Dostupni linkovi

Modeli iz Breze na reviji u Oslu


Revija u Norveškoj
Revija u Norveškoj
Revijom haljina sa unikatnim i ručnim radovima sa motivima BiH, koje je nosilo 20 bh. i talijanskih modela, otvoren je ovogodišnji Fashion week u norveškoj prijestolnici Oslu.
Bosanski vez, moderni materijali i italijanski dizajn ponosno je predstavljen velikom broju zvanica, novinara i ljubitelja mode, željnih novog i drugačijeg, a za daleki sjever i egzotično.

Sve je počelo zahvaljujući bh. ambasadorki u Oslu Elmi Kovačević, koja je uspjela spojiti lijepo i korisno i svoju zemlju na najljepši način predstaviti u svijetu u kojem nas pamte uglavnom po ratu.

Kako su se BiH i Italija spojile u ovom modnom prijektu bh. kretaorke i grupe žena iz Breze, gradića na putu između Sarajeva i Zenice, priča ambasadorka Kovačević:

Ambasadorica Elma Kovačević
„Na taj način što smo odlučili da prezentiramo projekat saradnje između nevladine organizacije Rejte i Centra za žene iz Breze čija je aktivnost zajednička bila uspostava etnoradionice, a čiji je modni dizajner Larija Tatar, dizjanerica iz Breze koja je, inače, educirana u Italiji i Hrvatskoj. Otkud da Fashion week krene sa našom manifestacijom? To je naša upornost i naša ozbiljna namjera da predstavimo ono što ima smisla. I ukoliko imate dobru ideju, čak Fashion week, u kojem je nastup veoma skup, odlučuje da sponzoriše jednu takvu aktivnost. Želja nam je da putem promocije uspješnih projekata saradnje omogućimo sutra ženama u Brezi da otvore nova radna mjesta.“

Spoj staroga i novoga


Želimo pokazati svijetu, a naročito ovdje na sjeveru kako BiH i Italija mogu raditi zajedno i napraviti zaista lijepe i sjajne stvari, kaže Conselo Badini, supruga italijanskog ambasadora u Oslu i partner u projektu, koja je prije nekoliko mjeseci prvi put vidjela ove modele sa ručnim radom iz BiH:

„To je fascinanatno. Naročito mi se sviđa taj vez koji rade žene u Brezi. To je za mene nešto potpuno drugačije i novo. To je naprosto novi stil i izgled, spoj staroga i novoga. Dugo je, ali možete ga obući svaki dan danu, kratko je ali elegantno. A taj vez je naprosto božanstven. Mi smo to izgubili u Italiji. To niko više ne radi, jer stare žene koje to znaju umiru. I ja zaista cijenim one koji to mogu uraditi na ovakav način.“

Svi modeli koji su se pojavili na reviji u Oslu su unikatni i ručni r
"Ovo je jedna jako nosiva revija, i u tome i jeste bit – da se može nositi i na posao i na fakultet i svugdje, a da je posebna i da ćete sigurno biti primijećeni u ovoj haljini“, kaže kreatorka Larija Tatar.
ad žena iz Breze, inspirisani bosanskom narodnom nošnjom, kaže kreatorka revije Larija Tatar:

„Aposlutno su drugačije nego u bilo kojem drugom dijelu svijeta. Ja svoju inspiraciju crpim iz narodne nošnje, ne kopiram ju, ali koristim neke detalje, vezove, pleteninu koje kombiniram sa jako modernim materijalima i modernim dizajnom. Ovo je jedna jako nosiva revija, i u tome i jeste bit – da se može nositi i na posao i na fakultet i svugdje, a da je posebna i da ćete sigurno biti primijećeni u ovoj haljini.“


A ova akcija vrijedna svake pohvale primijećena je i prije same revije, pa su za modele već zainteresovane prodavnice u Italiji, kaže Conselo Bandini, u čijoj rezidenciji se u petak održala ista revija za diplomatski kor, ministarstava, predstavnike vlade, te ugledne kulturne radnike u Oslu:

„Zvala me je gospođa iz Italije koja posjećuje sve važnije modne revije u svijetu i pitala me je može li doći na repriznu reviju koju organizujem u našoj rezidenciji u Oslu. Ona ima prodavnicu u Italiji i očajnički traži nove trendove i dizajnere. Bila je veoma sretna kada sam rekla: ’Naravno, dođite i vidite, zašto ne?’ To je dobra reklama i publicitet.“


Kako bi bosanski ugođaj na reprizi revije mode žena iz Breze u italijanskoj ambasadi u Oslu bio potpun, pored italijanskog, služi se i hercegovačko vino i rakija, ali i ćevapi.
XS
SM
MD
LG