Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Broj oboljelih porastao na 135

update

U Bosni i Hercegovini broj obljelih od nove gripe A uzrokovane virusom H1N1 popeo se na 135. U Federaciji BiH do sada je registrirano ukupno 74 slučaja oboljelih.

Očekuje se da će ta brojka biti premašena jer je na sarajevskoj Mikrobiologiji u toku testiranje 18 novih brisova pristiglih u posljednja 24 sata.

Zdavstveno stanje oboljelih u Federaciji BiH za sada je stabilno, kaže Jelena Ravlija, glavni epidemiolog Federacije BiH:

„Generalno, i dalje su klinička slika oboljelih do sada registriranih blaža do srednje teške. Nismo do sada na sreću imali kliničkih teških formi, osobito ne životno ugroženih, što znači da nismo na sreću imali ni smrtnih slučajeva do sada. Što se tiče općenito kretanja, bolest je slična gripi. Generalno, na temelju kliničkih pokazatelja, imamo taj lagani trend rasta, osobito u populaciji školskoj i predškolskoj.“


U Repulici Srpskoj registriana su ukupno 44 slučajeva oboljenja od girpe virusa H1N1. Od ovog broja, četiri nova slučaja registrirana su u posljednja 24 sata, kaže Milka Mrđa, glasnogovornica Instituta za zaštitu zdravlja RS:

„Srećom za sada nemamo težih slučajeva. Sve su to bile lakše kliničke slike. Ono što je trebalo da se posmatra to su infektolozi ostavili na bolničkom liječenju. Redovno se prati njihovo stanje, kao i stanje onih koji su upućeni na kućno liječenje, tako da prema podacima Klinike za infektivne bolesti, sve je zasad u redu, nemamo teških slučajeva zaraze.“


Prva cjepiva za virus H1N1 u Bosnu i Hercegovinu trebali bi stići početkom iduće godine. S obzirom da situacija postaje sve ozbiljnija, Vlada RS odlučila je ubrzati proceduru nabavke vakcina i ljekova, kaže ministar zdravlja RS Ranko Škrbić:

„Tražio sam da se donese jedna odluka kojom se zadužuju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo finansija RS da po hitnom postupku, zato što je situacija takva, izvrše nabavku 350.000 doza vakcina i dodatnih 30.000 doza antivirusnih lijekova. Ovo smo tražili po hitnom postupku da bismo maksimalno skratili procedure i da bismo kroz pregovarački postupak od postojećih fabrika dobili ponude kako bismo ispoštovali ovo što smo tražili.“


Liječnici savjetuju cijepljenje protiv sezonske gripe


Do ne stignu prva cjepiva protiv virusa H1N1, liječnici savjetuju građane da se cijepe protiv sezonske gripe. Ivo Curić, Mobilni tim za pripravnost u slučaju pandemije gripe Hercegovačko-neretvanske županije:

„Očekujemo povećan broj oboljelih s tim da će se ovoj gripi A H1N1 priključiti i ova sezonska i zato bih svima toplo preporučio da se cijepe protiv sezonske gripe, na taj način da ne budemo mi generator novog nekog virusa. A kad dođe vakcina protiv A H1N1 u tom slučaju treba se i tu cijepiti jer je cjepivo najbolja, najefikasnija i najjeftnija metoda preventivne medicinske zaštite kad je u pitanju gripa.“

Pandemija nove gripe u BiH za sada je pod kontrolom. Međutim, ako se nastavi sadašnji rastući trend, BiH je sve bilže epidemiji, ističe Sajma Krkić - Dautović, šefica Klinike za infektivne bolesti Univerziteta u Sarajevu:

„Svakim danom raste broj onih koji su bili u kontaktu s nekim ko je došao iz inostranstva i koji je došao iz ugroženog područja gdje ima nove gripe, a u isto vrijeme povećava se i broj hospitaliziranih.“


Građani imaju podijeljenja mišljenja glede pojave nove girpe virsua H1N1:

„Ne bojim se, pridržavam se uputstava, nema panike.“
„Baš sad razmišljam da odem da uradim ove briseve. Mislim da nemam, ali za svaki slučaj.“
„Bojim se i voljela bih se vakcinisati protiv nje.“
„Ma previše je to naduvano. Ko to zna? Ne znaju ni oni sami.“
„Iskreno ne - zato što ne konzumiram te proizvode sa svinjetinom.“


Epidemilozi također upozoravaju da bi putovanje vjernika na hadžiluk u Mekku krajem idućeg mjeseca moglo povećati broj oboljelih od nove gripe kako u BiH tako i u svijetu.
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Od 2005. suradnik redakcije sarajevskog dopisništva Radija Slobodna Europa. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta. Dobitnik treće nagrade Regionalnog radijskog festivala u Tuzli 2008. za priču o vjerskoj toleranciji u BiH, te dobitnik specijanog priznanja UNICEF-a 2012. za novinarski doprinos kampanji "Pravda za svako dijete".

XS
SM
MD
LG