Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Nema razloga za paniku zbog novog gripa


Banjaluka

Novi grip stigao je i u BiH. Prvi slučaj otkriven je u Banjoj Luci kod djevojke koja je prije nekoliko dana doputovala iz Južne Amerike i kojoj je brzim testom potvrđeno da se radi o novom gripu H1N1. Institut za zaštitu zdravlja Republike Srpske poslao je rano jutros u Institut "Torlak" u Beogradu uzorak koji je uzet od djevojke. Kako se očekuje, za dva dana trebali bi biti poznati rezultati, nakon čega će uzorak biti poslat i u laboratoriju u London.

Federalno ministarstvo zdravstva pozvalo je građane koji su boravili u zemljama gdje je registrovana pojava virusa A (H1N1) ili bili u kontaktu sa oboljelim osobama da se odmah jave najbližoj zdravstvenoj ustanovi ukoliko u roku od sedam dana od povratka u BiH dobiju simptome respiratorne bolesti slične gripi. Na području Federacije BiH do sada nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od nove gripe.

Iz Zavoda za zaštitu zdravlja Republike Srpske jutros rano poslati su uzorci briseva usta i grla dvadesetčetvorogodišnje djevojke iz Banje Luke za koju se sumnja da je zaražena virusom H1N1 na dodatnu analizu u Institut za imunologiju i virusologiju „Torlak“ u Beogradu kako bi se utvrdilo da li se zaista radi o pandemijskom gripu. Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Ranko Škrbić rekao je da je raniji brzi test potvrdio prisustvo virusa, te da je djevojka i danas na kućnom liječenju jer su simptomi veoma blagi i nema dodatnih komplikacija:

„Mi smo u kontaktu sa kolegama iz Zavoda ’Torlak’. Oni kažu da im treba do dva dana da potvrde da li se radi o virusu gripa na koji sumnjamo. Radi se o dvadesetočetvorogodišnjoj djevojci koja je došla iz Južne Amerike i koja se 26. javila svom ljekaru zbog blagih simptoma prehlade. Zbog jasne povezanosti s regionom iz kojeg dolazi upućena je na Infektivnu kliniku gdje se posumnjalo da se radi o virusu gripa.“

Iako je gotovo izvjesno da se može govoriti o prvom slučaju novog virusa pandemijskog gripa u Bosni i Hercegovini, za sada u nadležnim institucijama kažu da se i dalje primjenjuju dosadašnje mjere nadzora. Šefica Službe za epidemiologiju u Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH Jelena Ravlija ističe da je za sada intenzivirana komunikacija i razmjena i unutar zemlje i sa okruženjem:

„Mjere koje se provode su u skladu sa planom pripravnosti. Uglavnom i dalje se insistira na intenzivnom epidemiološkom nadzoru, što znači što ranije otkriti slučaj i pokušati maksimalno zaustaviti širenje. A to se postiže na način da se osoba ili hospitalizira ili predloži kućna izolacija. Te mjere će se prilagođavati ovisno od situacije u zemlji jer za izvjesno je da će doći dalje do porasta slučajeva - mi nismo otok.“


U Državnoj graničnoj službi kažu da još nisu dobili nalog institucija za bilo kakve dodatne mjere ograničenja ili nadzora na graničnim prelazima. Portparol Granične službe Sanela Dujković:

„Mi smo dobili od federalnog Ministarstva zdravstva preporuke za putnike koji idu u zemlje u kojima je zabilježen virus i za putnike koji dolaze iz tih zemalja. S obzirom na ovu novonastalu situaciju, u svakom slučaju mi očekujemo preporuke.“

Pomoćnica ministra zdravlja RS Amela Lolić:

„Ne postoje nikakve preporuke za bilo kakva ograničenja putovanja jer se smatra da se zalazi u ljudske slobode, a kod ovakvih kapljičnih infekcija vrlo je teško, bilo koliko zatvorili i bilo šta uradili, da zaustavite širenje bolesti. Prema tome za sada nema ograničenja, ne vjerujemo ni da će ih biti jer ste vidjeli da i u zemljama koje su imale, kao SAD, ogroman broj slučajeva u poređenju s nama, nije bilo restrikcija.“

Većina anketiranih građana kažu da se ne boje eventualnog širenja novog virusa gripa. No, kroz njihove odgovore se da zaključiti kako oprez ipak postoji jer ističu da paze na okruženje i društvo u kom se nalaze:

„Nema potrebe da se bojim toga i da se nerviram jer ja uglavnom gledam gdje se krećem, s kim se krećem, neću piti po kafanama itd. - i čuvaću se koliko mogu.“
„Ne bojim se. Inače kontaktiram obično sa poznatim ljudima.“
„Šta vrijedi da se boji čovjek? Je li vrijedi? Ne vrijedi. Kako se zaštititi, a nema zaštite? A proširiće se sigurno.“
„Grip kao i svaki drugi. Nema razloga za paniku i za strah.“
„Mislim da je zaista spas u izolaciji.“
„S obzirom da je izlječivo, ne vidim razloga baš za neku paniku.“

U nadležnim institucijama tvrde da svakako nema razloga za paniku jer virus H1N1 nije ništa opasniji od bilo kog drugog oblika gripe, a posebno apeluju na građane da samoinicijativno ne kupuju lijekove bez konsultacija.

Prema posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije, blizu 71.000 osoba inficirano je virusom H1N1 u svijetu, dok je više od 300 do sada umrlo. Početkom ovog mjeseca zvanično je proglašena pandemija novog virusa gripa.
  • 16x9 Image

    Milorad Milojević

    Diplomirao je 2003. kao prvi diplomirani novinar sa Univerziteta u Banjaluci. Novinarstvom se počeo baviti 1999. na banjalučkoj Alternativnoj televiziji. Godine 2002. postaje dopisnik RSE iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

XS
SM
MD
LG