobar 2010.

Kandidat Hrvatske koalicije HDZ 1990-HSP za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Martin Raguž vjeruje da je zaslužio povjerenje ljudi koje, kaže, neće iznevjeriti.

''Kraj kampanje dočekao sam uvjeren da sam ponudio poruku da sam spreman preuzeti odgovornost za vraćanje digniteta i kvaliteta instituciji Predsjedništva, uz spremnost da sami uredimo odnose u ovoj zemlji i da BiH više ne bude objekat već subjekt gdje će Hrvati odigrati ključnu ulogu u ovom jazu između Sarajeva i Banjaluke'',
rekao je Raguž u Mostaru.

Kandidatkinja HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH Borjana Krišto izrazila je uvjerenje da će se birači odlučiti za onu stranku i kandidate koji će BiH voditi naprijed, ističući da će BiH imati perspektivu i budućnost samo ako bude izgrađena na principu apsolutne ravnopravnosti njenih naroda i građana.

Ona je poručila da će u skladu sa svojim programom znati da opravda ukazano povjerenje birača i istakla da očekuje povjerenje birača, te veću izlaznost na izborima.

Kandidat Stranke za BiH za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Haris Silajdžić rekao je danas da će prioritet u njegovom budućem radu biti privredni razvoj BiH.

Nakon izlaska na biračko mjesto, Silajdžić nije želio da se izjasni o rezultatima izbora, navodeći da "nikad ne voli predviđati".

Opšti izbori u BiH 3. oktobra


Opšti izbori

Trećeg oktobra 2010. građani BiH su glasali na sedmim opštim demokratkim izborima od 1990. godine

* Za izbore je bilo registrovano 3.126.599 glasača.

* Građani su mogli birati između 8.730 kandidata, od čega 11 nezavisnih, koji se nalaze na 778 kandidatskih listi i predsstavljaju 39 političke partije i 11 koalicija.

* Na nivou BiH, građani su birali tri člana Predsjedništva te 42 zastupnika za Zastupnički dom Parlamentarne Skupštine BiH.

* U Federaciji BiH, birano je 98 zastupnika za Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH i zastupnici za 10 kantonalnih skupština.

* U Republici Srpskoj, biran je predsjednik i dva potpredsjednika Republike Srpske i 83 poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

* Stranica posvećana izborima OVDJE

* Stranica Centralne izborne komisije www.izbori.ba

XS
SM
MD
LG