Dostupni linkovi

Noć muzeja u 20 muzejskih ustanova u BiH



Fotogalerija: Noć muzeja, 14. maj 2011, fotografije Midhat Poturović

Zvjezdan Živković

Noć muzeja je evropska manifestacija pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope, UNESCO-a i ICOM-a (Međunarodnog muzejskog vijeća) koja se održava svake godine polovinom maja i vezana je uz svjetski Dan muzeja, koji se obilježava 18. maja.

Ova jedinstvena kulturna manifestacija održava se u više od 3.000 muzeja u 40 evropskih država. Muzeji ostaju otvoreni do kasnih večernjih sati, te svojim posjetiocima nude različite sadržaje i to besplatno.

Bez obzira na tešku finansijsku situaciju, oko 20 muzeja širom Bosne i Hercegovine u subotu uveče se priključilo obilježavanju Noći muzeja i Međunarodnog dana muzeja kako bi promovisali svoj rad.

„Biće organizirani različiti programi od izložbi, koncerata, baletnih p
"Šajemo poruku o poželjnosti većeg razumijevanja i uvažavanja bh. kulture“, kaže za RSE Alma Leka,
redstava, projekcija filmova, do brojnih kreativnih radionica za djecu i omladinu, kako bi se na taj način poslala poruka o poželjnosti većeg razumijevanja i uvažavanja, u ovom slučaju, bosanskohercegovačke kulture“
, kaže za RSE Alma Leka, sekretarka Nacionalnog komiteta Međunarodnog muzejskog vijeća u BiH.

Zemaljski muzej BiH je od jutarnjih sati u subotu omogućio besplatan ulaz svim posjetiocima. Pored bogate muzejske građe raspoređene u tri odjeljenja: arheologija, prirodne nauke i etnologija, upriličene su i radionice za djecu i omladinu, te nova izložba, kazao je direktor Zemaljskog muzeja BiH, Adnan Busuladžić.

„Pripremili smo izložbu podvodnog svijeta i pretpostavljamo da će joj se najviše obradovati djeca. Posjetioci moći će vidjeti različite ajkule, raže i ostala bića iz mora“
, rekao je Adnan Busuladžić.

Historijski muzej je, između ostalog, omogućio svim zainteresovanim da se upoznaju sa izgradnjom Bosne i Hercegovine kroz vijekove.

Beskonačna agonija kulturnih institucija


Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske već šestu godinu zaredom organizuje manifestaciju Noć muzeja. Bit će predstavljena multimedijalna izložba kanadsko-srbijanske umjetnice Vesne Perunović koja dolazi sa projektom „Bordless/Bez granica“ a koji će u Banja Luci nositi podnaslov „Transitory places/Tranzitna mjesta“.

Multimedijalna izložba Vesne Parunović u Muzeju moderne umjetnosti u Banjaluci, foto: Nemanja Mićević
„Osim ove izložbe, Vesna će također izvesti i performans „Midnight Mirage/Ponoćna fatamorgana“ koji je svojevrsna simulacija Tajne večere. Takođe, obezbijedili smo i muzički program. Svirat će nam kultni srbijanski rock bend 'Bjesovi' iz Gornjeg Milanovca, a veče će upotpuniti i banjalučki DJ Milan Aćimović. Ove godine imamo fenomenalan program i siguran sam da posjetioci neće ostati ravnodušni“, navodi grafički dizajner Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Nemanja Mićević.

U Noći muzeja već drugu godinu zaredom učestvuje i Umjetnička galerija BiH. Za ovu prigodu pripremljeni su sadržaji za djecu i odrasle. Najmlađim posjetiocima će se uz olovke i bojice pokušati približiti likovna umjetnost. Ali, što je važnije, osigurati da se u galeriji osjećaju kao kod kuće, kako bi sutra i samostalno posjećivati hramove kulture.

Izložba pod nazivom „Mi smo predmet, a ovo je naša priča“ je sa
"Još se dešava da se neki kulturni radnici iznenade kada čuju da galerija nema riješen pravni status, a da radnici nemaju zdravstveno osiguranje niti topli obrok“, kazala jeIvana Udovičić.
držaj za odrasle. Kroz dokumentaciju iz dnevne štampe, prikupljenu proteklih godina, javnosti će se ponuditi „materijal za razmišljanje i pokušati isprovocirati (re)akcija“.

„Vječito aktuelna tema ove galerije i ostalih šest institucija kulture od značaja za BiH jeste neriješen pravni, a time i finansijski status. Čak ni u svečarskoj armosferi nismo mogli preskočiti tužnu priču o našoj sudbini, priču koju iz ovih dokumenata vidimo da beskonačno traje. Još uvijek se dešava da se neki kulturni radnici iznenade kada čuju da galerija nema riješen pravni status, a da radnici nemaju zdravstveno osiguranje niti topli obrok“
, kazala je za naš radio kustosica Umjetničke galerije BiH Ivana Udovičić i dodala:

„Kao kontrapunkt te duge priče, postavit ćemo nekoliko portreta i autoportreta najreprezentativnijih bh. umjetnika da bi se, između ostalog, dao i odgovor na pitanje - zašto smo bili ili zašto bi ponovo trebali biti državna institucija. Nadamo se da će ta poznata lica, na ova pitanja, dati sasvim jasan odgovor“, poručila je Udovičić.
XS
SM
MD
LG