Dostupni linkovi

Amerikanac ponovo preuzima komandu nad NATO štabom


John W. Bullard
John W. Bullard
Komandu nad NATO štabom u Sarajevu danas će od italijanskog generala Sabato Errica preuzeti njegov sadašnji zamjenik, američki brigadni general John W. Bullard.

Brigadni general Sabato Errico komandovao je NATO-a štabom u BiH proteklih godinu dana i bio je prvi italijanski komandant tog štaba.

Mjesec dana prije odlaska sa dužnosti je poručio da nedavno odbijanje aplikacije BiH za dobijanje Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO ne znači i konačno "ne".

"Uprkos napretku postignutom na području odbrane, NATO traži i napredak u drugim područjima", rekao je Errico na jednom okruglom stolu u decembru i obećao dalju pomoć Sjevernoatlantskog saveza na putu BiH ka dobijanju MAP-a i članstvu u NATO-u.

Prije italijanskog generala NATO-štabom u Sarajevu komandovao je još jedan Amerikanac, general-major Richard O. Wightman, a brigadni general John W. Bullard koji danas preuzima dužnost biće petnaesti komandant NATO snaga u BiH.

General Bullard služi u američkim marincima već 26 godina, bio je pilot i komandant zračnih operacija marinaca i šef savjetodavnog tima NATO-a u BiH.

Ceremoniju primopredaje komande predvodiće komandant južnog krila NATO u Napulju admiral Marc Fitzgerald.
XS
SM
MD
LG