Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Montgomery - majstor novih podjela


William Montgomery

Bivši američki diplomata Wiliam Montgomery u analizi za New York Times ocijenio je da je za BiH najbolje rješenje dozvoliti RS održavanje referenduma o nezavisnosti, te nakon toga omogućiti funkcionisanje buduće zajednice. Svoja razmišljanja bivši ambasador SAD-a u Hrvatskoj i Srbiji temelji na strahu bh. Srba od prenosa nadležnosti na nivo države, na čemu insistiraju Bošnjaci i međunarodna zajednica.

U BiH se ocjenjuje da ovakvi stavovi, ipak, nisu provodivi, te da američka administracija ima jasnu viziju BiH kao jedinstvene suverene države.

Zbog kompliciranih odnosa unutar BiH bi trebalo oblikovati drugačije veze i dozvoliti RS, srpskom dijelu podijeljene zemlje, da održi referendum o nezavisnosti
“ Zbog kompliciranih odnosa unutar BiH bi trebalo oblikovati drugačije veze i dozvoliti RS, srpskom dijelu podijeljene zemlje, da održi referendum o nezavisnosti”,
jedan je od pogleda na rješenje bosanskohercegovačkog uređenja i funkcionisanja države iz ugla bivšeg američkog ambasadora u Hrvatskoj i Srbiji i Crnoj Gori Williama Montgomeryja.

Analiza odnosa unutar BiH i Kosova i Srbije, objavljena u NY Timesu, kroz koju se provlači nit poređenja ova dva balkanska problema, pretpostavlja da bi trebalo osigurati načine i garancije na koje bi djelovala buduća zajednica. To bi trebao biti paket koji bi predvodila i implementirala međunarodna zajednica, smatra nekadašnji savjetnik američkog predsjednika za Bosnu i Hercegovinu.

Montgomeryjevi stavovi izazvali su, uglavnom, negativne reakcije u BiH. Zastupnik SNSD- u Parlamentu BiH Lazar Prodanović ističe da je jasno u kom se pravcu kreću razmišljanja o BiH u SAD, te da Montgomeryjevi stavovi nemaju uporište:
Lazar Prodanović, Foto: Midhat Poturović

„Mišljenja sam da u BiH treba ubrzati procese u smislu evroatlantskih integracija kada će se relativizirati pitanje granica i položaja. Za SNSD je o posebnog značaja da se poštuje dejtonski ustav BiH, da je potrebno preći sa negativne retorike u smislu centralizacije i unitarizacije u BiH na kompromis i dijalog u smislu postojanja saglasnosti o mogućem amandmanu na Ustav BiH kako bi BiH postala funkcionalna država u kojoj bi se poštovao princip dvonetitetskog uređenja, konstitutivnosti naroda, ali i svi demokratski principi koji bi BiH stvorili jednom prespektivnom državom.“

Američka administracija jasno je potcrtala kakvu BiH želi vidjeti i u rezoluciji koju je nedavno izglasao Kongres ove države, kao i u onome što je prezentirao potpredsjednik SAD Josepf Biden, napominje potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović:

Nas ne treba da zbunjuju izjave bilo kakvih političara koji nisu na javnim pozicijama, jer ipak BiH je preživjela svoje najteže dane i vrijeme je da BiH postane punopravna članica EU, a njen suverenitet nije više upitan.
„Sve zvanične strukture SAD-a su vrlo jasno potvrdile svoju opredijeljenost ka poštivanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta države BiH kao članice UN-a. I to je ono što je najbitnije za BiH. Nas ne treba da zbunjuju izjave bilo kakvih političara koji nisu na javnim pozicijama, jer ipak BiH je preživjela svoje najteže dane i vrijeme je da BiH postane punopravna članica EU, a njen suverenitet nije više upitan.“


Potpredsjednik SDA Sadik Ahmetović iznenađen je stavovima čovjeka koji, kako kaže, dobro poznaje bh. prilike, uključujući i uzroke rata:
Sadik Ahmetović, Foto: Midhat Poturović

„Otvarati jednu situaciju koja može ukupno naruštiti odnose na Balkanu, a ne samo u BiH, je vrlo neodgovorno jer RS je prostor koji se poziva na referendum u zadnjih dvije godine, a mislim da za to nema uporište u međunarodnom pravu jer to je prostor na kojem je počinjen genocid i mislim da bi bila katastrofalna odluka svih međunarodnih aktera da jednu takvu tezu bivšeg američkog diplomate prihvate. Mislim da je to teza koja dodatno komplicira stvari u BiH i mislim da može snage u RS više podgrijati da i dalje nastave sa retorikom koja ne ide u prilog povoljnijem razvoju situacije u BiH.“

Dalju razradu teza Montgomery temelji na činjenicama da prijetnje i nagovaranja, uključujući i brzo članstvo u EU i NATO savezu, neće ubijediti bosanske Srbe da prenesu značajan nivo ovlasti sa RS na državni, na čemu, tvrdi, insistiraju Bošnjaci i međunarodna zejednica. S druge strane Srbi su odlučni u namjeri da imaju punu kontrolu nad svojom sudbinom i strahuju da će dalji prenos nadležnosti dati moć upravljanja brojnijim Bošnjacima.
Dalju razradu teza Montgomery temelji na činjenicama da prijetnje i nagovaranja, uključujući i brzo članstvo u EU i NATO savezu, neće ubijediti bosanske Srbe da prenesu značajan nivo ovlasti sa RS na državni, na čemu, tvrdi, insistiraju Bošnjaci i međunarodna zejednica.

Iako postoje strahovi Srba u RS u oblasti prenosa nadležnosti na BiH, moguće ih je riješiti, ali ne referendumom, kaže Prodanović:

„Moguće je izgradnjom decentralizovane, moderne države, a takođe sam mišljenja da bi se u BiH ovog momenta raspravom o mogućem referendumu tenzije i veliki stepen nerazumijevanja i nepovjerenja i dalje produbljivao i da to, prije svega, nije u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom, niti sa onim što nam se dešavalo. Mi smo, nažalost, prije izbijanja ratnih sukoba na području BiH imali jedan referendum i znamo čime je on rezultirao. Dakle, potrebno je imati više senzibiliteta za dogovor i kompromis, a manje za postavljanje nečega što bi u određenom smislu stvorilo prepostavku o nezavisnosti RS.“

Stavovi službene administracije SAD-a su jedini mjerodavni, a vrijeme prekrajanja granica u BiH je davno prošlo, smatra potpredsjednik HDZ 1990 Martin Raguž:

„A ona je na tragu integriranja BiH, dijaloga, kompromisa i traženja unutarnje optimalne situacije za sve građane i narode u BiH. I ja mislim da ta politika nema alternative i da su ovo pokušaji koji neće pasti na plodno tlo.“


U zaključku svog teksta Montgomery navodi kako činjenica da neovisne snage u BiH i na Kosovu mogu preuzeti stvari u svoje ruke i u veoma kratkom periodu obnoviti nasilje koje će biti teško obuzdati. Stoga prihvatanjem stajališta da trenutne politike nisu održive moći će se razmišljati konstruktivno o rješenjima koja mogu donijeti trajnu stabilnost regionu.
  • 16x9 Image

    Dženana Halimović

    U novinarstvu je od 1998. godine, a prve novinarske korake počinje u listu Oslobođenje. Bavi se istraživačkim novinarstvom, temama ratnog zločina, organizovanog kriminala i korupcije. Dobitnica nagrada "Global Human Rights Award" i Unije novinara BiH 2003.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG