Dostupni linkovi

Uništava li BiH višak naoružanja


Arhivska fotografija
Arhivska fotografija
Nakon što je delegatkinja u Domu naroda državnog Parlamenta Dušanka Majkić, izjavila da BiH, umjesto da uništava, jedan dio viška naoružanja prodaje, otvorena je debata na dvodnevnoj konferenciji održanoj u Mostaru oko ovog pitanja.

Majkić, koju smo zatekli na službenom putu u Italiji, izjavila je između ostalog da posjeduje dokumente koji potvrđuju njenu tvrdnju:

„Imam, ali to se ne može tako na telefon pričati. Ja ću imati press na tu temu iduće sedmice. Trebaju mi još neki podaci, tako da ću sav corpus delicti staviti na sto.“

Ministar odbrane BiH, Selmo Cikotić, ocijenio je ove tvrdnje neutemeljenim i dodao:

„U posljednje vrijeme od gospođe Majkić sam u prilici da čujem puno neutemeljenih izjava, kao i ovu. Mislim da je u ozbiljnom kontekstu uopšte ne trebam komentarisati zato što za nju ne postoji nikakav osnov, nikakvo utemeljenje.“
Selmo Cikotić


Na Majkićkine tvrdnje reagovao je i UNDP ocijenivši ih lažnim optužbama:

„Razvojni program Ujedinjenih nacija uključen je u program uništavanja municije. Odlučeno je da se koristi industrijska demilitarizacija (što znači uništavanje oružja i municije u zatvorenim fabrikama, a ne otvorenim detonacijama.) Utvrđene su lokacije: TRON Doboj, Pretis, Vitez i Binas, gdje se višak naoružanja uništava. Kontrolu i nadzor uništavanja vrše predstavnici UNDP-a, EUFOR-a, OSCE-a, i NATO-a, a Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH vrši kvartalnu inspekciju“, kaže se u saopštenju UNDP-a.

Glavni inspektor Ministarsva za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH Milomir Hršum izjavio je za RSE da inspekcije koje se rade kvartalno do sada nisu pokazale ni najmanju sumjnju u proces uništavanja naoružanja.

„Inspektori iz Inspektorata, prilikom redovnih inspekcijskih nadzora, nisu došli ni do kakvih podataka koji ukazuju na to da je u toku tog procesa bilo zloupotreba ili prodaje naoružanja predviđenog za uništenje, tako da izjave te vrste ne možemo komentarisati“, kaže Hršum.

Višak uništiti do 2013. godine

Ipak, na nedavno održanom dvodnevnom seminaru o kontroli naoružanja, u Mostaru, Slobodan Šaraba, član zajedničke Komisje za sigurnost Parlamentarne skupštine BiH postavio je isto pitanje jer, kako kaže, informacija o jednom dijelu prodatog naoružanja došla je i do njega.

„Od 24 hiljade tona koliko je u BiH višak naoružanja i municije, četiri hiljade tona je prodato. Isto tako je činjenica da na moje pitanje kome je to prodato, kada je to urađeno, nisam dobio konkretan odgovor, što može da potvrdi odgovarajuće teze koje su se ranije pojavljivale u javnosti, da ovdje, u svim ovim poslovima vezanim za pitanje naoružanja i municije, postoji određena nedorečenost i postoje određene sumnje, koje će se možda na kraju pokazati da nisu opravdane i nisu tačne“,kaže Šaraba.

Šefik Džaferović, predsjedavjući Komisije za sigurnost Parlamentarne skupštine BiH, kaže kako dio oružja jeste prodat, ali dok su još postojala entitetska ministarstva odbrane:

„Višak je negdje oko 24 hiljade tona, kojeg se treba riješiti. Od toga je, prije uspostave Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH, ugovorima entitetskih ministarstava, prodato negdje oko četiri hiljade. Dakle, višak je negdje oko 20 hiljada tona.“

Slobodan Šaraba
Tihomir Rebac
iz Ministarstva odbrane BiH napominje kako se višak oružja i municije treba što prije uništiti jer zbog starosti i neispravnosti predstavlja opasnost.

„Kod toga želim istaći, da javnost zna, da je kontrolnim tehničkim pregledom municije koja se nalazi na skladištima Oružanih snaga BiH, 3.100 tona koje prioritetno trebaju biti uništene jer su nestabilne i postoji opasnost za okruženje – detonacije i sve ostalo. Po odluci Predsjedništva mi imamo pravo na pet skladišta naoružanja i vojne opreme, minskih i eksplozivnih sredstava. Trenutačno, OS koriste sedamnaest lokacija, što je jako interesantno. Znači, s jedne strane povećavamo troškove, trošimo budžetska sredstva poreznih obveznika, a s druge strane – imamo opasnost po okruženje“, smatra Rebac.

Prema procjeni parlamentarne komisije, višak bi se trebao uništiti do 2013. godine, a do tada je za očekivati da će u izbornim godinama još koji put biti potegnuta priča o navodnoj nezakonitoj prodaji oružja starog minimalno 20 godina.
XS
SM
MD
LG