Dostupni linkovi

Špirić će imenovati Ahmetovića za ministra sigurnosti


Sadik Ahmetović
Sadik Ahmetović
Predsjednik SDA Sulejman Tihić i lider SNSD-a Milorad Dodik postigli su dogovor oko imenovanja Sadika Ahmetovića za ministra bezbjednosti BiH.

Ovo je za RSE potvrdio predsjednik SDA Sulejman Tihić:

„Mene je juče nazvao gospodin Dodik nazvao i rekao da će gospodin Špirić imenovati Sadika Ahmetovića za zamjenika predsjedavajućeg i ministra sigurnosti i to uputiti u proceduru. Ja očekujem da to on uradi ili je već uradio. Gospodin Špirić to treba proslijediti Zastupničkom domu - 18. 11. je sjednica Zastupničkog doma i vjerujem da će tada biti izvršen izbor.“

Ukoliko Predstavnički dom potvrdi imenovanje Sadika Ahmetovića, BiH će, nekoliko mjeseci nakon ostavke Tarika Sadovića, napokon dobiti ministra bezbjednosti.

Tarik Sadović smijenjen je krajem jula ove godine, na zahtjev SDA, koja ga je i postavila na tu funkciju, navodeći kao razlog opstrukcije i loše ocjene međunarodnih zvaničnika.

U obrazloženju SDA za smjenu navedeno je, uz ostalo, kako su prigovori na rad ministra Sadovića počeli svega nekoliko mjeseci nakon što je imenovan na ovu poziciju, još 2007. godine, te da su upućivani kako od domaćih tako i međunarodnih institucija.

Među razlozima za smjenu je navedeno i da je Ministarstvo sigurnosti odgovorno što BiH nije dobila liberalniji vizni režim.

Odluka o smjeni Sadovića izazvala je podjele unutar SDA, a izbor novog ministra sigurnosti bio je blokiran zbog spora SDA i SNSD-a oko imenovanja čelnih ljudi nekoliko državnih institucija.
XS
SM
MD
LG