Dostupni linkovi

BiH nespremna za ulazak Hrvatske u EU


Ilustracija
Ilustracija
Sadik Pazarac

BiH nije pripremljena za ulazak Hrvatske u EU u raznim segmentima - zakonodavstva, akreditacionih tijela, certifikacije, osposobljenih laboratorija za pregled robe biljnog i životinjskog porijekla, kao i samih objekata koji služe za proizvodnju, rečeno je tokom rasprave održane u Bijeljini o ulasku Hrvatske u EU.

Već sada je sigurno da će ulazak Hrvatske u Evropsku uniju naredne godine imati velike negativne posljedice za privredu Bosne i Hercegovine. Razlog je poznat, jer već od 1. januara 2013. godine na snagu stupa novi carinski režim o robnom prometu s Hrvatskom, koji se mora odvijati po standardima Evropske unije.

Bosna i Hercegovina do sada nije ispunila većinu uslova da bi se domaći proizvodi mogli naći na hrvatskom i evropskom tržištu, i to svojom krivicom, odnosno krivicom vladajućih struktura koje su zapostavile obaveze prema privrednicima.

Izvjestilac o aktuelnom stanju u vezi s ovom tematikom, Duljko Hasić iz Spoljnotrgovačke komore BiH, kaže da skoro ništa nije učinjeno na osposobljavanju kadrova, nabavci specijalizovane opreme, opremanju laboratorija za kontrolu prehrambenih proizvoda, uređenju graničnih prelaza i prateće infrastrukture.

Posebna nepogodnost je i ta što će se sav promet s Hrvatskom i Evropskom unijom odvijati samo preko dva granična prelaza, kaže Hasić.

„U ovom slučaju, ukoliko bude ostalo da Bosna i Hercegovina dobije dva granična prelaza, mi ćemo imati potpuno oslabljenu konkurentsku sposobnost naših izvoznika, prvenstveno zbog ogromnim troškova prevoza, i zbog čekanja. Kod nas se radi o specifičnoj vrsti proizvoda, pogotovo životinjskog porijekla, koji je vezan za rok. U ovom slučaju, bh. strana traži najmanje pet graničnih prelaza, i to smo argumentirali. Radi se o ogromnoj količini izvoza na hrvatsko tržište i tržište Evropske unije, pogotovo iz ove oblasti, u vrijednosti od 400,000.000 maraka“, navodi on.

Izgubljeno dragocjeno vrijeme

Na ovom skupu učestvovao je i Nikola Šarović, ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH. I on upozorava na alarmantno stanje i ukazuje da BiH nije pripremljena za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju u više segmenata, kao što su prateće zakonodavstvo, sertifikacija proizvoda, nabavka opreme i uređenje proizvodnih pogona po evropskim standardima.
Zastava EU i "stop" znak
Zastava EU i "stop" znak

Pred nama su tri mogućnosti: ispuniti uslove, ili pronaći nova tržišta, ili se orjentisati samo na domaće tržište, kaže Šarović i dodaje:

„Ja sam u potpunosti uvjeren da je izgubljeno toliko vremena da sve uslove ne možemo ispuniti, ali možemo da krenemo. Jedan dio uslova možda možemo da stignemo. Do sada imamo ispunjene uslove samo za izvoz ribe i sirove kože. Možda pčelari i možda mljekari imaju šansu, ukoliko bi svi shvatili situaciju u kojoj se nalazimo, a neki vjerovatno kasne. Tijelo koje se bavi procjenom ispunjenosti, to je komisija koju šalje Brisel, tzv. FDO. Već je bio u Bosni i Hercegovini i pregledao uslove u peradarskoj industriji i proizvodnji jaja, i našli su 32 primjedbe. Spremaju se u narednim mjesecima da dođu u mesarski sektor. Vidjećemo kako ćemo proći.“

U raspravi su učestvovali entitetski ministri poljoprivrede, predstavnici Privrednih komora i privrednici.

Svi se slažu da se do kraja godine stanje može popraviti, što će zavisiti od angažmana nadležnih i obezbjeđenja potrebnog novca.

Samo za osposobljavanje laboratorija, nabavku opreme i infrastrukturu, potrebno je oko 80,000.000 maraka, a to nije planirano ovogodišnjim budžetom.
XS
SM
MD
LG